НМТ-2024: відповіді на важливі запитання

У 2024 році замість ЗНО випускники, які хочуть вступити до закладів вищої освіти, знову складатимуть Національний мультипредметний тест. Розбираємося із нюансами майбутнього тестування та даємо відповіді на найважливіші запитання!

Хто має скласти НМТ?

Це мають зробити всі, хто має намір стати студентом університету. Але це не обовʼязково мають бути випускники саме поточного навчального року. 

Які предмети потрібно складати на НМТ?

Цьогоріч мультитест складатиметься із чотирьох блоків завдань. Три з них обовʼязкові, а четвертий - на вибір вступника. Обовʼязковими предметами у 2024 році будуть:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України.

Варіативна складова включає наступні навчальні предмети:

  • українська література; 
  • іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська);
  • біологія;
  • хімія; 
  • фізика;
  • географія. 

Вибір четвертого предмета залежить від того, яку саме спеціальність ви обрали для вступу.

Що потрібно знати, аби скласти мультитест?

НМТ перевіряє ваші знання, що ви здобули під час навчання у школі. Тож не переймайтеся, нічого понад шкільну програму у вас не запитуватимуть. Безпосередньо зміст тестів відповідає спеціально розробленим програмам зовнішнього незалежного оцінювання. 

Скільки буде запитань на НМТ?

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Тести з української мови, історії України, української літератури, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань. Із математики - 22, з фізики - 20, а з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) - 32 завдання.

Ні в одному з блоків НМТ не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Зокрема й саме тому ви зможете дізнатися, скільки тестових балів набрали, одразу по завершенню тестування.

Чому саме ці предмети?

Насправді все логічно та просто. Українська мова є необхідним іспитом для вступу на будь-яку спеціальність у вітчизняному університеті, адже знати державну мову мають всі громадяни. 

Математика дозволяє перевірити аналітичне й логічне мислення вступників. 

Історію України теж надзвичайно важливо знати, особливо в умовах повномаштабного вторгнення. До того ж, у попередні роки вступники найчастіше обирали серед інших предметів саме її. 

Предмет на вибір уже демонструє ваші прагнення та індивідуальну освітню траєкторію. Таким чином ви демонструєте знання з тієї галузі, в якій прагнете навчатися. 

Як проходитиме тестування?

НМТ буде проводитися в онлайн-режимі у спеціально визначених тимчасових екзаменаційних центрах. Вони будуть як на території України, так і в більшості країн ЄС, а також у деяких інших державах (перелік країн буде відомий трохи пізніше). 

Ви складатимете всі чотири предмети в один день: наймовірніше, це будуть два двогодинні блоки з невеликою перервою між ними. На виконання завдань кожного предметного тесту відводиться по одній годині.

Виканавши всі завдання НМТ, ви одразу ж отримаєте інформацію про кількість набраних тестових балів за кожний із блоків. Потім їх переведуть у шкалу 100–200 балів (таблиці переведення будуть пізніше затверджені МОН). 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо