Особливості вступу на журналістику в 2021

Як вступити на журналістику у 2021 році.

Журналістика – спеціальність, яка ніколи не втратить своєї актуальності, тому користується популярністю з року в рік. Адже набуті знання за цією професією стануть у пригоді майже у будь-якому виді діяльності! Тож як перетворитися зі звичайного абітурієнта у бакалавра-журналіста на перших позиціях рейтингу ЗНО? Дізнаємося про предмети для вступу на журналістику, найпрестижніші ВНЗ та прохідний бал на спеціальність.

Предмети для вступу на журналістику в 2021 році

Які предмети потрібно здавати на ЗНО на журналістику? Безумовно, маст-хев для всіх українських випускників та абітурієнтів – ЗНО з української мови та літератури. Утім, часто бали саме з предмета «Історія України» грають вирішальну роль при вступі на журналістську спеціальність, адже мають більший ваговий коефіцієнт! Поза тим, необхідно скласти такі предмети для вступу на журналістику: крім української мови та літератури й історії України це ще й математика або іноземна мова. 

Аби збагнути, що стоїть за сполучником «або» у переліку предметів для тестування випускників, потрібно перейти на сайт омріяного ВНЗ та подивитися деталі вступу та необхідні екзамени.

Прохідний бал на журналістику

Журналістика – дійсно трендова спеціальність, яка входить у ТОП-10 спеціальностей із найвищими прохідними балами. Тож аби «залишатися у топі» майбутніх професіоналів та вступити до омріяного ВНЗ, необхідно плідно працювати!

Наприклад, чудовим орієнтиром слугує опублікована інформація Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У цьому ВНЗ прохідний бал на журналістику в 2021 році з української мови та літератури та історії України – 140, а іноземної мови або математики – 120 балів.

ТОП ВИШів для вступу на журналістику

І дійсно, рейтинг ВНЗ – це питання, що турбує кожного абітурієнта, та відповідь на яке на просторах інтернету не так легко знайти. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Наразі існує академічний рейтинг ВНЗ України «Топ-200 України 2020», створений центром міжнародних проєктів «Євроосвіта» у співпраці з міжнародною групою експертів IREG Observatory. Проаналізувавши рейтинг та зазначені заклади, можемо скласти список найпрестижніших ВНЗ зі спеціальністю «журналістика» .

  1. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  2. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
  3. Національний університет «Львівська політехніка»
  4. Сумський державний університет
  5. Львівський національний університет імені Івана Франка
  6. Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  7. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  8. Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
  9. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  10. Донецький національний університет імені Василя Стуса

Журналістика: ким працювати після випуску

Як ти бачиш себе у майбутньому як успішного журналіста? Погодься, запитання однозначно «на подумати», адже журналістська спеціальність має багато можливостей для професійної реалізації! Майже у будь-якій області можна спробувати себе в максимальній кількості жанрів і тем.

  • Штатна співпраця з тим чи іншим ЗМІ (газетна журналістика, журнальна журналістика, інтернет-журналістика тощо).
  • Фріланс, тобто «робота на себе» у якості найманого працівника на різноманітні проєкти.
  • Телебачення: у якості телеведучого, сценариста тощо.
  • Радіожурналістика.
  • Письменництво.

Не дивлячися на механізацію багатьох професій, професіональний журналіст ніколи не залишиться без роботи! Чи здатна машина до глибоко аналізу явищ, загального інтелекту, обізнаності у світових подіях та вміння зацікавити читача? Навряд. У цьому й перевага професії журналіста!

Нехай тебе не лякає будь-яка інформація про рейтинги, сертифікати та конкурси, адже декілька ЗНО – і ти вже обираєш ВНЗ! Відкинь будь-який острах, адже ВНЗ дозволяє отримати освіту, але свій життєвий шлях та подальшу професію обираєш лише ти. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо