Не як у нас: цікаві факти про навчання в закордонних школах

Чи любите ви ходити до школи? Упевнені, що навіть найвідчайдушніші фанати освіти визнають, що бувають погані дні, коли йти до школи зовсім не хочеться. А чи багато ви знаєте про історію власного закладу освіти? Нам здається, чи ви зараз замислилися та намаєтеся пригадати, до вашої школи вперше прийшли учні? Добре, а поки ви пригадуєте, пропонуємо вам кілька цікавих фактів про іноземні школи. Адже ніколи не варто забувати про необхідність роширювати кругозір!

1. Для того, аби відвідати найстарішу школу у світі, потрібно їхати аж до Китаю. Саме там, у провінції Ченду, розташована середня школа Шиші, яка була заснована в 194 році до нашої ери. Так, вам не почулося! Але нехай вік школи не вводить вас в оману: вона сучасна та має все необхідне обладнання. 

2. А якщо поїхати на Філіппіни, то варто зазирнути до знаменитої «Bottle School», школи, що повністю побудована з пластикових пляшок. На її будівництво пішло майже 9 тисяч пляшок! Кожну з них спочатку наповнили піском, водою та соломою, аби вона стала такою ж міцною, як цегла. А для того, аби скріпити пляшки між собою, використали матеріал, схожий на цемент. Оце справді екологічно, чи не так?

3. У Бангладеш є човневі школи. Так-так, діти вчаться просто на човнах, а довкола вода! Чому так? Усе просто: сезон злив у період із липня по жовтень дуже і дуже часто спричиняє повені. Дорогами пересуватися просто неможливо, але ж учитися треба! Але не варто думати, що в таких човневих школах діти навчаються у спартанських умовах, зовсім ні, там є навіть інтернет та сонячні батереї!

4. У Колумбії, як виявляється, є дещо віддалені від цивілізації регіони, де є школи, а от можливості дістатися до них дещо обмежені. Так, ті діти, що живуть в ізольованій долині Лас-Пілос, змушені щодня добиратися на заняття за допомогою зіплайну. Тобто учні буквально летять над прірвою стальним тросом. Звісно, зі страховкою, але це навіть не повноцінна канатна дорога! Певно, це може бути весело, але ще це небезпечно, тож молодшокласникам заборонено користуватися зіплайном самостійно (їм допомагають або батьки, або старші сестри чи брати).

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

5. У Німеччині є просто неймовірна школа, побудована у вигляді величезного білого кота. Аби потрапити до школи, діти мають зайти просто до пащі хатнього хижака (такі тут двері), а на вулицю можна дивитися через котячі очі (такі тут вікна). На щастя, всередені все традиційно. Але після напружених занять можна розважитися, покатавшися на гірці, що виконана у вигляді котячого хвостика. 

6. У багатьох європейських школах (наприклад, у Польщі, Франції, Німеччині та Чехії) літні канікули тривають лише два місяці. А про весняні та осінні ніхто взагалі не чув! Скажете, погано? Але завдяки такій тривалості навчального року є можливість зменшити інтенсивність освітнього процесу, зменшити кількість уроків на день та, як зрозуміло, домашніх завдань.

7. У США немає єдиної дати для початку нового навчального року: кожен штат ухвалює рішення щодо цього окремо. Щось схожу в Німеччині: дати початку навчання в кожній федеральній землі можуть відрізнятися, але зазвичай не надто сильно. А канікули стартують у період із травня по червень. А ось у Чілі літні канікули починаються десь у середлені грудня та тривають до березня.

8. У Франції перерва на обід для дітей вважають точно таким же навчальним часом, як і уроки. Чому так? Бо ваажається, що хоча основні навички прийому їжі діти отримують вдома, у школі вони мають їх удосконалити. Діти мають не просто їсти, а дізнаватися більше цікавого про різні продукти та способи їхнього виробництва, а також про те, як варто поводити себе за столом. Тобто етикет ніхто не відміняв!

9. У Японії та Південній Кореї діти обов'язково мають допомагати вчителям після уроків. Вони мають прибрати класи (підмісти, протерти підлогу, винести сміття тощо), а то й навіть прибрати на шкільній кухні чи в туалеті!

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

10. Ніде, окрім як в американських школах, ви не побачите стільки охорони. Тут дуже уважно ставляться до безпеки дітей, тож у закладах освіти завжди є металошукачі. Охоронці зазвичай озброєні, дехто використовує службових собак.

Уже цікаво дізнатися про школи світу більше, чи не так? Тоді не гайте час та беріть участь у нашому новому конкурсі «(Не)звичайна школа»! Ми зібрали багато цікавих фактів про найнезвичайніші заклади освіти, їхні традиції, школярів, учителів та особливості навчання. Ми зазирнемо в найвіддаленіші та найпрестижніші школи, щоб дізнатися, що робить освіту в них особливою. Починаймо навчальний рік весело! І обов'язково розкажіть про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо