Публіцистичний стиль мовлення та його ознаки: як «говорять» ЗМІ

Знайомство з кожним стилем мовлення відкриває перед нами не лише теоретичні аспекти мовознавства, але й допомагає критично мислити, аналізувати вплив певних явищ на наше життя. Чому засоби масової інформації використовують ті чи інші прийоми? Як читати не лише те, що написано, а й розуміти причинно-наслідкові зв'язки? Що ховається поміж рядків ЗМІ?

У цій статті ми поговоримо про публіцистичний стиль мовлення. Він переконує та формує суспільну думку, розрахований на велику кількість людей, а також на кожного громадянина окремо. А ще він надзвичайно благородний та популярний. 

Що таке публіцистичний стиль мовлення? Які особливості він має? Розбираймося у статті!

Що таке публіцистичний стиль мовлення та у яких сферах він використовується

Публіцистичний стиль мовлення – це стиль засобів масової інформації (інтернет-ресурсів, журналів, газет, рекламних текстів, часописів тощо), який використовується для формування громадської думки у політичній, суспільній, освітній, масовій агітації. Цей стиль підходить для дебатів й обговорення суспільно-політичних ідей, виробничої діяльності та навчання. Першочергово він є інструментом для втілення благородної мети: служити людям, переконати їх у справедливості доброї ідеї, пропагувати прогресивні ідеї, вчення, знання, здоровий спосіб життя. 

Публіцистичний стиль виражається як письмово, так і усно. Серед письмових публіцистичних джерел популярними є статті, нариси та фейлетони. Усними формами є публічні виступи, дискусії та репортажі. 

Основні ознаки

Важливою особливістю публіцистичного стилю є симбіоз логічності викладу інформації й емоційно-експресивного забарвлення, що зацікавить читача. Публіцистика об'єднує художнє, ділове та наукове спілкування, тож їй цілком властива частина функцій і мовних ознак цих стилів. З цієї особливості формуються основні ознаки публіцистичного стилю:

  • доступність мови та чіткість формулювань (для розуміння широким загалом);
  • заголовки, що інтригують і заохочують до читання;
  • поєднання логічності доводів й емоційної виразності викладу для газетного жанру;
  • короткі прості речення, часто питальні або окличні, звертання, вигуки;
  • патетичність, ентузіазм і схвильованість;
  • поєднання точної інформації (найменувань, дат, подій, фактів тощо) з емоційно-експресивною образністю; 
  • уживання паралельних форм одного й того ж слова – наприклад, братові та брату;
  • наявність яскравих мовних засобів позитивного чи негативного авторського тлумачення, яке має
  • здебільшого тенденційну ознаку;
  • мала кількість емоційно нейтральних слів;
  • багатство художніх засобів (епітетів, метафор, гіпербол, порівнянь).
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Обов'язковим призначенням та особливістю публіцистичного стилю є вираження протистояння певних сил. 

Мовні засоби публіцистичного стилю:

  • термінологія, заклики та гасла суспільно-політичної і соціально-економічної сфери;
  • поєднання щонайменше трьох видів стилів мовлення: художнього, наукового й офіційно-ділового;
  • багатий синтаксис. Вживання різних типів питальних, окличних і спонукальних речень, застосування зворотного порядку слів;
  • велика кількість перифраз, емоційних словосполучень, багатозначної образної лексики тощо.

Підстилі та жанри 

Публіцистичний стиль має три основні підстилі зі своїми жанровими особливостями, а також мовними засобами, композиційними прийомами, способами подання інформації, усталеними зворотами тощо. Сучасні мовознавці виділяють такі жанри публіцистичного стилю:

  • власне публіцистичний стиль або мова ЗМІ (радіо, газети, журнали, реклама тощо);
  • художньо-публіцистичний стиль (есе, нариси, фейлетони);
  • науково-публіцистичний стиль (аналітичні статті, соціальні портрети та критичні огляди).

Приклад тексту в публіцистичному стилі

Пропонуємо до вашої уваги текст у публіцистичному стилі, оцініть мовні засоби та прийоми, які вказують на стильову приналежність твору. 

Сучасні технології: інформаційне перевантаження чи джерело знань 

Блага сучасної цивілізації допомагають нам комфортно почуватися, розуміти й аналізувати процеси, що навколо нас. Але чи завжди ми використовуємо час в інтернеті на користь? Як тримати баланс? До вашої уваги думки експертів нейробіологів – розгляньмо питання всебічно.

Стан перевантаження інформацією виникає, коли обсяги вхідних даних перевершують можливості їх сприйняття. Якщо інформації забагато, мозок просто не зможе сприймати справжні знання, він перенасититься. 

Чи можна боротися з інформаційним перевантаженням та як це зробити? Нейробіологи діляться порадами, які допоможуть контролювати щоденний інфообсяг та дбати про свою інформаційну гігієну. Ці принципи стануть особливо корисними перед відповідальними подіями, зокрема – перед складанням іспитів.

  1. Виходячи з власних цілей, плануйте, що потрібно зробити, заздалегідь, визначайте обсяги роботи, не звертайте увагу на другорядне.
  2. Критично аналізуйте все, що чуєте та бачите, «фільтруйте» інформацію.
  3. Розробіть план робочого дня: починайте з головного та важливого. Другорядні завдання залиште насамкінець. 
  4. Виконуйте завдання по черзі, не беріть до роботи все й одразу.
  5. Якщо у вас виникла ідея, що не пов’язана із завданням, яке ви виконуєте зараз, запишіть її та працюйте далі над основним завданням.
  6. Не варто намагатися запам’ятати все – занотовуйте. 
  7. Фокусуйтеся на головному! Під час роботи не гортайте стрічку соціальних мереж (звісно, якщо це не входить до обов’язків).
  8. Не засинайте зі включеним ноутбуком чи комп'ютером, що «говорить» фоном. Під час сну мозок має максимально відпочити. 
  9. Відпочивайте так само сконцентровано, як і працюєте. Під час перерви відключайтеся від усіх завдань. Не нехтуйте своєчасним відпочинком і сном. А перерва – це не втрата часу, це ефективна інвестиція у подальшу роботу мозку.

Портретний нарис у публіцистичному стилі

Портретний нарис – це своєрідний аналіз особистості, що базується на дослідженні різних її сторін: творчої, психологічної, інтелектуальної тощо. Передусім нарисовця цікавлять біографічні факти та яскраві ситуації з життя досліджуваного, які ці факти увиразнюють. Тож портретний нарис у публіцистичному стилі у своїй основі містить розповідь про людину та її долю.
Аби написати нарис, слід провести об'ємну роботу з підготовки:

  • Якомога більше дізнатися про героя та його цінності.
  • Окреслити головну думку нарису.
  • Визначити життєвий період, який ви висвітлюватимете.
  • Скласти послідовний план викладу.
  • Переконатися, що нарис, як і будь-який твір у публіцистичному стилі, відповідає вимогам стилістики.

Приклад нарису у публіцистичному стилі:

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Леся Українка – дочка Прометея чи всього українського народу? Сильна духом і струнка тілом – яка вона направду? Почнемо з дитинства. Лариса Петрівна Косач народилась на Волині. З перших днів дівчинку оточувала чудова недоторкана природа, чисті голубі озера та піднебесні бори. А ще її оточувала освічена інтелігентна родина. Мама була письменницею, дівчинка зростала у творчій атмосфері з шаною народних звичаїв і традицій. Навіть перші вірші поетеси були пронизані глибокими думками та серйозними висловами.

Кожний день з життя Лесі Українки – це балансування між боротьбою за життя та відтворенням усього прекрасного, що бачиться навколо. А ще дівчинка була справжньою працелюбкою ще з дитинства. В 4 роки вона вже вміла добре читати, в 6 років – майстерно вишивати складні оздоблення, в 9 років Леся Українка написала перший вірш, а в 19 років створила підручник. 

Одного разу взимку дівчинка промочила ноги, це стало початком серйозної хвороби – туберкульозу кісток. Потім ці ураження торкнулися легенів і нирок, однак не зламали дух! Лише загартували його. Любов до творчості, зокрема до музики, не дала Ларисі занепасти духом. Навіть після операції з видалення уражених хворобою кісток, коли обидві руки та одну ногу дівчинки зафіксували у гіпс, вона продовжила грати на фортепіано пальцями вільної ноги.

Пройшовши всього 42 роки земного шляху, поетеса залишила після себе вічність – глибоку поезію. Вона написала 270 віршів, без урахування поем і віршованих драматичних творів. Сьогодні не лише українці, а й весь світ пам'ятає цю сильну духом жінку.

Хочете розуміти особливості та «гачки» мови онлайн та офлайн засобів масової інформації? Кожний охочий може опанувати публіцистичний стиль досить швидко та надзвичайно цікаво! Для цього заручіться підтримкою експертів та завітайте на онлайн-курси з української мови від «На Урок». Так ви не лише майстерно зайдете у світ комунікації, але й складете ЗНО на особистий максимум. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо