Національний мультипредметний тест: усе про блок «Українська мова»

Цьогоріч ЗНО буде замінено Національним мультипредметним тестом (НМТ), що проходитиме в комп'ютерному форматі. У ньому буде три блоки завдань:

  • з української мови;
  • з математики;
  • з історії України.

Розбираємося, якими будуть зміст і структура блоку «Українська мова», а також - як його оцінюватимуть.

Зміст завдань

Хороша новина: зміст завдань блоку НМТ з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. Тобто нічого кардинально нового не буде, і це, безумовно, добре. 

Важливо: вам потрібна лише та частина, що стосується української мови. Вона охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено у шкільному курсі української мови, а саме: 

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;
  • «Лексикологія. Фразеологія»;
  • «Будова слова. Словотвір»;
  • «Морфологія»;
  • «Синтаксис»;
  • «Стилістика»;
  • «Розвиток мовлення».

Як зазначають в Українському центрі оцінювання якості освіти, питома вага до того чи того розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови.

Але варто зауважити, що розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги, ніж зазвичай. Чому? Справа у комп’ютерному форматі тестування - наразі немає можливості зробити так, аби учасники тестування могли надавати письмову розгорнуту чи коротку відповіді.

Структура блоку

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Усього в блоці НМТі з української мови буде 20 завдань, зокрема: 

  • 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;
  • 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»). 

Нагадаємо ще раз: завдань з української літератури не буде.

Особливості оцінювання

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, що застосовується в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.

Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено у шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Особливості підготовки

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з української мови? УЦОЯО радить продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідувати уроки та, звісно, тренуватися самостійно. Для самостійного тренування доречно використовувати: 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо