Національний мультипредметний тест: усе про блок «Математика»

Нагадаємо, що цьогоріч ЗНО одноразово буде замінено Національним мультипредметним тестом (НМТ), що проходитиме в комп'ютерному форматі. У ньому буде три блоки завдань:

Розбираємося, якими будуть зміст і структура блоку «Математика», а також - як його оцінюватимуть.

Зміст завдань

Позитивна новина для всіх випусників: зміст завдань блоку НМТ з математики повністю відповідатиме чинній програмі ЗНО з математики. Таким чином, кардинальних змін не передбачено, а це, безумовно, добре. Нагадаємо, що програма охоплює всі теми з алгебри й геометрії, які ви вчили у школі, а саме: 

  • «Числа і вирази»;
  • «Рівняння, нерівності і їх системи»;
  • «Функції»;
  • «Ймовірність випадкової події, вибіркові характеристики (середнє значення), аналіз діаграм та графіків»;
  • «Планіметрія»;
  • «Стереометрія».

Структура блоку

Усього у блоці НМТ з математики буде 20 завдань, серед яких: 

  • 14 завдань з вибором однієї правильної відповіді з п’яти запропонованих варіантів;
  • 4 завдання на встановлення відповідності (потрібно встановити по 3 «логічні пари»);
  • 2 завдання відкритої форми з короткою відповіддю (неструктуровані завдання).

Важливо: у блоці НМТ з математики не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Адже наразі просто немає можливості зробити так, аби учасники тестування могли надавати письмову розгорнуту чи коротку відповіді.

Особливості оцінювання

Завдання з математики буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді, по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності та по 2 бали за кожну правильну коротку відповідь.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Отже, за виконання завдань блоку НМТ з математики можна отримати від  0 до 30 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви зможете взнати після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено у шкалу 100–200 балів. Для отримання результату за шкалою 100–200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Я вивчав математику на рівні стандарту. Чи впораюся із завданнями?

В Українському центрі оцінювання якості освіти стверджують, що так, ви впораєтеся. Навіть більше: здебільшого завдання відповідатимуть якраз рівню стандарту. До того ж кожен учасник тестування зможе скористатися надрукованими довідковими матеріалами, із якими пропонуємо ознайомитися заздалегідь (переходьте за посиланням та вивчайте).

Також можна буде скористатися чернеткою.

Особливості підготовки

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з математики? УЦОЯО радить продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з математики, відвідувати уроки та, звісно, тренуватися самостійно. Для самостійного тренування доречно використовувати: 

 

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо