НМТ-2024: особливості реєстрації

Реєстрація для участі в Національному мультипредметному тесті стартує уже 14 березня та триватиме по 11 квітня. Не обовʼязково намагатися зареєструватися одразу 14 березня о 9 ранку, тим паче, що охочих буде чимало, а отже, можливі перебої в роботі сервісу. Але відкладати до останнього також не варто! Тож розповідаємо, яким буде процес реєстрації. 

Для початку вам потрібно створити персональний кабінет за допомогою спеціального сервісу, розміщеного на сайті УЦОЯО. Для його створення ви маєте зазначити особисті дані: реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу. А потім - виконати наступні дії:

1. Вказати реєстраційні дані. Ви маєте надати контактну інформацію, обрати категорію «випускник поточного року» або «випускник минулих років», указати на потребу створення особливих (спеціальних) умов для тестування. Потім потрібно вибрати із запропонованих переліків один навчальний предмет на вибір, а також - вказати населений пункт в Україні або за кордоном, де ви хочете проходити НМТ. Додатково вкажіть мову складання предметів сертифікаційної роботи;

2. Завантажити сканкопії та / або фотокопії реєстраційних документів

3. Надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти.

Моменти, на які варто звернути увагу

Важливо! Якщо термін дії вашого документа, що посвідчує особу, закінчився, він, враховуючи воєнний стан, лишається чинним. Тож ви можете зареєструватися за наявною ІD-карткою.

Якщо у вас немає РНОКПП, то варто все ж отримати його. Оскільки саме його ви маєте вказати під час створення персонального кабінету на сайті УЦОЯО.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

На одному з кроків реєстрації вам потрібно буде вказати свою категорію, а саме:

  • Випускник минулих років - якщо ви вже маєте повну загальну середню освіту та документ, що підтверджує її наявність. 
  • Випускник поточного року - якщо ви навчаєтеся у школі / гімназії / ліцеї або на першому чи другому курсі коледжу або у профтесі. Але вам потрібна буде довідка з місця навчання, у якій має бути зазначено, що ви «завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закладу освіти)». 

Також вам потрібно буде вказати, в якому закладі освіти ви навчаєтеся зараз. І тут потрібно бути уважними.

Якщо ви зараз перебуваєте за кордоном, але продовжуєте дистанційне навчання в українському закладі освіти, то під час реєстрації обирайте категорію «у закладі освіти України» та додайте довідку з нього. Будьте уважні: на сайті є категорія «у закордонному закладі освіти», але вона вам не потрібна.

А от якщо ви дійсно навчаєтеся в закордонній школі, то от тоді маєте вказати категорію «у закордонному закладі освіти». Вам потрібно буде підвантажити копію нотаріально засвідченого перекладу довідки з місця навчання, у якій буде зазначено, що ви «завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закордонного закладу освіти)».

Вибір предметів та місця тестування

Звісно, одним із найважливіших етапів лишається вибір навчальних предметів із запропонованого переліку, з яких ви бажаєте пройти тестування.

Нагадаємо, що ви складатимете всі предмети в один день: передбачається два етапи роботи, кожен по 120 хвилин, ще 20 хвилин відводиться для перерви. Загалом сертифікаційна робота міститиме завдання з трьох обовʼязкових предметів (українська мова, історія України та математика) та одного предмета на вибір (англійська, іспанська, німецька, французька, біологія, фізика, хімія, географія). 

Звісно, ті предмети, які входять до переліку обовʼязкових, вже автоматично відмічені у персональному кабінеті. Тож ви маєте обрати лише один. Зареєструватися для того, аби скласти тестування з меншої чи більшої кількості предметів, неможливо. 

За потреби ви зможете вибрати мову, якою бажає виконувати сертифікаційну роботу, але не з усіх предметів, а лише з математики, історії України, біології, географії, фізики, хімії.

Також ви маєте вказати населений пункт в Україні чи за кордоном, де плануєте складати НМТ. Це дуже важливо, оскільки цю інформацію буде використано для розподілу учасників по тимчасовим екзаменаційним центрам.

Документи, які потрібно завантажити 

Ще один важливий момент, який потребує вашої максимальної уваги та зосередженості. Отже, під час реєстрації вам точно потрібно завантажити сканкопії та / або фотокопії:

  1. Паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.
  2. Документа, що підтверджує інформацію про освіту: довідки з місця навчання або свідоцтва про повну загальну середню освіту.
  3. Картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

За потреби ви маєте також додати копії:

  • свідоцтва про зміну імені (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
  • медичного висновку про потребу створення особливих (спеціальних) умов для проходження НМТ;
  • нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
  • документа, що підтверджує причину відсутності інформації про РНОКПП (для осіб, які відмовилися від прийняття РНОКПП та мають відповідну відмітку в паспорті);
  • документа, що підтверджує причину, через яку ви не можете взяти участь в основних сесіях НМТ.

Після того, як ви все зробите та відправите документи на розгляд, варто періодично заходити до персонального кабінету та перевіряти отримані повідомлення. Так, якщо ви отримаєте сповіщення про успішну реєстрацію, то все чудово. Якщо ж замість нього буде повідомлення про потребу виправити помилки, то потрібно зробити це максимально швидко. Що саме треба зробити - буде вказано. Виправити й повторно надіслати все на перевірку до регіонального центру можна до 15 квітня. 

До 15 квітня в персональному кабінеті можна буде вносити наступні зміни:

  • навчальний предмет на вибір;
  • населений пункт в Україні або за кордоном, де хочете складати НМТ;
  • інформація про потребу в проходженні НМТ під час додаткових сесій. 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо