НМТ – 2024: Українська мова

У 2024 році всі, хто мріє стати студентами закладу вищої освіти, знову мають скласти Національний мультипредметний тест. На відміну від минулого року, в цьому доведеться складати вже не два обовʼязкові предмети, а три. Одним із них – і, мабуть, чи не найважливішим – є українська мова. Тож розповідаємо, яким буде НМТ з української мови.

Яким буде зміст завдань

Зміст завдань блоку національного мультитесту з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. Тут не буде нічого нового, лише ті теми, які ви вивчали під час навчання у школі, а саме:

  • Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія;
  • Лексикологія. Фразеологія;
  • Будова слова. Словотвір;
  • Морфологія;
  • Синтаксис;
  • Стилістика;
  • Розвиток мовлення.

Загалом завдання будуть такого ж типу, як і у ЗНО. А всі розділи програми будуть представлені пропорційно, хіба що трохи менше уваги буде приділено розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» – це повʼязано з компʼютерним форматом тестування. На жаль, завдання з надання письмової короткої чи розгорнутої відповіді поки що використати неможливо. 

Якою буде структура блоку

На виконання завдань відведено 60 хвилин. Загальна кількість завдань у блоці, присвяченому українській мові, становить 30 запитань. Із них:

  1. 25 завдань із вибором однієї правильної відповіді. 

    Ідеться про запитання із 4-5 варіантами відповіді, з яких правильним буде лише один. Завдання будуть вважати виконаним після того, як ви обрали правильний на вашу думку варіант, позначили та зберегли його.

  2. 5 завдань на встановлення відповідності.

    Ідеться про запитання із інформацією, позначеною буквами й цифрами, яку потрібно увідповіднити. Тобто утворити логічні пари між інформацією, позначеною цифрами (від 1 до 4) та буквами (від А до Д). Завдання вважатимуть виконанами, якщо ви оберете правильний варіант, позначите та збережете його.

Як нараховуватимуть бали

Якщо ви успішно впораєтеся з усіма завданнями, то отримаєте 45 балів.

За кожне завдання з вибором правильної відповіді ви можете отримати 1 бал (якщо відповіли неправильно, то отримуєте 0 балів). Завдання на встановлення відповідності оцінюються від 0 до 4 балів, тобто ви можете отримати по 1 балу за кожну правильно визначену логічну пару. 0 балів ви отримаєте в тому випадку, якщо відповіли неправильно або взагалі не зробили остаточного вибору. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Важливо! Свій результат ви дізнаєтеся одразу після завершення тестування. Відповідно до таблиці переведення тестових балів, результат кожного блоку буде переведено в рейтингову оцінку за шкалою 100–200 балів.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо