Back to school: 5 порад, які допоможуть увійти в навчальний ритм

Канікули закінчилися і ви повертаєтаєтся до навчання. І це може бути просто жахливо! Адже спіймати навчальний ритм і з головою пірнути в уроки після довгого відпочинку не так просто, як може здатися на перший погляд. Ще вчора ви прокидалися ближче до обіду, займалися улюбленими справами (або просто били байдики), а сьогодні вже потрібно з самого ранку бігти до школи або підключатися до онлайн-занять, та активно працювати цілісінький день. Не дивно, що звикнути до нового ритму життя буває дуже складно, тож увесь перший місяць (чи навіть більше!) нерідко проходить ніби в тумані. Чи може бути інакше? Так! Зібрали для вас корисні ідеї, які допоможуть легко влитися в навчальний процес! 

Налаштуйтеся на навчальну хвилю

Так, спогади про літні канікули ще дуже яскраві. Так, можливо, відпочинок був не таким, як ви очікували. Або ви взагалі повернулися з-за кордону та зараз трохи спантеличені. У будь-якому разі спогади про канікули та відпочинок від школи поки що варто спробувати відкласти, краще більше думати про навчання та майбутні успіхи! А ще для того, аби налаштуватися на навчальну хвилю, радимо:

  1. Обов'язково заводити будильник. А не сподіватися, що організм якось сам зрозуміє, коли йому тепер краще прокидатися. Не запізнюйтеся на заняття! Відповідальний підхід допоможе швидше адаптуватися до нового розкладу.
  2. Згадати свій улюблений предмет. А потім дізнайтеся, які теми вивчатимуться. Які з них вам цікаві, на які ви чекатиме із нетерпінням? 
  3. Ставити цілі та йти до них. Насправді це неабияк мотивує! І зовсім не обов'язково обирати якусь величну та надзвичайно важливу мету. Можна, наприклад, прагнути отримати конкретну оцінку або прочитати певну кількість книг. Важливо не просто поставити ціль, а розписати кроки її досягнення та постійно моніторити процес виконання.
  4. Не поспішати. Тобто не беріться одразу за найскладніше та не намагайтеся повторити все, що було вивчено минулого року, за два вечори. Так ви лише роздратуєтеся. Починайте з найлегших завдань, виконання яких не потребує багато часу - так ви без проблем наберете потрібний темп. 

Робіть нотатки

Певно, ви вже помічали раніше, наскільки складно сконцентруватися на навчанні після канікул. І як хочеться постійно перевіряти телефон, писати друзям чи просто скролити новинну стрічку. А скільки всього цікавого відбувається за вікном! Відволіктися і взагалі забути, про що розповідав учитель і яке дав завдання, дуже просто! А прослухати щось дійсно важливе, без чого на розуміння теми годі й сподіватися, ще простіше. Тож робіть нотатки!

Щойно відчули, що відволікаєтеся, або що вам стало нудно, одразу починайте записувати, що говорить учитель. Звісно, не дослівно! Зрештою, ви не на лекції в університеті. Тож записуйте лише основне. До речі, спробуйте різні методи ведення нотаток, можна навіть створювати ментальні мапи, це дуже цікаво та корисно!

Створіть навчальний настрій

І для початку наведіть лад на робочому столі. Жодних обгорток від смаколиків, коміксів чи книг, сторонніх гаджетів та просто дрібничок, які лише захаращують корисний простір та, звісно, відволікають від основого завдання. Від навчання.

Канікули закінчилися, тож на стіл мають повернутися підручники та зошити, словники та довідники, а також різноманітна канцелярія. А коли нічого не відволікає, то і налаштуватися на роботу набагато простіше! 

Не соромтеся звертатися по допомогу до вчителя

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Немає нічого поганого в тому, аби звернутися до свого вчителя із запитаннями, якщо вам щось не дуже зрозуміло. Або навіть якщо ви взагалі нічого не зрозуміли. Зрештою, вчитель тут саме для того, аби допомогти! Він обов'язково пояснить складні моменти, порадить додаткову літературу та підкаже найлегший шлях до заповнення прогалин. А їх могло виникнути чимало з огляду на те, яким був минулий навчальний рік, чи не так?

Насправді інколи достатньо лише однієї консультації. А хто проконсультує краще, якщо не вчитель, який чудово знає і вас, і тему, і вимоги до результатів навчання?

Організуйте навчальний клуб

І запросіть до нього однокласників. Повірте, їм теж не так просто налаштуватися на навчання, вони теж трохи дезорієнтовані та не надто мотивовані на початку року. Але ви можете допомогти одне одному! Домовтеся зустрічатися раз на тиждень (онлайн чи очно - це не має значення) та обговорювати новий матеріал, розбиратися із незрозумілими поняттями чи концепціями та просто ділитися враженнями від навчання. От побачите, такий навчальний клуб неабияк допоможе втягнутися в освітній процес та швидко розібратися із не надто зрозумілими моментами. А ще - краще познайомитися із однокласниками.

Успіхів вам у новому навчальному році!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо