Як стати програмістом: плюси та мінуси професії

У XXI столітті ми вже не можемо уявити своє життя без використання «цифрових помічників»: смартфонів, ноутбуків тощо. І якщо одним людям подобається використовувати «готові» додатки та програми, то іншим до вподоби створення власних. Так, за останні десять років в Україні спостерігається стрімке зростання зацікавленості абітурієнтів в IT-спеціальностях. З чим це пов'язано? Випускників приваблює високий прибуток, можливість працювати віддалено та тимбілдинги в IT-компаніях. А ще ця сфера постійно розвивається, що гарантує її попит через роки. У цій галузі цінуються знання, навички та креативність молодого спеціаліста. Що це за професія, які переваги та недоліки вона має? Як з'ясувати, чи підходить майбутня спеціальність саме вам? Про це і поговоримо!

Хто такий програміст?

Програміст – це спеціаліст, який розробляє алгоритм комп'ютерної програми за допомогою спеціальної мови програмування. Сьогодні налічується декілька сотень мов, але найпопулярніші С++, Java, PHP, Python, Swift. Чи достатньо знати лише одну? Ні. Кваліфікований фахівець досконало знає щонайменше 2-4 мови.

Що роблять програмісти?

Програмісти та «айтішники» – одна й та ж спеціальність? Не зовсім, бо загальна назва «IT-фахівець» об'єднує понад 50 різноманітних професій і посад. Наприклад, UX/UI-дизайнер (розробник інтерфейсів), account-менеджер (фахівець техпідтримки), системний адміністратор, менеджер IT-проєкту – це «айтішники», але не програмісти. 

А чи означає програміст те ж саме, що й комп'ютерник? Також ні. Програміст не обов'язково працює на комп'ютері. Він може писати код програми навіть на аркуші паперу, а комп'ютер необхідний на етапі застосування та тестування коду. Залежно від видів діяльності, їх можна об'єднати в три умовні категорії:

  • Прикладні програмісти. Займаються написанням різних програм, ігор та додатків.
  • Системні програмісти. Створюють операційні системи (наприклад, Android або iOS).
  • Вебпрограмісти. Розробляють сайти та програми, які підтримують роботу цих сайтів.

Варто зауважити, що якою б не була спеціалізація, всі програмісти мають систематично удосконалювати наступні професійні знання та навички:

  • писати код на одній або декількох мовах; 
  • розуміти алгоритми, бази даних, шаблони програмування;
  • працювати з різними фреймворками (програмними середовищами) та бібліотеками;
  • розуміти структуру сайту та принципи верстання;
  • працювати з командним рядком;
  • вчасно знаходити помилки в коді та виправляти їх.

Бажаєте обрати інженерно-технологічну спеціальність і успішно в ній реалізуватися? Для цього потрібно навчитися ледь не щодня стежити, які зміни відбуваються в комп'ютерних технологіях. Отже, здатність до самонавчання – одна з пріоритетних навичок.

Плюси та мінуси професії програміст 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Важливо розуміти, що робота програміста може бути різною: в невеликому агентстві, у величезній компанії, на фрілансі чи у власному бізнес-проєкті. Де б ви не працювали в майбутньому, потрібно заздалегідь усвідомити, що кожен із варіантів має як переваги, так і недоліки. 

До найпоширеніших переваг професії належать:

  • Висока заробітна плата. Роботодавці IT-компаній пропонують гідну оплату праці. Зауважимо, що рівень доходів залежить від навичок та досвіду фахівця. 
  • Гнучкий графік. Суворо регламентований графік роботи – це не про робочий день програміста. Головна вимога більшості компаній – не забувати про термін виконання завдань (дотримуватися дедлайнів).
  • Інтелектуальна еліта. Програміст, як правило, освічена та всебічно розвинена особистість. Існує думка, що це навіть не професія, а стиль життя. У цій окремій «касті» є свій сленг, малозрозумілі для інших теми, свої тусовки й інтереси. 
  • Перспектива працевлаштування в іноземній корпорації. Ефективна робота програміста неможлива без постійного навчання та обміну досвідом. Саме це дає чудовий шанс опанувати іноземні корпоративні стандарти навіть на початку трудової діяльності. 
  • Професія майбутнього. Уже зараз «розумні» речі стають невіддільною частиною повсякденного життя: гаджети перетворюються на персональних помічників. За всім цим стоїть розвиток IT-галузі, якій постійно необхідні висококваліфіковані фахівці. 

Можливими недоліками професії є:

  • Високі вимоги. Недаремно професія програміста є високооплачуваною в будь-якій країні світу. Високий рівень логічного та критичного мислення, математичні здібності та аналітичний розум – цими якостями володіють далеко не всі охочі потрапити в IT-сферу.
  • Тривала робота задля результату. Неможливо написати програму з першого разу і без помилок. Ця робота дуже кропітка та виснажлива, тож терпіння спеціалістам із цієї сфери не позичати. 
  • Постійне навчання. ІТ-сфера є найдинамічнішою професійною галуззю, яка вимагає постійного самовдосконалення. Програмістам доводиться перечитувати «тонни» фахових видань та опановувати нові навички. 
  • Високий рівень володіння англійською. Володіння технічною іноземною на рівні вільного читання спеціалізованої літератури дозволить «бути на гребені хвилі» та постійно удосконалювати навички.

Оцініть свої здібності

Зрозуміти, чи варто освоїти професію програміста, вам допоможуть відповіді на три запитання: 

  1. Чи готові ви сумлінно вивчати різні мови програмування та досліджувати нові технології?
  2. Чи здатні ви до самонавчання?
  3. Чи володієте ви навичками, необхідними для роботи програміста? Йдеться про логічне мислення, математичні здібності та посидючість. А що допоможе у майбутньому стати не просто хорошим програмістом, а найкращим? Аналітичне мислення, вміння працювати в команді, організаторські здібності, увага до деталей, педантичність, старанність та величезний запас терпіння. 

Як стати програмістом 

Навчатися у закладі вищої освіти

Найочевидніший спосіб здобути професію програміста – вступити до університету. Там ви отримаєте загальне розуміння цієї спеціальності, основи програмування й алгоритмів. Майбутнім ІТ-фахівцям краще вибирати технічні заклади освіти. 

Щоби вивчати максимальну кількість профільних дисциплін, розгляньте такі напрями:

  • математика та комп'ютерні науки;
  • інформаційні системи та технології;
  • прикладна інформатика;
  • програмна інженерія;
  • інформаційна безпека.

Кожна з цих спеціальностей має свої особливості. Що обрати? Аби докладніше розібратися в цьому, подивіться освітню програму певної спеціальності. Але варто зважати на те, що у ВНЗ акцентується увага на теорії, а практичний досвід вам доведеться напрацьовувати самотужки.

Займатися самоосвітою

Якщо ви вирішили навчитися програмування самостійно, почніть із найпростішого: створіть гру, музичну програму, вебсайт або просто попрацюйте з кодом. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Для перших кроків у програмуванні підійдуть прості середовища візуального програмування та алгоритмізації, а саме: Scratch і MIT App Inventor. Їхня перевага серед аналогів – простий інтерфейс і можливість автоматично запустити зі смартфона тільки-но написану програму. 

В інтернеті є чимало сайтів, відеоуроків і програм, які допомагають вивчати різні мови програмування та технології. Дуже непогано, якщо ви знайдете фахівця (ментора), який погодиться допомогти та скоординувати вашу роботу у правильному напрямі. 

Відвідувати курси

Якщо ідея самостійного навчання вам не до вподоби, то зверніть увагу на спеціалізовані курси. Їхня суттєва перевага – це викладачі (програмісти-практики). Вони не тільки пояснюватимуть теорію зрозумілою мовою, але й розкажуть про практичні цікаві кейси. Є безкоштовні та платні курси. А щоби не витрачати гроші даремно, зверніть увагу на відгуки, навчальну програму та перспективу стажування чи працевлаштування.

А ще ви маєте можливість обирати зручний формат навчання: онлайн чи офлайн. Кожний вид має свої переваги та недоліки: 

Переваги офлайн-навчання:

  • покращення слухової, зорової та асоціативної пам'яті;
  • на будь-яке запитання можна відразу отримати відповідь викладача;
  • на офлайн-заняттях ви можете знайти нових друзів;
  • велика кількість практичних завдань.

Недоліки офлайн-навчання:

  • регламентований графік занять;
  • висока ціна;
  • офлайн-курси складно поєднувати з навчанням в університеті/з роботою.

Переваги онлайн-курсів:

  • ви самі визначаєте темп навчання;
  • якісно сформована та систематизована подача матеріалу;
  • фокусування на отриманні практичних знань;
  • доступність (є навіть безкоштовні курси).

Мінусом такої форми є складність із контролем знань. А ще має бути високий рівень самоорганізації, інакше вам не вдасться завершити навчання.

Як вступити до закладу вищої освіти на програміста

Як виглядає портрет майбутнього студента-програміста? Це хлопець або дівчинка, які захоплюються точними науками, беруть участь у різних олімпіадах та конкурсах, завжди шукають щось пов’язане з формулами, цифрами та логікою. Тож як поступити на програміста? Якщо ви мрієте отримати перспективну професію, не зволікайте та починайте вже зараз: 

  • поглиблено вивчайте математику, інформатику, фізику та англійську мову. Саме з цих предметів доведеться складати ЗНО. Не варто забувати й про українську мову та літературу! Бо що більшим буде середній бал, то вищим буде ваше місце у рейтинговому списку абітурієнтів;
  • програмуйте та створюйте вебсайти, а також вивчайте невеликі редактори та корисні утиліти;
  • читайте новини зі сфери IT;
  • відвідувате ІТ-форуми. Професійна спільнота щедро ділиться знаннями та надає відповіді на запитання; 
  • займайтеся у гуртках з програмування і школах юного програміста.

Тепер ви знаєте, як стати програмістом і які навички для цього потрібно розвивати. Професія програміста – це цікаво, престижно та перспективно. А от наскільки добре ви зможете реалізувати себе у цій сфері? Будьмо чесними, це залежить не тільки від бажання, а й від самоорганізації.  

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо