Найбільш затребувані професії в Україні в 2022 році

Яку професію обрати, щоби не прогадати: поради випускникам!

Оскільки світ динамічно змінюється, перелік затребуваних професій на ринку праці систематично оновлюється. Сучасні технології зробили роботизацію з фантастичних фільмів не такою вже й нереальною! Робота, що була затребуваною «вчора» може стати зовсім непотрібною «завтра». І ні, абітурієнте, ми не хочемо тебе налякати. Навіть навпаки, хочемо допомогти тобі у виборі майбутньої професії, яка матиме сприятливі умови праці! 

Які професії потрібні в Україні? Які професії є найбільш популярними в сучасній Україні та як обрати напрямок в навчанні? Може, тебе цікавить те, які є перспективні професії в Україні? Про все це читай у нашому матеріалі!

Рейтинг найбільш затребуваних професій в Україні

Абітурієнте, перш, ніж обирати ВНЗ, радимо тобі ознайомитися із рейтингом «Найбільш затребувані професії в Україні 2022». Будь-яка із професій може підійти для дівчат та для хлопців.

Затребувані професії в Україні 2022:

  1. IT-фахівці: програмісти, розробники, адміністратори мереж і баз, модератори, фахівці з робототехніки, з інформаційної безпеки, web-дизайнери і навіть 3D-аніматори. Базові якості: аналітичний склад розуму, уміння швидко виконувати завдання, наполегливість, уміння працювати в команді, вміння концентруватися, алгоритмізований підхід, відповідальність.
  2. Аналітики Big Data. Це універсальні спеціалісти з непоганими математичними, статистичними, комп’ютерними, економічними та бізнес-знаннями. Вони детально вивчають великі масиви даних, які містять розрізнену інформацію (наприклад, результати досліджень, тенденції ринку тощо), що допомагає в результаті приймати важливі управлінські рішення. Базові якості: логіка, вміння розробляти бізнес-моделі, приймати рішення. 
  3. Лікарі: терапевти, педіатри, кардіологи, ревматологи, гематологи, інфекціоністи, хірурги тощо. Базові якості: вміння брати на себе відповідальність, уміння планувати свою роботу, дисциплінованість, самовладання, здатність розуміти людей.
  4. Освітяни. Високі технології змінюють наше життя в режимі нон-стоп, тож люди постійно вчитимуться, паралельно працюючи. Тож викладачі будуть неймовірно затребуваними. Але саме ті, які вміють індивідуалізувати навчання та створюватимуть індивідуальні навчальні програми. Базові якості: адаптивність, організаторські здібності, талант доносити власну думку. 
  5. SMM-спеціалісти: контент-менеджери, таргетологи, адміністратори груп, аккаунт-менеджери тощо. Базові якості: грамотність, уміння швидко знаходити інформацію, аналітичний склад розуму.
  6. Юристи і бухгалтери: адвокати, прокурори, судді, юристи-консультанти, нотаріуси тощо. Базові якості: емоційна стійкість і врівноваженість, витримка, терплячість і комунікабельність.
  7. Менеджери по роботі з персоналом або HR-менеджери: рекрутери, івент-менеджери, інспектори з кадрів тощо. Базові якості: організованість, відповідальність, мультизадачність, уміння працювати в команді.
  8. Робітничі професії: робочі у сфері будівництва, електрогазозварники, водії, продавці, кравці, оператори комп’ютерного набору, пекарі, такарі, перукарі, косметологи тощо. Базові якості: вміння швидко адаптуватися, технічні навички, працьовитість, чудова фізична форма.
  9. Архітектори, інженери: архітектори-конструктори, ландшафтні архітектори, архітектори промислових об’єктів тощо. Базові якості: образна візуалізація, швидка генерація ідей, спостережливість.
  10. Дизайнери: промисловий та веб-дизайнер, дизайнер інтер’єрів, архітектурний дизайнер, футуродизайнер щодо. Базові якості: креативність, дисциплінованість, образна візуалізація.
  11. Аграрії (професії, пов’язані із землеробством). Базові якості: чудова фізична форма, наявність організаторських здібностей, спостережливість.
  12. Сфера обслуговування і туризму: ріелтори, копірайтери, психологи, аніматори, візажисти, скаут-менеджери, детективи тощо. Базові якості: вміння творчо підійти до справи, винахідливість, дружелюбність, зібраність.

Список «Найпотрібніші професії в Україні» можна продовжувати ще довго. Це пов'язано з тим, що чимало сфер діяльності та підприємств так чи інакше залежать один від одного! 

Які професії в Україні є найбільш оплачуваними?

Які є найкращі професії в Україні за заробітною платою? Може, саме ти станеш кандидатом на одну з цих посад!

  • Професія розробника програмного забезпечення (IT-спеціаліст) за останні кілька років вважається найбільш перспективною та однією з найбільш оплачуваних. Найвищу зарплатню отримують архітектори комп’ютерних систем. 
  • Фінансисти та банкіри. Уміння працювати з грошима високо оцінюється на сучасному ринку праці. Фінансисти в нашій країні займають лідируючі позиції на ряду з програмістами.
  • Спеціалісти з маркетингу. Гідну зарплату пропонують директорам із маркетингу та SMM-спеціалістам. 
  • Керівники вищої ланки. Найприбутковіша посада – генеральний менеджер у компанії, яка займається продажами. 
  • Ріелтори, що поєднують у собі аналітика, який знає ринок, психолога, який вміє створювати у бесіді сприятливу атмосферу та юриста, який чудово знає порядок укладення угод з нерухомістю. 
  • Хірурги та анестезіологи. Саме ці спеціалісти щоденно рятують людські життя, практично витягують «з того світу» безнадійно хворих, за що й отримують високу заробітну плату. 

Найбільш перспективні професії в Україні: прогноз на наступні 5 років

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Якими будуть найпопулярніші професії в Україні наступні 5 років? Рейтинги залишаться приблизно такими ж. Однак ти маєш постійно розвиватися для того, щоби постійно бути конкуреноспроможним в обраній спеціальності. 

У найближчому майбутньому володіння англійською мовою стане не перевагою, а обов’язковою вимогою для працевлаштування, тоді як мультимовність стане чудовим бонусом. 

Багатопрофільність, системне мислення та універсальність співробітників цінуватимуться вище, ніж вузька спеціалізація. Ти для цього маєш потенціал, варто повірити у свої сили і прокачати набуті уміння та навички.

Якщо ти все ще маєш сумніви стосовно вибору роботи, радимо пройти профтестування. Обирай майбутню спеціальність обдумано та відповідально. Бажаємо успіхів!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо