НМТ-2023: Українська мова

У 2023 році ЗНО знову поступиться своїм місцем Національному мультипредметному тесту. Цього разу випускникам потрібно скласти тестування з трьох предметів: двох основних та одного на вибір. І ключовий серед основних - українська мова. Розбираємося, яким буде НМТ з української мови. 

Зміст завдань

Наразі вже відомо, що зміст завдань блоку НМТ з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. А вона охоплює всі теми, вивчення яких передбачено у шкільному курсі української мови, а саме:

  1. Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія.
  2. Лексикологія. Фразеологія.
  3. Будова слова. Словотвір.
  4. Морфологія.
  5. Синтаксис.
  6. Стилістика.
  7. Розвиток мовлення.

Можливо, якомусь із розділів буде приділено дещо більше уваги? Можливо, але загалом розподіл відповідатиме тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови.

Єдиний нюанс: розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» майже напевно приділять менше уваги, як і минулого року. А все через комп'ютерний формат тестування, що дещо обмежує. На жаль, як  і минулоріч, можливості надсилати короткі та розгорнуті відповіді розробники тестування не передбачили. Точніше, немає технічної можливості зчитати та оцінити такі відповіді.

Структура блоку

Усього у блоці, присвяченому українській мові, буде 30 завдань. Із них:

  • 10 завдань із вибором однієї правильної відповіді з чотирьох;
  • 15 завдань із вибором однієї павильної відповіді з п'яти;
  • 5 завдань на становлення відповідності.

Завдань, які передбачають надання розгорнутої або короткої письмової відповіді, не буде. Завдань із української літератури не буде теж.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

А якщо ви зможете правильно відповісти на всі запитання мультитесту з української мови, то отримаєте 45 балів. 

Особливості оцінювання

Як оцінюватимуть завдання з Національного мультитесту з української мови? Тут застосовуватиметься схема, аналогічна тій, яка використовувалася для ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.

Свій тестовий бал ви дізнаєтеся одразу по завершенню тестування. Що дуже і дуже непогано, адже не доведеться довго чекати та нервуватися!

А вже трохи пізніше результат кожного блоку буде переведено у шкалу 100–200 балів. Загалом для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів вам потрібно набрати хоча би 5 тестових балів. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо