Які soft skills розвивати, щоби бути успішними в майбутньому

Важливість мʼяких навичок у сьогоденні не можна применшувати. Тим паче, що саме на них зараз звертають особливу увагу роботодавці під час відбору кандидатів на найкращі посади. Так, ми можемо володіти величезними знаннями з певної теми, але якщо soft skills у нас не розвинені, то перевагу цілком можуть надати іншому кандидату. 

Так, може здаватися, що до працевлаштування вам іще далеко. Проте soft skills не набувають за один день (навіть за місяць їх не набути), їх потрібно розвивати. Так, саме зараз, поки ви ще навчаєтеся у школі.

Soft skills – це ті якості та навички, які ми використовуємо для взаємодії з іншими людьми, завдяки яким ми можемо розуміти інших та орієнтуватися в різних ситуаціях.

Оскільки сьогодні багато завдань, повʼязаних із hard skills, можна автоматизувати, м’які навички стають ще важливішими: вони допомагають нам адаптуватися до нових обставин, будувати стосунки з людьми, відповідати на виклики та бути успішними в різних життєвих сферах.

Які soft skills є найважливішими 

Уміння ефективно комунікувати. Насправді комунікувати не так просто, як може здаватися на перший погляд. Адже йдеться не просто про розмову про погоду чи пару запитань про родину. Йдеться про вміння чітко та переконливо надавати інформацію, розуміти складні ідеї та потреби інших, надавати та гідно приймати зворотний звʼязок, впливати словом. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Саме комунікативні навички, а не рівень теоретичних знань мають вирішальне значення для стосунків із майбутніми колегами, керівництвом та клієнтами. Ба більше, тим, хто вміє комунікувати на високому рівні, простіше заводити нові знайомства та знаходити друзів. А це дуже важливо, чи не так?

Уміння працювати в команді. Насправді останніми роками була модною концепція спеціаліста-одинака, який працює з дому / узбережжя океану / будь-якої точки світу. Проте навіть у такому випадку насправді у більшості випадків доводиться не просто взаємодіяти з іншими людьми, а й разом працювати над виконанням одного завдання. 

Річ у тім, що більшість успішних проєктів були створені саме командою. І давно доведено, що ефективна командна робота неабияк сприяє творчим проявам, інноваційним підходам, обміну ідеями та, зрештою, досягненню неймовірних результатів. 

Емоційний інтелект. У нього багато визначень, але насамперед це здатність розпізнавати й розуміти емоції: як свої, так і інших людей. Тобто це справжня запорука успішної комунікації та партнерства. Саме завдяки емоційному інтелекту ви зможете будувати хороші стосунки з колегами та розвʼязувати складні та не дуже приємні ситуації, не ображаючи одне одного.

Емпатія. А тут ми говоримо про вміння розуміти, що відчувають люди, про вміння поставити себе на їхнє місце, побачити ситуацію так, як її бачать інші. Чому це важливо? Тому що ситуації в житті та на роботу бувають дуже та дуже різні, ладнати доведеться з різними людьми. А отже – варто ставитися до всіх із розумінням. Адже коли ми розуміємо інших, вони розумітимуть нас.

Креативність. Це здатність мислити нестандартно, вигадувати нові ідеї та розробляти цікаві рішення для різних ситуацій тощо. Звісно, ще кілька років тому вважалося, що креативність потрібна насамперед для творчих професій, проте насправді вона стане у пригоді всім. Адже саме завдяки креативності ми можемо створювати унікальні речі, оптимізувати процеси, знаходити нові підходи до старих проблем, розробляти незвичайні проєкти тощо. 

Критичне мислення. Здається, про вміння обʼєктивно аналізувати інформацію та не вестися на фейки чи провокації, зараз говорять усі. і не дарма! Адже ми живемо в ті часи, коли інформації довкола надзвичайно багато, тож маємо вміти знаходити перевірену. А для деяких робіт це ще й дуже важливо! Наприклад, для журналістики. 

Ці Soft skills є одними з найважливіших, що стануть вам у пригоді під час пошуку роботи та працевлаштування. Спробуйте чесно відповісти на запитання: Які з перелічених soft skills у вас розвинені добре (чи хоча б непогано), а над якими варто попрацювати? Це і напрямок, у якому вам треба працювати.

І завжди памʼятайте: знати теорію "на відмінно" – це добре. Але і без soft skills вам не обійтися!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо