Як стати айтішником і яку IT спеціальність обрати у ЗВО?

Психолог, економіст, суддя, лікар – усі ці професії свого часу вважалися популярними або прибутковими. Сьогодні ж новою Меккою стають ІТ-спеціальності, що вважаються перспективними та затребуваними в усьому світі. Працювати на таких престижних районах як київський Unit city або айті парк у Львові та заробляти як європеєць – звучить привабливо. Втім, чи є у вас хист до такої роботи? І як на неї потрапити? Дочитавши цю статтю ви отримаєте приблизний план, як стати айтішником або раз і назавжди зрозумієте, що ця професія не для вас.

Чому варто обирати сферу айті і кому вона підійде? 

Айтішник – це фахівець у сфері інформаційних технологій. Створення сайтів, антивірусних програм, налаштування комп’ютерів, вебдизайн, розробка апаратного забезпечення – всі ці напрями входять у сферу його професійних інтересів. Ваш смартфон, системний блок, інтерфейс браузера або ОС – усе це продукти айті-індустрії.

Чому ця галузь перспективна? Не лише через високу зарплатню. Передусім вона належить до спеціальностей, які не зникнуть із розвитком комп’ютерних технологій. Простіше кажучи через 10 років вашу працю не замінить машина і ви не втратите роботу. По-друге, область застосування IT охоплює майже всі напрями людської діяльності – від банків до сільського господарства. З часом ці технології лише розширюватимуться, тож ваша робота стане універсальною, а попит на неї не впаде. Ще один відчутний плюс – можливість працювати в будь-якій точці світу, не виходячи з дому.

Отож, сумнівів щодо користі професії немає. Втім, чи підійде така діяльність саме вам? Про те, що успіху у професії досягають люди, які розуміються на математиці, чули всі. Звісно, математичні здібності можуть виступити першим фільтром для відсіву охочих, але насправді вам не обійтися без логіки та розуміння принципів пошуку рішення. А ще у пригоді стануть аналітичне та абстрактне мислення, посидючість, скрупульозність. Якщо це не про вас, краще просто не витрачати свій час.

Крім того, айті не є такою вже тихою роботою коло монітора. За зовнішнім спокоєм ховається необхідність часто працювати в режимі авралу, розв’язувати нетипові проблеми. Велике значення має й самоосвіта. Якщо ви плануєте закінчити виш та знайти тиху гавань, де можна отримувати зарплатню, не займаючися постійним прокачуванням навичок – забудьте про айті. Оскільки галузь розвивається, питання й проблеми теж еволюціонують. У вас не буде й дня, коли б не довелося зіткнутись із чимось новим. 

Якщо все сказане не змусило вас передумати та відмовитися від технічного вишу, тоді перейдемо до більш конкретних кроків та дізнаємося, як стати айтішником.

Як зробити перші кроки в IT? 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Кажуть, програмістом може стати кожен. Справа лише у практиці. Присвятіть 400-500 годин написанню коду і з вас вийде непоганий фахівець. Тобто необхідно докладати багато зусиль для професійного зростання. Багато хто з успішних фахівців навчався самостійно, на власних помилках. Звісно, завжди можна обрати традиційний шлях – університет або курси.

Зауважте, що у ВНЗ «комп’ютерні» спеціальності мають багато спільних предметів, а навчання йде за кількома широкими напрямами. Інакше кажучи, на бакалавраті ви отримаєте загальний профіль, тоді як вузьку спеціальність доведеться обирати згодом або опановувати самостійно. 

Коледжі та приватні заклади можуть одразу навчати за дуже вузькою спеціальністю, а можуть, як IT Step University, протягом двох курсів викладати «Комп’ютерні науки» загалом, а на третьому вже давати професію. Іншу модель навчання пропонує школа від Unit city, де студенти навчаються переважно на практиці, ще й самостійно, без куратора. А це потребує великої мотивації та самоорганізації.

Починайте свій шлях із таких кроків:

  1. Отримайте математичну освіту та опануйте мови програмування. Бажано знайти курси одразу з прицілом на працевлаштування (їх пропонують великі компанії);
  2. Вивчайте англійську. Почати можна з запам’ятовування слів, які широко використовуються в обраній галузі. Мова знадобиться як для самої роботи, так і для створення резюме при пошуку вакансій за кордоном;
  3. Читайте довідкову літературу з основ програмування. Як альтернатива – професійні сайти та блоги;
  4. Придбайте хороший комп’ютер та оберіть найкращого інтернет-провайдера. Це вкрай важливо, адже для професійного зростання знадобиться навчатися на дистанційних курсах, брати участь у хакатонах, вебінарах або працювати віддалено;
  5. Одразу шукайте ІТ-компанії, з якими зможете співпрацювати/стажуватись у майбутньому;
  6. Ретельно переглядайте відгуки на курси/семінари. Чимало таких пропозицій – бізнес, що заробляє гроші на популярній темі та не ставить мети когось по-справжньому навчити. Шукайте наставників, які не просто викладають, а й працюють;
  7. Будьте в курсі всіх подій на ринку ІТ та постійно підтримуйте актуальність власних навичок.

Припустимо, ви впевнилися, що хочете обрати саме комп’ютерну спеціальність, і серйозно замислилися над тим, як стати айтішником. Вступ у будь який ВНЗ починається з вибору конкретного напрямку, до якого найбільш пасують ваші здібності й очікуванні. Адже галузь IT неймовірно широка. 

Обираємо свій напрямок у ЗВО 

Отож, яку IT спеціальність обрати? Адже є чимало вузьких напрямів, як-то: розробка банківського ПЗ, системна інтеграція, адміністратор баз даних, Web програмування, інтернет речей (IoT – керування побутовими речами та промисловістю без участі людини), спеціаліст із CRM-систем (керує даними про клієнтів та споживачів), спеціаліст із мережевих технологій (з’єднує комп’ютери в мережу та підтримує її роботу), аналітик, тестувальник, спеціаліст із підтримки (Helpdesk), UX/UI дизайнер (проєктувальник інтерфейсів програм), електронна комерція тощо. Розглянемо найцікавіше!

1. Програмна інженерія

Напрям, що включає: програмне забезпечення систем й інженерію програмного забезпечення. Вашим завданням буде розробка комп’ютерного та апаратного ПЗ (систем та мереж), аналіз, тестування, його поліпшення та супроводження. Корпоративні системи та мережі, автоматичне управління виробництвом, програми для бізнесу, інтернет-портали, бази даних, мультимедіа та антивіруси – ці та багато інших областей обслуговує ваша майбутня спеціальність.

Програмування передбачає як створення продукту, так і спостереження за готовими мережами, що вимагає знання їхньої конструкції, типових проблем і помилок. Саме ця спеціальність є однією з найбільш популярних в Україні. Web програмування, тестування, підтримка та багато інших професій належать до програмної інженерії.

2. Комп’ютерна інженерія

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Галузь тісно пов’язана з програмуванням, але має уклін до створення апаратного забезпечення. Якщо програмісти створюють «розум» машини, то ви маєте створити фізичну основу, яка зробить його роботу можливою. Звісно, ці дві галузі тісно пов’язані. Для створення апаратного забезпечення ви маєте розуміти виклики, що стоять перед програмістами, і навпаки.

Підсумуємо. Якщо полюбляєте ритись у «залізі», платах та процесорах, або фанатієте від робототехніки, ця спеціальність точно вам сподобається. Ви зможете працювати на посадах спеціаліста з мережевих технологій, техніка-програміста, інженера-електроніка.

3. Комп’ютерні науки

Дещо нагадує програмну інженерію, але обслуговує наукові галузі. Якщо ви вважаєте, що система моніторингу, підрахунку та статистика в сучасній науці (бізнесі, промисловості) не надто розвинені, то вам точно сюди. Оскільки дані в сучасному світі надходять із надзвичайною швидкістю й у великому об’ємі, допомога машини в підрахунках буде більш ніж доречною. Можливо, ви навіть бачили приклади такої співпраці у власному житті. Наприклад, наукові сайти, що автоматично збирають, аналізують та сортують інформацію. 

Еколого-економічний моніторинг, математичні моделі процесів або об’єктів, автоматизація підрахунку, аналіз інформаційних систем, бази даних та знань, штучний інтелект тощо – все це області, де ви зможете проявити себе. Закінчивши цю спеціальність, ви отримаєте досвід, що дозволить працювати в IoT або спеціалістом із CRM-систем.

4. Системний аналіз

Комп’ютери та їхні мережі утворюють складні системи, а отже їх треба досліджувати. Перш за все мова йде про науковий метод при аналізі мереж та виявленні проблем. Аби оволодіти навичками системного аналізу, вам доведеться вивчити: методи аналізу, керування, моделювання систем, способи оптимізації, алгоритми прийняття рішень тощо.

Так ви не просто вивчаєте програмування, але й розбираєтесь із наслідками роботи складних мереж, для чого знадобиться глибоке знання статистичних методів, аналітики, теорії управління. До цього напрямку належать такі професії, як системний інтегратор, адміністратор баз даних, аналітик.

5. Інформатика

Тут вам доведеться вивчити: структуру, властивості інформації, способи її конвертації, поширення, зберігання та використання. Ця дисципліна може бути як теоретичною, так і прикладною. У першому випадку основним завданням є вивчення загальних закономірностей функціонування інформації, а у другому – створення оптимальних та ефективних методів комунікації. Вивчіть її, аби працювати спеціалістом з аналізу та обробки даних, аналітиком з інформаційної безпеки, UX/UI дизайнером (дизайнерські спеціальності викладаються на різних напрямках залежно від вишу).

6. Прикладна математика

Усі попередні галузі створені та існують завдяки математиці, а винайдення ЕОМ стало можливим завдяки теоретичним припущенням та моделюванню. Власне цим і пропонує займатися прикладна математика – пошуком нових технологій, моделюванням процесів, створенням теоретичної бази для проектування систем та ПЗ. 

Ми розглянули всі основні спеціальності, пов’язані з IT. Аби допомогти зрозуміти абітурієнту, яку ІТ спеціальність обрати, зробимо коротке резюме всіх шести напрямків. 

  • Захоплюєтеся кодуванням та хочете бути хакером з гостросюжетних блокбастерів чи Марком Цукербергом? Обирайте програмну інженерію.
  • Прагнете збирати потужні ПК? Комп’ютерна інженерія точно припаде вам до душі.
  • Обожнюєте математику та хочете займатися нею після школи? Прикладна математика – чудовий вибір.
  • Вас захоплює математична складова великих систем, баз даних, процесів у соцмережах? Мрієте винайти алгоритм, що спростить або пояснить явища, котрі нині здаються хаотичними та призводять до мільярдних збитків? Інформатика та системний аналіз допоможуть наблизитися до мрії.
  • Хочете, аби сповіщення про землетруси або погану погоду працювало наче швейцарський годинник? Аби супутники не відхилялися від орбіти, а всі дані були впорядковані? Комп’ютерні науки точно відповідають вашим смакам.

У яких ЗВО України готують IT-спеціалістів?

Якщо плануєте вступати до вишу, перегляньте список університетів, де організована підготовка айтішників. Аби вступити до них, вам знадобляться сертифікати ЗНО з української мови, математики та фізики (або іноземної мови).

  1. Український католицький університет (УКУ).
  2. Києво-Могилянська академія (НаУКМА).
  3. КНУ ім. Шевченка.
  4. Львівська політехніка.
  5. ХНЕУ ім. Кузнеця.
  6. ХНУРЕ.
  7. ЧНУ ім Федьковича.
  8. ЧНУ ім. Петра Могили.
  9. ЛНУ ім. Франка.
  10. КПІ ім. І.Сікорського.

Якщо ви вже визначилися, яку IT-спеціальність обрати, але не впевнені у власних знаннях, запишіться на «Онлайн-курси з математики» від онлайн-школи «На Урок». Наші спеціалісти забезпечують якісну підготовку як до ЗНО, так і до вступних іспитів в університет. 

 

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо