Що робити, якщо вчитель занижує оцінки

Що робити, якщо вчитель несправедливо занижує оцінки?

Заниження оцінок – складна та неприємна ситуація, яка робить шкільне життя складнішим. Що робити? Ми створили для вас ефективний план дій, завдяки якому ви зможете зрозуміти критерії оцінювання, розібратися у причинах заниження оцінки та обдумано протистояти цьому! 

Що впливає на процес оцінювання

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів регламентуються наказом МОН від 13.04.2011 року. Він містить вимоги до вчителів з оцінювання учнів та декілька рівнів навчальних досягнень.

То якими бувають оцінки відповідно до рівня навчальних досягнень?

  1. Початковий (1-3). Відповіді учнів фрагментарні, характеризуються початковими уявленнями про предмет вивчення.
  2. Середній (4-6). Учні відтворюють основний навчальний матеріал, виконують завдання за зразком, володіють елементарними вміннями дисципліни.
  3. Достатній (7-9). Школярі знають істотні ознаки понять, явищ, їхніх зв’язків, а також уміють пояснювати основні закономірності. Вони самостійно застосовують знання у стандартних ситуаціях, володіють розумовими     операціями та вміють робити висновки, виправляти помилки. Їхні відповіді правильні, логічні, обґрунтовані, хоча без власних суджень.
  4. Високий (10-12). Знання школярів – глибокі, міцні, системні. Учні вміють їх застосовувати для виконання творчих завдань, самостійно оцінювати різноманітні ситуації, явища, факти, а також виявляти і відстоювати особисту позицію.

Чому вчитель занижує оцінку

Розберемо кілька причин заниження ваших навчальних досягнень:

  1. Учитель може помилятися. І це нормально! Але якщо оцінки занижуються систематично, переходьте до наступних пунктів.
  2. Упереджене ставлення викладача, засноване на особистих симпатіях чи антипатіях. 
  3. Учитель виставляє оцінки за вашу поведінку, а не за знання.
  4. Педагог може занижувати оцінку зі своєї дисципліни, якщо у вас низький рівень досягнень з інших предметів.
  5. Учителеві незручно одразу після низької оцінки ставити високу.
  6. Найгірший варіант – викладач ставить низьку оцінку задля покарання учнів, наприклад, це може бути наслідком поганої поведінки на уроці.

Що робити учню, якщо вчитель занижує бали

  • Об’єктивно оцініть свої відповіді

Не полініться проаналізувати кілька своїх робіт: чи маєте ви глибші уявлення про дисципліну? Чи обґрунтовані, логічні ваші відповіді? Порівняйте їх з аналогічними роботами однокласників. У цей момент необхідно максимально відкинути всю злість і сум та розглядати ситуацію об’єктивно.  

  • Порадьтеся з батьками, учителями, яким довіряєте, і шкільним психологом

Спершу попросіть людей, яким довіряєте, оцінити ваші роботи неупереджено. Якщо вчитель занижує оцінки під час усної відповіді, спробуйте детально пригадати її структуру, хід уроку тощо. Попросіть однокласників нагадати деталі вашої усної відповіді, які могли залишити поза увагою. Пам’ятайте про те, що у вас є можливість звернутися до шкільного психолога по допомогу та ваша розмова залишиться конфіденційною. 

  • Поговоріть з учителем
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Чесна розмова – ключ до успіху у будь-яких взаєминах, особливо коли виникають непорозуміння. Якщо виконавши два попередні кроки, ситуація не змінилася, можна чесно та спокійно поговорити з викладачем. Використовуйте для цього ненасильницьку комунікацію:

  • Озвучте об’єктивні факти, слова або вчинки вчителя («Протягом місяця я отримую погані оцінки…»).
  • Власні емоції («Мені неприємно, я відчуваю себе погано, коли…»).
  • Власні потреби («Я заслуговую на об’єктивне ставлення до себе, неупереджену оцінку…»).
  • Прохання («Давайте спробуємо наново побудувати комунікацію між нами. Що я маю зробити, щоб отримати вищу оцінку?»).

Що можуть зробити батьки

Учні часто зіштовхуються зі стереотипом: ситуація погіршиться, якщо батьки звернуться до директора через заниження оцінок дитини. Подивіться на ситуацію інакше! Директор у будь-якому випадку має знати, що відбувається у школі. Поговоривши з ним, батьки просто виконають свій обов’язок. Якщо після розмови з директором ситуація не змінилася, можна звернутися зі скаргою до вищих інстанцій – районний виконавчий комітет, міське управління або, врешті-решт, Міністерство освіти.

Прикро, що трапляються ситуації, коли вчитель занижує бали. На щастя, у вас уже є орієнтовний план дій, та ви знаєте до кого звертатися!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо