Як обрати професію

Корисні поради, які допоможуть абітурієнтам у виборі майбутньої професії.

Вибір майбутньої професії – важливий етап у житті абітурієнтів і студентів, адже кожен із них хоче, щоби робота відповідала інтересам та можливостям, приносила насолоду й гідно оплачувалась.

Як правило, випускники шкіл часто не можуть визначитися з роботою мрії, тож обираючи ВНЗ та спеціальність опираються на думку батьків, друзів чи вчителів або ж діють за принципом «куди простіше вступати».

Хочеш дізнатися про те, як обрати професію? Ми підготували для тебе корисні поради, що допоможуть зробити такий непростий, але життєво важливий вибір.

Як обрати професію?

У цій статті ми розповімо тобі про ТОП найпопулярніших спеціальностей в Україні, представники яких мають гідну зарплату. Ця інформація підкаже вектор пошуку майбутньої професії, на яку в найближчі роки зростатиме попит. Окрім того, ми поділимося дієвими порадами, які допоможуть обрати роботу мрії.

Далі ти спробуєш визначитися з вибором спеціальності, скориставшися тестом на профорієнтацію. Наостанок ти ознайомишся з відповідями на найпопулярніші запитання абітурієнтів. Отож, почнімо!

Які спеціальності популярні в Україні у 2021 році?

За останні 5 років список найпопулярніших спеціальностей майже не змінився. Цьогоріч серед абітурієнтів попит мали наступні спеціальності:

  1. IT спеціальності (фронтенд-розробник, PHP-розробник, Java-розробник, системний адміністратор, тестувальник, 1С-програміст, NET-розробник; С++-розробник; IOS-розробник, Android-розробник).
  2. Лікарі (терапевт, педіатр, стоматолог, хірург, ветеринар).
  3. SMM-спеціальності (аналітик, маркетолог).
  4. Юридичні спеціальності.
  5. HR-менеджери.
  6. інженерні спеціальності.
  7. Дизайн (дизайнер ігор, відеомонтажер, дизайнер інтер'єрів, розробник інтерфейсів, аніматор, мобільний дизайнер).
  8. Аграрні спеціальності (агроном-генетик, біохакер, оператор безпілотників, агроінженер, зоотехнік, агрокібернетик).

Як правильно вибрати майбутню професію школяру?

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Для того, щоби вирішальний вибір майбутньої професії був максимально усвідомленим, тобі необхідно:

1. Проаналізувати три основних фактори:

  • Хочу: визнач основні свої інтереси, бажання і потреби.
  • Можу: які ти маєш здібності, а також фізичні та психологічні ресурси. Намагайся не плекати ілюзій з приводу своїх можливостей. Краще усвідомлювати свої реальні сили, ніж падати з висоти, яку окреслив, але не подужав.
  • Треба: дізнайся про попит на ринку праці та попит твоїх актуальних (або майбутніх) професійних знань і умінь.

2. Спробувати пройти тест у шкільного психолога. Тести можуть допомогти вибрати правильний напрямок.

3. Знайти інсайдерську інформацію про омріяну професію. Спробуй разом із батьками знайти представників бажаної професії, готових розповісти про її переваги та недоліки. Для бесіди радимо підготувати перелік запитань про труднощі та можливості (перспективи) в професії, а також про дохід, попит на ринку праці.

4. Відвідати профільний захід. Існує чимало відкритих профільних заходів (виставки, конференції, форуми тощо). Окрім інформаційного насичення, вони можуть розширити твої уявлення про напрямки всередині професії, сфокусувати твою увагу на найбільш цікавому напрямку або спеціалізації.

5. Попросити начальство організувати екскурсію з невеликими завданнями у компанії, де мрієш працювати: так ти ознайомишся з практичною діяльністю представників різних професій. 

6. Пройти невелике стажування (якщо маєш можливість!). Ти можеш під час канікул або на вихідних (у вільний від навчання час) влаштуватися на стажування. Можливість попрактикуватися у професії відкриває нові можливості: ти зможеш краще зрозуміти, чи правильний обрав шлях.

У своєму інтерв’ю для телеканалу психолог Марина Єлисєєва поділилася рекомендаціями, які допоможуть визначитися із професією. Так, експертка з питань профорієнтації порадила: 

  1. Абітурієнтам: самостійно обирати професію. Батьки, рідні, друзі чи вчителі можуть лише порадити варіанти, але не наполягати на їхньому виборі. 
  2. Батькам: дізнатися, які професії будуть потрібними до того часу, коли син або дочка закінчить навчальний заклад. за словами психологині, батьки мають пояснити дитині, що улюблений предмет, який вона вивчає у школі, і професія, яку вона збирається вибрати, не одне і те ж. 

Тести на профорієнтацію та корисні сайти

Хочеш дізнатися, яку професію обрати? Радимо пройти тест як обрати майбутню професію (тест доступний за посиланням). Він підійде як для учнів 9 класів, так і 11 класів.

Тест містить 144 запитання, кожне з яких на основі вподобання учнів визначає напрям імовірної професії. Тобі потрібно записати позначки з відповідями, щоби порахувати їхню кількість і визначити результати тесту.

Найпоширеніші запитання від школярів про майбутню професію та відповіді на них

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

1. Як вибрати професію до душі?

Спочатку запитайте себе: а що я вмію? Наприклад, чи можу я малювати настільки добре, щоби конкурувати у ВНЗ із тими, хто навчався у художній школі? Трапляється, що людина хоче те, чого не може подужати? Якщо немає анатомічних заборон на справу, то «не можу» можна перетворити у «можу», «не вмію» у «вмію». Цьому перетворенню завадити лише нестача бажання.

2. Кому підходить профорієнтаційне консультування?

Профорієнтаційне консультування може бути корисним будь-якій людині на будь-якому етапі життя і кар'єрного шляху: перед вступом до університету, під час навчання для здобуття спеціальності, при виборі спеціальності для перекваліфікації, а також якщо людина не хоче змінювати сферу діяльності, але вагається у виборі подальших кроків у кар'єрному просуванні: чи приймати пропозицію про роботу в іншому місті, чи змінювати роботу? 

3. Як правильно вибрати професію, якщо не знаєш чого хочеш?

Спробуйте пройти тести (профорієнтаційні тести та тести на професії). Можна послухати інтерв'ю з професіоналами, читати книги про професії і навіть спробувати попрацювати на канікулах в який-небудь компанії та уважно придивлятися, що там роблять люди.

4. Як підлітку обрати професію? (14-17 років)

Спершу потрібно пройти профорієнтаційні тести. Далі визначитися з вибором допоможе психолог-профорієнтолог. Правильно вибрати професію – це вибрати її чесно відносно своєї індивідуальності. А індивідуальність – це темперамент, цінності та інші речі, дуже важливі. Тому вивчайте себе.

5. Як обрати з кількох професій?

Якщо ви перебуваєте на роздоріжжі, обираючи між двома або трьома однаково цікавими професіями, то ми запропонували б вам заглянути в майбутнє і «приміряти» ці професії на себе по черзі. Для початку дізнайтеся якомога більше подробиць про ваші професії, наприклад, які навички, знання і вміння необхідні для кожної, як проходить звичайний день фахівця в цій галузі, що він робить, для кого він працює, як будуть оцінювати його працю, які є перспективи для зростання і розвитку, який середній розмір заробітної плати і так далі.

Далі спробуйте уявити ваше життя через кілька років у межах обраних професій. Найголовніше, максимально детально уявити, як ви будете себе почувати на тому чи іншому робочому місці. Можливо, ті емоції та відчуття, які виникнуть, підкажуть вам правильний вибір.

6. Я в 11 класі. Обрав професію, але батьки наполягають на іншому варіанті. Хто має рацію і що мені робити?

Якщо батьки бачать, що випускник школи не має ніяких ідей – ким йому бути – батькам, доводиться брати справу у свої руки. Вони можуть разом з дитиною піти на профорієнтацію до фахівця. Якщо ж у дитини є свої плани на майбутнє, вона готова долати перешкоди, готуватися «на бюджет», тоді батьки у своїх заборонах і категоричних умовах не мають рацію.

А що робити дитині, якщо батьки наполягають на професії, яка їй не до душі? Вступити в діалог. Почати, наприклад, так: - Мамо, тату, я хочу стати інженером (наприклад). Мені це дуже подобається, я буду чудово вчитися, і намагатимуся вступити на безкоштовне відділення. Я вас дуже прошу, не заважайте обирати спеціальність.

7. Як обрати потрібну професію?

Усі професії хороші та корисні. Тому логічно вибрати до душі. Це і буде потрібна професія. Спочатку подивіться коло ваших інтересів. Подивіться. що ви любите робити. Вирішіть для себе, що з цих справ ви готові розвивати та робити постійно. Наприклад, ви любите перекладати тексти. Ви готові це робити щодня і багато? Ні? Шукайте далі, уважно розглядайте переваги та недоліки професій. Думайте про те, чого ви хочете досягти? Відповідь на це питання і є відповідь на питання: яке моє покликання.

Сподіваємося, наші поради допоможуть тобі визначитися з омріяною професією та обрати спеціальність до душі!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»