Художній стиль мовлення і його ознаки

Чи не думали ви хоча б раз, що вивчення різних стилів мовлення – лише забаганка шкільних підручників та державного оцінювання? Ми впевнені, що таке було. Наприклад, чи варто так детально розбирати художній стиль мовлення, якщо в реальному житті ми ним фактично не користуємося? Сьогодні ми переконаємо вас у тому, що варто!

А крім важливих термінів і правил, ми також розкажемо, як написати твір опис в художньому стилі (такі завдання вчителі дають часто, тож саме час розібратися в темі та як слід потренуватися!).

Що таке художній стиль мовлення і сфери його використання

Якщо ви бодай раз у житті читали художній твір, ви точно пам’ятаєте його характерний стиль і можете відрізнити його від інших! Залишається лише розібратися з термінологією та поглибити знання з теми. 

Отже, що таке художній стиль?

Художній стиль мовлення – це сукупність мовних засобів для вираження думок, що найчастіше застосовується у творчості та впливає на почуття, емоції і переживання людини. 

Основна сфера використання стає зрозумілою з назви: це художня література у всіх її проявах. Але також ним активно користуються в інших видах мистецтва, культурі та навіть в освіті (ви ж помічали, як поетично інколи висловлюються вчителі, чи не так?). 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Цікавий факт: цей стиль більшість науковців розглядає як своєрідне узагальнення та поєднання всіх інших стилів мовлення. Чому так? Усе просто: аби зробити свої твори більш насиченими та переконливими, письменники так чи інакше вводять у них елементи інших стилів. 

Підстилі художнього стилю

На основі чого цей стиль поділяють на види, підстилі? За родами і жанрами літератури:

1. Епічні, в яких автор розповідає і описує життєві події. Приклади епічних творів:

Повість: О. Довженко «Зачарована Десна», 

Роман: І. Багряний (Лозов’ягін) «Тигролови»

Нарис:  І. Франко «Нариси історії українсько-руської літератури»

Епопея: П. Куліш «Україна» 

2. Ліричні, в яких митець висвітлює власні переживання і міркує про життя. Приклади ліричних творів:

Поема: М. Вороний «Євшан-зілля»

Балада: Народна творчість «Ой не ходи, Грицю»

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Елегія: Л. Українка «До мого фортеп'яно»

3. Драматичні, в яких автор зображує дійсність через гру героїв на театральній сцені. Приклад драматичних творів:

Драма: І. Карпенко-Карий «Мартин Боруля»

Трагедія: М. Костомаров «Переяславська ніч» 

Комедія: М. Старицький «За двома зайцями» 

4. Комбіновані, що поєднують у собі кілька жанрів. Приклад комбінованих творів:

Ліро-епічний твір: В. Сосюра «Мазепа»

Драма-феєрія: Л. Українка «Лісова пісня» 

Усмішка: О. Вишня «Мисливські усмішки» 

Ознаки художнього стилю

Цей стиль мовлення складно сплутати з іншими. Його виокремлюють характерні особливості, які допоможуть без вагань записати в зошит: «Це – приклад художнього стилю!»

1. Образність

Як помітити образи у творі? Їх дуже просто виокремити: це описи певного явища (персонажа, групи, символу тощо) через інше, що яскравіше та конкретніше відбивається у свідомості. Наприклад, не «школа», а «набита учнями будівля», не «тестування», а «випробування дітей на витривалість».

2. Поетичність 

Що виразніше та поетичніше описані буденні речі, то краще! Причому поетичність можна зустріти навіть там, де на неї не так уже і чекали, наприклад, у прозових і драматичних творах.

3. Естетика

Як гадаєте, що скоріше розбурхає у вас емоції та почуття прекрасного: твір опис місцевості у художньому стилі або в науковому? Зрештою, відмінність можна побачити неозброєним оком навіть за одним реченням! Наприклад, «Харків – неоціненна спадщина українського народу, скарб національного досвіду» та «Харків – український мегаполіс, що у 1919-1934 рр. був столицею УСРР». 

4. Експресія

Пафос, помпезність, драма, інтенсивність – кращі друзі творчості. Тому автори так часто використовують гіперболізацію: піднесеність, жартівливість, зневажливість тощо. 

5. Суб’єктивність

Об’єктивне зображення дійсності? Ні, не чули. А як щодо того, щоби зобразити у творі всю палітру почуттів, розуміючи, що це лише ваша особиста реакція на ситуацію?

Мовні засоби художнього стилю

Побачили щось із переліченого нижче? Висока ймовірність, що перед вами текст художнього стилю!

1. Що більше найрізноманітнішої лексики, то краще! До твору вводяться сенсоризми, тобто морфеми на позначення сенсорних відчуттів (зір, смак тощо).

Шумний дуб, перешіптування зірок, гидке повідомлення.

2. Застосування емоційно-експресивних слів: фразеологізми, омоніми тощо. 

Згущувати фарби, чайка як птах і чайка як човен. 

3. Вживання авторських неологізмів, що підкреслюють індивідуальний стиль митця.

Дмитро Павличко: сніженятко (сніг), ватра (вогонь), мжичка (дощ).

4. Щоби посилити вплив на читача, застосовуються історизми, діалектизми, жаргонні слова, тобто лексика, яку ми рідко зустрічаємо в повсякденні.

Боярин, січовик, тремпель.

5. Введення до твору дієслівних форм, як-от родових, у наказовому способі абощо. 

Погулявши коло школи, я зі смутком пішов на урок.

6. Застосування всіх можливих стилістичних фігур: риторичні запитання, звертання, еліпсис тощо.

Учителько, невже знову самостійна робота?

Приклад тексту в художньому стилі

Б’ємося об заклад, що кожен учитель української мови дає своїм учням завдання написати твір у художньому стилі! Тому наведемо приклад:

Чи помічали ви, як болить душа після поганої оцінки? Здавалося б, це лише чергова цифра, яка не робить нас кращими або гіршими. І не дивлячись на це, ми б’ємося як горлиця через звичайний напис у щоденнику. А на вулиці осінь –  налилася червоно-жовтим сяйвом, випромінює тепло й зазиває посміхнутися разом із нею. То чому ж саме восени найменша дрібниця влучає прямо в серце, у самісіньку ціль? Певно, справа у прийдешньому ЗНО...

Приклад твору опису природи в художньому стилі

Другий приклад – твір опис природи в художньому стилі:

Осінь – справжня чарівниця, що влаштувала в місті справжнісінький карнавал. Усі дерева змінилися за одну ніч: тепер вони вбрані в розкішні жовті, помаранчеві чи багряні шати. А деякі модники навіть можуть похвалитися несподіваними градієнтними переходами між кольорами листя. Додатково осінь створила загадкову атмосферу: таємничий туман стелиться між будинками та деревами, ховаючи під напівпрозорим пологом залишки літа. І навіть сонце тепер інакше: його проміні наче кришталеві – красиві та вже холодні. 

Ще один приклад: опис місцевості в художньому стилі. 

Я живу в місті Харкові. Це одне з найдавніших та найкрасивіших міст України. Тут багато прекрасних парків, старовинних вуличок, пам’яток історії, культури та архітектури. Мені пощастило жити в самому центрі міста – біля Госпрому, першого українського хмарочосу, побудованого в стилі конструктивізму. Одразу за ним починається проспект Науки, який отримав свою назву завдяки великій кількості університетів та наукових установ, що тут розташовані. Він дуже зелений та неймовірно галасливий: ним постійно мчать машини, автобуси та тролейбуси. Але що мені подобається найбільше – це старі будинки вздовж проспекту. За кожним із них - справжня історія, цікава та захоплива (і найчастіше пов’язана з наукою!). Цей проспект чарівний завжди: і влітку, коли все навколо зелене та квітуче. І восени, коли дерева вдягаються у різнобарвні шати. І взимку, коли все вкривається снігом та інеєм. А як тут гарно навесні! Люблю своє місто! 

Зберігайте статтю, адже з її допомогою ви неодмінно складете тему «Художній стиль мовлення» на 12! А ще ми впевнені, що вам цікаво дізнатися більше про різноманітні стилі мовлення та їхні ознаки. Саме тому не гайте часу та реєструйтеся на онлайн-курси з української мови. На вас чекає багато цікавинок!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо