Як впоратися із хвилюванням перед НМТ – 5 перевірених способів

Напередодні НМТ складно не хвилюватися взагалі та повсякчас зберігати холодний розум. Ще б пак, адже від цього іспиту багато чого залежить! І хвилювання – це насправді абсолютно нормальна реакція організму на стресову ситуацію. З ним цілком реально впоратися та швидко прийти до тями, аби не провалити те саме важливе завдання. Розповідаємо, як це зробити.

Прийняття

Насправді перше, що ви маєте зробити, це прийняти своє хвилювання. Це може видаватися дивним чи суперечливим, проте іноді краще не опиратися своїм емоціям, а прийняти їх та зрозуміти. Річ у тім, що тривога перед важливими подіями цілком природна. А прийнявши свій стан, ми швидше впораємося із ним. 

До того ж якщо кожного разу, коли ви хвилюєтеся або відчуваєте острах, ви намагатиметеся уникнути цих почуттів, то врешті ви завжди будете боятися, що тривога підкрадеться до вас зненацька. Це може призвести до панічної атаки. Навчившися приймати свої відчуття ми робимо перший крок у боротьбі з тривогою.

Дихальні вправи

Яка найрозповсюдженіша ознака хвилювання? Переривчасте дихання. А коли ми не можемо нормально дихати, то що ми можемо зробити? Насправді не дуже багато. Тож перше завдання – заспокоїти дихання. Не хвилюйтеся, для цього є спеціальні вправи! Наприклад, вправа «Дихання кулькою».

Заплющте очі та уявіть перед собою легку кульку на кшталт тієї, якою грають у настільний теніс. Вдих - кулька повільно та плавно підіймається від центру вашого живота до горла. Видих – кулька так само плавно опускається вниз. 

Уявіть, що така кулька з вами постійно. Просто коли нам страшно, вона або завмирає в одній позиції, або шалено скаче вверх-вниз. А коли ми спокійні, то вона рухається плавно і ритмічно. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Спробуйте ще один метод. Сядьте на стілець, покладіть руки на коліна, глибоко вдихніть і з усієї сили стисніть кулаки з усієї сили. А тепер видихніть та розслабте пальці. Повторіть так кілька разів.

Розмова із собою

Але це має бути не просто розмова, а конструктивна розмова. Поставте собі кілька запитань, які допоможуть активізувати аналітичні частини мозку: «Які емоції я відчуваю зараз? Це злість? Страх? Роздратованість? Чому я почуваю себе саме? Це через те, що вже сталося, чи через те, чого я лише боюся?».

Також ви можете пригадати улюблений вірш та спробувати подумки якомога виразніше прочитати його. Або ж можна проспівати улюблену пісню. А щоб заспокоїтися з користю, можна, наприклад, подумки перерахувати імена всіх українських гетьманів чи пригадати основні математичні формули.

Активна уява

Як відомо, наша уява може якщо не все, то майже все. То чому б не скористатися її можливостями? Використайте свою уяву, аби створити довкола себе відчуття безпеки та спокою. 

Зосередьтеся та подумайте про людину, місце чи річ, які приносять вам радість чи асоціюються із комфортом. Якщо це ваша мама, то уявіть, як вона вас обіймає (але детально! відчуйте тепло рук, запах парфумів, почуйте шелест одягу). Якщо це море, то відчуйте запах солоної води, подивіться на чайок, що летять над головою, відчуйте тепло піску під пальцями ніг і почуйте, як хвилі розбиваються об пляж.

Тепер зробіть п’ять повільних глибоких вдихів. І з кожним з них уявіть, як ви вдихаєте любов, мир і комфорт, а натомість видихаєте страх, тривогу і напругу.

Прості дії

Інколи для того, аби заспокоїтися, потрібні зовсім прості та очевидні дії. Наприклад, зробити кілька ковтків води. Саме тому не забудьте прихопити із собою на НМТ пляшку води, бажано, без газу. 

А ще можете взяти із собою малесенький флакончик із аромаолією чи ароматизованою сіллю. Дослідження показують, що аромати допомагають швидко заспокоїтися (особливо тут помічний запах лаванди). 

І ще пожуйте жуйку. Як би це дивно не звучало, але доведено, що її жування допомагає зменшити стрес. Тож тримайте напоготові свій улюблений смак.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Рекомендуємо