Що таке Cкретч: основи програмування для дітей

Про сервіс, що навчає програмування like a pro

У XXI столітті уміння програмувати стало майже таким популярним, як читання та письмо. І це без перебільшень! При цьому зовсім необов'язково ставати професійним айтішником. Адже існує чимало сервісів, де можна створювати мультфільми, анімовані листівки чи ігри. Їх може опанувати навіть дитина молодших класів. Наприклад, розгляньмо безкоштовний сайт Scratch. Цей сервіс чудово підходить для створення візуалу, який збирається із блоків, наче конструктор LEGO.

Що таке скретч? Це середовище програмування для дітей, створене Массачусетським технічним інститутом. Воно призначене спеціально для юних програмістів та всіх, хто бажає бодай трохи розібратися в особливостях цієї трендової сфери. За словами розробників вебсайту, Scratch розвиває у дітей творче та критичне мислення, а також навички роботи з мультимедіа. Опанувавши основи роботи на цій платформі, ти зрозумієш, що програмування для дітей – цікаво та захопливо! 

Переваги роботи в програмі скретч:

  • Тут не потрібно завчати правила синтаксису штучної мови (особливості написання квадратних дужок, двокрапки абощо).
  • Програми у цьому сервері збирають із готових блоків-команд: на екрані збираються графічні блоки, які керують анімованими героями. Це дозволяє уникнути помилок, яких припускаються програмісти-початківці.
  • На цьому сайті можна створювати комп'ютерні ігри, інтерактивні історії та анімацію. 
  • Тут ти знайдеш численні візуальні компоненти (зображення предметів і персонажів – спрайти та фони). Завдяки цьому програмування перетвориться у захопливий творчий процес. 
  • Цей сервіс підходить для використання на сайті або через офлайн-додаток, встановлений на ПК. 
  • Додаток інтегрується з PicoBoard, LEGO WeDo 1.0, 2.0, що допомагає освоїти основи робототехніки. 
  • Диво-сайт розвиває просторове мислення та навички геометричних побудов. Окрім того, він знайомить з основними алгоритмічними структурами – лінійною, умовною і циклічною.
  • На вебсайті є набір команд, які дозволяють на професійному рівні опанувати основи алгоритмізації та програмування. Завдяки чому ти зможеш легко перейти до вивчення будь-якої іншої мови кодування.

Перелік переваг вражає, чи не так? І це ще далеко не все! Оскільки скретч чудово підходить для освітнього середовища, після реєстрації на сайті ти можеш ділитися своїми творчими роботами, спілкуватися, брати участь у дискусіях чи виконувати спільні проєкти. Ми вже пояснили, що таке скретч. Тепер поговоримо детальніше про особливості цього диво-додатку. 

Інтерфейс програми Scratch

Скретч – програма для дітей, інтерфейс якої простий та інтуїтивно зрозумілий. Навіть молодші школярі без досвіду роботи в IT, гарантовано освоять основні принципи імперативного, об'єктноорієнтованого та багатопотокового програмування. Детальніше про них та про особливості використання додатку скретч для дітей ти дізнаєшся на курсах «Основи програмування у середовищі Scratch». Тут тебе навчать створювати на мові кодингу Scratch ігри та мультфільми, розуміти основні принципи дизайну, а також формувати проєкти різного рівня складності (від ідеї до презентації!). Не зволікай та реєструйся на курси вже зараз! Буде цікаво та захопливо!

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

З чого складається головне вікно середовища розробки Scratch? 

Воно розділене на декілька частин, що згруповані у три колонки. Ліва колонка містить палітру блоків. Блок – мінімальний фрагмент програми: змінна, оператор, функція або керівна структура. Усі вони згруповані у 8 категорій:

  • Motion (керування рухами спрайтів).
  • Looks (графічні ефекти та функції вводу think та say).
  • Sound (звукові ефекти).
  • Pen (інструмент для малювання).
  • Control (перевірка умов та цикли).
  • Sensing (взаємодія спрайтів).
  • Operators (математичні, логічні функції, порівняння).
  • Variables (використання змінних та списків).

Блоки бувають трьох видів: стека, заголовків та посилань. Перший тип (Stack Blocks) – має заглибину зверху та виступ знизу, за допомогою чого блоки можуть об'єднатися, мов у конструкторі LEGO. Другий тип (Hats) мають випуклий верхній край та виступ для поєднання знизу. Останній тип (Reporters) призначений для заповнення внутрішнього поля блоків. 

Центральна колонка містить спрайти та його скрипти. Що таке спрайт в середовищі скретч? З англ. «ельф», «світлячок» – фігурки, герої та предмети, які можна рухати по екрану та змінювати їхній вигляд. Скрипти (алгоритм дій; сценарій) створюються методом поєднання окремих блоків: поступово або міксуючи. Один спрайт може містити декілька скриптів, які запускаються користувачем натиском клавіші або кнопки миші, таймером або після меседжу іншого спрайта. 

Права колонка містить сцену та перелік спрайтів. Сцена – тло проєкту. Саме на ній відбуваються всі події. Вона містить скрипти, фони, звуки, але не може використовувати блоки руху та розміру. Жоден спрайт не може функціонувати без сцени! 

Часто у процесі створення проєкту програма має реагувати на натискання миші або клавіш на клавіатурі. Для цього використовується кейс «Події» (натискання на якусь із клавіш (наприклад, Enter), клацання по герою або по сцені, надходження меседжу від іншого виконавця). Розгляньмо команди з цього кейсу:

Це приблизний вигляд команд. Вони змінюються в залежності від того, як їх запрограмував користувач сервісу. Виглядає незрозуміло та хаотично, але створивши бодай одну колонку, кожна команда стане зрозумілою! 

У тебе ще виникає запитання, що таке програма скретч? Це віртуальний конструктор, за допомогою якого можна збирати програми із різнобарвних «цеглинок». І що більше блоків, логічних ланцюжків та непростих конструкцій побудує юний програміст, то складнішим та ефектнішим вийде проєкт! У програму можна вносити будь-які зміни в будь-який момент. Тут немає кодів. Усе, що знадобиться – актуалізація умінь читати та рахувати. Тож усе не так складно, як здається на перший погляд. Сумлінне навчання допоможе стати справжнім гуру в користуванні цим багатофункційним сервісом.

Початок роботи в Scratch

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Спробуй створити власний проєкт. Почни з простого. Сподіваємося, ти не зупинишся на досягнутому та намагатимешся удосконалювати власну майстерність у програмуванні.

1. Для натхнення переглянь на YouTube-каналах приклади з проєктами, створеними в сервісі для кодування. 
2. Зайди на офіційний сайт Scratch та створи профіль (зареєструйся).
3. Згенеруй новий проєкт, натиснувши відповідну плашку. Уважно ознайомся з розташуванням інструментів в інтерфейсі. 
4. Обери костюм для спрайта (як правило, на сцені відразу після створення проєкту, з'являється герой у вигляді рудого кота). Одяг можна обрати у відповідній колонці (costume).
5. Зміни фон на сцені. Для цього активуй її (натисніть на неї) та у вкладці «Backdrop» обери будь-яке тло. Якщо ніякий із запропонованих варіантів не сподобався, можна завантажити зображення із ПК.
6. Додай сценарій. Детально всі команди ти розглянеш на уроках, разом з учителем. А зараз спробуй трохи пожвавити власний проєкт. Виконання алгоритму починається після натискання на зелений прапорець. Додай рухи спрайту. Для цього: 

  • зроби спрайт активним (натисни на нього); 
  • обери вкладку «Скрипти»;
  • перейди до теки «події» та перетягни блок «Після клацання по прапорцю» в область програми, оскільки дія виконується відразу після натискання на прапорець;
  • натисни на теку «рухи»;
  • перетягни потрібні блоки, причеплені один до одного.

7. Не забудь зберегти свій перший шедевр та поділися ним зі своїми друзями!

Тепер ти знаєш, що таке скретч та навчився створювати простий проєкт. А для того, щоби прокачати свої навички та стати ближчим до непростої, але надзвичайно цікавої сфери в IT, радимо пройти курси «Основи програмування у середовищі Scratch». Тут нудно точно не буде! 

Звичайно, більшість дітей, які вивчають Scratch, не прагнуть надалі стати програмістами. Але навчання в цьому сервісі принесе користь і їм: допомагає розвивати творчі здібності, логічне та аналітичне мислення, а також дозволяє краще розуміти, як працюють нові технології, що оточують нас у повсякденному житті. Незалежно від того, ким ти хочеш стати в майбутньому, вміння кодувати на Scratch навчить грамотно планувати свої дії та знаходити необхідну інформацію для вирішення будь-яких життєвих завдань!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»