Усе про національний мультипредметний тест: відповідаємо на найгарячіші запитання

Отже, тепер цілком офіційно: вступна кампанія цього року буде зовсім не такою, як очікувалося. А всім, хто ретельно готувався до ЗНО, доведеться складати національний мультипредметний тест (скорочено - НМТ). Ми зібрали всю наявну наразі інформацію про вступ-2022 та готові надати відповіді на найрозповсюдженіші запитання.

То ЗНО скасували?

Насправді ні. Але оскільки воєнний стан не дозволяє провести тестування у звичному форматі, його було вирішено трохи змінити. Міністерство освіти і науки України ретельно працювало над новою процедурою, консультувалося з депутатами, Українським центром оцінювання якості освіти, освітянами та батьками учнів, аби зробити її максимально зручною та прозорою. А от ДПА у цьому році дійсно не буде.

Що таке національний мультипредметний тест?

Це форма проведення вступного випробування, спрощений аналог ЗНО, покликаний одноразово (у 2022 році) замінити традиційне тестування. Його мають скласти всі, хто хоче вступити на бюджет.

Які предмети входитимуть до мультипредметного тесту?

До нього входитимуть лише три предмети: українська мова, математика та історія України. Одразу пояснимо, чому було обрано саме їх: ці предмети в приблизно однакових умовах вивчають усі школярі.

Чи будуть додаткові предмети?

Це одне з найрозповсюдженіших запитань. І не дивно, адже багато хто з учнів готувася до складання конкретних предметів, необхідних для вступу на певні спеціальності. Наприклад, до англійської, біології, хімії, фізики тощо. Але наразі можливість додати інші предмети або замінити ними один із перерахованих, не передбачена. Насамперед це пов'язано з нестачею часу та обмеженими технічними можливостями. 

Чому саме історія України, а не інший предмет?

Як слушно зауважив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, складання саме історії України є приципово важливим під час війни. Його підтримав голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, який зауважив, що історію України було обрано як предмет, який в умовах війни необхідний для виживання країни. Адже якщо не знаєш своєї історії, навряд матимеш своє майбутнє. 

Тест буде лише з української мови, чи ще й будуть запитання з української літератури? 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

У поточних умовах той формат проведення тестування, що є доступним на сьогодні, а це всього 20 запитань із кожного предмета, дозволяє сфокусуватися лише на українській мові. Тож запитань, пов'язаних із українською літературою, не буде. 

Чи буде демонстраційний варіант мультитесту?

Український центр оцінювання якості освіти отримав доручення за квітень-травень розробити повний формат варіантів тестів, зокрема і демонстраційний. Цілком можливо, що його зможуть продемонструвати вже в червні. 

Як саме оцінюватиметься тест?

Оцінка буде відповідати чинним програмам ЗНО, а результат кожного складника подаватиметься в тестових балах, а також за шкалою 100-200. Тобто лишаються всі критерії, що були закладені у традиційне ЗНО. 

Як та де проходитиме тестування?

Тестування проходитиме централізовано онлайн, для цього будуть обрані безпечні місця, неодмінно з укриттями на випадок повітряної тривоги. Абітурієнти складатимуть тест у своєрідних тимчасових екзаменаційнийх центрах, що здебільшого розміщуватимуться в закладах освіти. 

Що робити, якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога?

У такому випадку тестування одразу переривається, а його учасників доправляють до безпечного місця. А після відбою тривоги тестування можна продовжити. 

Я знаходжуся на тимчасово окупованій території, як мені скласти НМТ?

На жаль, на тимчасово окупованих територіях неможливо складати українські іспити, не наражаючи на серйозну небезпеку життя та здоров'я абітурієнтів. Тому складати НМТ можна лише на підконтрольній Україні території. Для того, аби це могли зробити всі охочі, МОН організує основну, додаткову та спеціальну сесії тестування. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо