НМТ-2024: яким воно буде

Навчальний рік щойно почався, а вже варто починати готуватися до вступу до університету. Тим паче, що ми вже знаємо, як проходитиме Національний мультипредметний тест у 2024 році. Принаймні, нам відомі основні моменти.

Так, наразі вже ясно, що і у 2024 році провести класичне ЗНО не вдасться, тож Міністерство освіти і науки України вирішло знову повернутися до формату НМТ. 

Отже, що відомо?

НМТ проходитиме у форматі 3+1: тобто три обовʼязкові предмети та один на вибір. Обовʼязковими у 2024 році стануть:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України (16 - 21 ст.).

Як бачимо, МОН та Український центр оцінювання якості освіти прислухалися до суспільної думки та врахували той факт, що навіть коли минулоріч історія України не була обовʼязковим предметом, її все одно обирали найчастіше в якості третього предмета. 

Ви зможете самостійно обрати додатковий предмет для вступу на бажану спеціальність. Саме предмет на вибір має показати індивідуальну освітню траєкторію. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Отже, серед предметів на вибір:

  • українська література;
  • іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська);
  • біологія;
  • фізика;
  • хімія;
  • географія.

Усі предмети складаються в один день у наступному форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Це складно, проте, як пояснили в МОН, інакше в умовах воєнного стану організувати процес неможливо. 

Як і минулого року, передбачено проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. У додатковій сесії тестування зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії. 

Якщо успішному проходженню тестування щось завадить (раптова хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), то ви зможете скласти його в додаткову сесію.

Тестування відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах. Ті ж, хто складатиме тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах, як і в цьому та минулому роках.

 

 

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо