Як самостійно підготуватися до ЗНО

Дієві поради, які допоможуть вам успішно готуватися до тестування.

Як не дивно, універсального рецепта для успішної самостійної підготовки до ЗНО не існує. Бо кожен із нас дійсно особливий: хтось може годинами зачитуватися підручниками та посібниками, інші – успішно запам’ятовують дати і формули завдяки створенню асоціацій, а хтось – полюбляє старе-добре зубріння. Та попри це, існує кілька важливих правил, які допоможуть вам самостійно підготуватися до зовнішнього оцінювання.

Поради щодо підготовки до ЗНО

Для того, щоб ваша самостійна робота була якомога успішнішою, ми підготували лайфхаки для підготовки до ЗНО. Використовуючи їх, ви неодмінно пройдете цей важливий життєвий іспит із гордо піднятою головою.

Доведіть собі, що тестування справді важливе для вас

Без правильного психологічного настрою дійсно складно готуватися до тестування. А де ж його шукати, якщо кожному вступнику потрібно опрацювати сотні сторінок навчальних матеріалів та пройти тисячі тестів? – Спробуйте створити невеликий список «залізобетонних» аргументів, які підтвердять важливість ЗНО саме для вас. Наприклад, високі бали з обраних предметів допоможуть вступити до омріяного вишу, перебратися в улюблене місто, навчитися чомусь новому чи стати фахівцем у популярній галузі (наприклад, у програмуванні). Адже знаючи свою мету, значно простіше долати перешкоди на шляху до неї.

Навчіться ефективно використовувати свій час

Одна з найпоширеніших помилок під час самостійної підготовки до ЗНО – невміння правильно використовувати власний час. Для того, щоб уникнути її, спробуйте почати планувати свої дії. Наприклад, щодня відводьте чітко визначений відрізок часу (наприклад, годину) на вивчення певного предмета. Крім того, неодмінно чергуйте роботу та відпочинок (щонайменше 10-15 хвилин). І в жодному разі не відкладайте підготовку на потім: навіть, якщо на вулиці ще березень і до ЗНО залишилося кілька місяців, кожен втрачений день збільшує ваше навантаження.

Пам’ятайте, що завжди можна попросити про допомогу

Що робити в ситуації, коли певна тема здається надто складною, а її вивчення забирає забагато часу та нервів? – Поділитися своєю проблемою чи сумнівами з іншими людьми. Наприклад, можна попросити пораду в учителя. Крім того, спробуйте обговорювати складні теми зі своїми однокласниками. Ви навіть можете організовувати тренувальні батли чи конкурси за матеріалом ЗНО. Ви тільки спробуйте пограти у «Корову» чи «Alias», використовуючи матеріали для підготовки! Це дійсно дозволить сполучити приємне та корисне!

Частіше перевіряйте свої знання

Погодьтеся, що без регулярної перевірки вивченого матеріалу, неможливо об’єктивно оцінити свої старання та успіхи. Тож ваша програма підготовки до ЗНО неодмінно має включати постійну практичну роботу. Це може бути вирішення різноманітних тестових завдань, розв’язання задач і вправ, написання творів тощо. Адже саме тренувальні вправи (насамперед, тести)  дозволяють повторювати вивчений матеріал, виявляти слабкі сторони своєї підготовки та проводити роботу над помилками.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Не забувайте регулярно відпочивати

Для досягнення високих результатів на тестуванні, необхідно повноцінно відпочивати під час підготовки. Адже краще перепочити 15-20 хвилин, ніж кілька годин поспіль печитувати посібники і вирішувати тести, нарікаючи на «складну» програму та завищені вимоги Міністерства. Тож після кожних 40-50 хвилин підготовки робіть перерви. Крім того, після відпочинку варто змінювати сферу діяльності (наприклад, вивчати візуальні матеріали чи дивитися відео). А ще – спробуйте сформувати звичку відпочивати з користю. Адже можна займатися взаємоперевіркою зі своїми друзями, розв'язувати ребуси, переглядати чи створювати тематичні меми тощо.

Зробіть підготовку дійсно цікавою для вас

Кожен із нас має свої інтереси. Хтось любить читати, інші – переглядати відео на ЮТУБ, а хтось – обожнює спілкуватися з друзями. Тож спробуйте пов’язати свої захоплення та підготовку до ЗНО. Наприклад, почитайте у вільний час художній твір за мотивами реальних історичних подій, знайдіть пізнавальні відео в інтернеті, скачайте корисний додаток чи влаштуйте тематичне обговорення зі своїми однокласниками. Це дозволить перетворити процедуру підготовки до тестування частиною ваших захоплень.

Не ігноруйте теми, які здаються надто складними

Пам’ятайте, що засвоювати навчальний матеріал потрібно комплексно і всебічно. Адже неможливо знати заздалегідь, які саме запитання будуть у тестах. І якщо у вас виникнуть складнощі під час вивчення певної теми, у жодному разі не пропускайте її. Неодмінно знайдіть додатковий час для повторення чи поглибленого вивчення цієї проблеми. Крім того, завжди можна звернутися за допомогою до фахівця (наприклад, свого вчителя).

Намагайтеся використовувати для підготовки будь-яку нагоду

Готуватися до вирішення тестів можна не тільки вдома чи в школі. Це можна робити у вагоні метро, у черзі до кінотеатру, на пікніку тощо. На перервах чи дорогою зі школи також можна проводити взаємоперевірку з однокласниками. Крім того, не ігноруйте можливості, які відкриває інтернет! Адже там можна знайти цілу купу цікавих і корисних матеріалів (від тренувальних тестів до спеціальних додатків).

Зберігайте гарний настрій та позитив

Позитивний настрій потрібен не тільки перед складанням ЗНО, але й під час підготовки. Адже відчуваючи яскраві емоції, ми значко краще запам’ятовуємо навчальний матеріал. Тож частіше посміхайтеся. Наприклад, під час підготовки до тестування можна переглядати історичні меми. Вони допоможуть з одного боку посміятися, а з іншого – пригадати важливі моменти чи виокремити суперечливі запитання. Тож дотримуючись цієї та інших порад можна швидко підготуватися до ЗНО власними силами.

Як налаштуватися на ЗНО психологічно

Варто пам’ятати, що підготовка до ЗНО – це не лише ґрунтовне вивчення навчального матеріалу та вирішення тренувальних тестів. До оцінювання також потрібно налаштовуватися морально. І так само, як і з повторенням теорії, з формуванням позитивного настрою також не варто відкладати до останнього. Навіть якщо ви почали готуватися лише в січні, психологічну готовність також необхідно формувати поступово.

Насамперед варто мінімізувати нервове напруження, адже воно може неабияк зашкодити успішному проходженню тестування. Адже нервуючи, можна забути про часові обмеження чи правила участі в оцінюванні. Нерідко вступники, які надто нервують, втрачають уважність і роблять непотрібні помилки у бланку відповідей (наприклад, ставлять позначки не там де треба чи пропускають запитання). Крім того, знервованість чи страх зменшують нашу впевненість у своїх знаннях: дитина може сумніватися у правильності відповідей навіть на найбільш банальні запитання.

Щоб уникнути проблем, варто дотримуватися чітких правил, які допоможуть побороти страх і розгубленість під час тестування. Зокрема:

  • Приходьте на тестування добре підготовленими. Це допоможе бути впевненими у своїх знаннях та просто демонструвати їх.
  • Намагайтеся не готуватися до ЗНО напередодні іспиту. Краще добре виспатися і відпочити, щоб прийти на тестування сповненим сил та енергії.
  • Сподівайтеся тільки на власні сили. Не варто намагатися «списати» чи «підгледіти» правильні відповіді в сусіда.
  • Уважно слідкуйте за новинами від УЦОЯО. Тоді ви будете готовими до будь-яких сюрпризів.
  • Заздалегідь розраховуйте час на складання тесту.
  • Не зациклюйтеся на «надто складних» завданнях. Іноді краще пропустити запитання, щоб повернутися до нього згодом (адже у наступних щапитаннях можна знайти підказки тощо).
  • Візьміть із собою на тест пляшку води та кілька ручок. Не соромтеся робити короткі паузи, пити воду та відновлювати дихання.
  • Не відволікайтеся на різні подразники. Нехай ворони за вікном почали кружляти активніше, а в сусіда позаду вас дуже кумедна сорочка. У центрі вашої уваги мають бути тільки тести!
  • І в жодному разі не намагайтеся «призначати» собі заспокійливі засоби. Це можна робити лише за рекомендацією лікаря.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Добірка матеріалів для комплексної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання

Усі вступники мають пам’ятати, що під час підготовки до ЗНО потрібно використовувати тільки якісні та перевірені джерела інформації. На щастя, сьогодні можна знайти чимало корисних матеріалів у інтернеті чи на прилавках магазинів. Безкоштовна підготовка до ЗНО насамперед передбачає використання актуальних програм з кожного обраного вами навчального предмета. Зокрема:

Крім того, ви можете активно використовувати різні матеріали (посібники, таблиці та схеми, збірники чи зошити з тестовими завданнями), які можна знайти в інтернеті чи придбати в спеціалізованих магазинах. Головне, щоб вони відповідали програмі ЗНО-2022 з певного навчального предмета. Якщо вам складно визначити це самостійно, зверніться за порадою до свого вчителя чи старших друзів. Таку інформацію можна знайти, не витративши жодної гривні.

А ще – надзвичайно багато корисних та дійсно якісних матеріалів можна знайти на сайті «На Урок». Для цього є навіть цілий розділ «Курси», де можна швидко та ефективно підготуватися до тестування з різних навчальних предметів. Крім того, актуальну інформацію варто шукати в Бібліотеці «На Урок». Наприклад, просто відкрийте добірку матеріалів для підготовки до ЗНО та виберіть корисну інформацію з потрібного предмета.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо