Чому можуть анулювати результати НМТ

Тільки-но уявіть собі: ви ретельно підготувалися до НМТ, вивчили все, що тільки могли, успішно зареєструвалися, а потім - дісталися місця проведення тестування (в Україні чи за кордоном), складали тест і... Раптом його результати анулювали. Всі старання пропадають дарма, у вас стрес, а мрія про університет лишається десь за обрієм. 

Це направду жахливий сценарій, тож що потрібно зробити? Уникнути його! І аби це зробити, потрібно знати, чого не можна робити під час НМТ. Так, ваші результати можуть визнати недійсними саме через порушення правил (для цього навіть існує спеціальна регламентна комісія). 

Тож на яких підставах можуть анулювати результати національного мультипредметного тесту?

  1. Якщо працівники тимчасового екзаменаційного центру побачать у вас шпаргалки, телефони та інші пристрої зчитування, обробки, збереження чи відтворення інформації.
  2. Якщо під час роботи ви користувалися інтернетом, намагаючися знайти там правильні відповіді. 
  3. Якщо ви будете намагатися спілкуватися з іншими учасниками НМТ.
  4. Якщо замість вас НМТ спробує пройти інша особа.
  5. Якщо ви будете порушувати процедуру проходження тестування (не виконуватимете вказівки та вимоги працівників ТЕЦ, порушуватимете правила виконання роботи, матимете при собі предмети чи речовини, що становлять загрозу для інших людей).
  6. Якщо ви не змогли завершити роботу над тестом через різке погіршення стану здоровʼя або якщо тестування перервали внаслідок виникнення нестандартної ситуації.

Якщо мала місце одна з вище перелічених ситуацій, то регламентна комісія після ретельної оцінки ситуації звертається до Українського центру оцінювання якості освіти із клопотанням про анулювання результатів НМТ. Звісно, ви можете оскаржити це та подати апеляцію, тут усе чесно. Проте в цьому випадку, звісно, варто бути точно впевненими у своїй правоті. 

На цьому етапі у гру ступає апеляційна комісія, яка розглядає подання регламентної комісії, вашу апеляційну заяву, вивчає всі фактори, а потім виносить рішення про анулювання чи зарахування результатів національного мультитесту. 

Після офіційного оголошення результати НМТ може бути анульовано тільки за рішенням апеляційної комісії або суду. Це може статися не пізніше завершення прийому заяв на навчання для здобуття вищої освіти.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо