Реєстрація на НМТ: помилки, які можуть зіпсувати вам настрій

Реєстрація для участі в Національному мультипредметному тесті в розпалі! І якщо ви хочете цьогоріч вступити до омріяного університету, то саме час зареєструватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. До речі, про те, як це зробити, ми писали у нашому матеріалі.

Насправді можемо чесно сказати, що процес реєстрації не найпростіший (зокрема це стосується завантаження копій документів), але те це завдання, із яким вам потрібно впоратися, фактично це перша сходинка на шляху до успіху. Але навіть якщо ви не змогли впоратися з першого разу, не страшно: ви можете врахувати всв помилки та виправити їх.

Тим паче, що УЦОЯО вже написав про найрозповсюджені помилки, які роблять інші вступники під час реєстрації на НМТ.

1. Завантаження замість сканованих або фотокопій документів QR-кодів, сформованих у Дії. 

Так, вам може здаватися, що робити скани або фото - це довго та складно, а от для того, аби сформувати QR-код, потрібно лише кілька секунд. Але наскільки швидко вони генеруються, настільки ж вони і недовговічні - QR-код діє лише три хвилини. Тобто за три хвилини вся інформація зникає. 

Тож в інструкціях не вказали QR-коди з Дії не тому, що хотіли ускладнити вам життя, а тому, що цей метод не працює. Тож таки доведеться спочатку відсканувати або сфотографувати свої документи, а потім завантажти їх до персонального кабінету на сайті УЦОЯО. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

2. Неправильні формулювання у довідці від закладу освіти.

Як виявилося, заклади освіти нерідко видають майбітнім вступникам довідки, де зазначено, що «він (вона) навчається в (клас) в (назва закладу освіти)»). Але це неправильний варіант, таку довідку центри оцінювання якості освіти просто не приймуть. 

Натомість у довідці має бути написано, що «він (вона) завершує здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2023 року в (назва закладу освіти)». Так, формально вашої провини в тому, що у школі вам видали саме таку довідку з помилками, немає, проте в момент, коли її не приймають, це таки стає вашою проблемою.

Що робити? Уважно стежити за тим, що вам пишуть у довідці та не приймати документ у непраивльному форматі. До речі, це чудове тренування перед дорослим життям! Якщо ж ви вже отримали таку неправильну довідку і навіть здійснили невдалу спробу реєстрації, то знову зверніться до відповідальни осіб закладу освіту (скоріш за все - секратаря) із проханням видати інший документ. А щоб цього разу ніхто не помилився, покажіть приклад довідки від УЦОЯО (завантажити його можна за посиланням).

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо