Як написати і оформити реферат в школу

Як написати реферат? Питання, що рано чи пізно постане перед кожним школярем. Тільки спробуйте ввести у пошуковій стрічці «як написати реферат» – та побачите тисячі пропозицій. Здавалося б, сідай та пиши! Утім, знайти перевірену інформацію в розмаїтті варіантів доволі складно. Адже, на жаль, у мережі дуже багато неякісних та інколи навіть шкідливих порад, які не просто не допоможуть, а й зроблять гірше! Тож недостатньо просто відкрити першу-ліпшу статтю із назвою «Як написати реферат» (хоча ви можете зробити це на свій страх та ризик). Важливо критично оцінити кілька матеріалів та перевірити подану інформацію на правильність. І ми зробили це для вас! Аби ви раз і назавжди запам’ятали, як написати реферат так, щоб отримати омріяне  «Відмінно»!

Що таке реферат

То що ж це таке? Науковою мовою, реферат – це письмова робота, виклад основних думок, об’єднаних науковою темою, їхня систематизація, узагальнення та оцінка. Звучить дуже солідно, чи не так?

Дійсно, така робота неймовірно серйозна, тож має відповідати загальним вимогам до написання, а також плану, що складається заздалегідь. Читайте до кінця та дізнаєтеся всі тонкощі того, як написати реферат, який учителі показуватимуть іншим як взірець!

Підготовка до написання реферату 

Не нехтуйте етапом підготовки до початку роботи! Це важливий момент, що надалі зекономить вам час та сили. 

Найперше, що ми радимо зробити  –  знайти власну внутрішню мотивацію! Для цього потрібно зрозуміти практичну користь написання наукових робіт саме для вас. 

Ось кілька аргументів на користь того факту, що писати реферати корисно і до цього слід поставитися серйозно:

  • тренування навичок аналізу, тобто вміння критично осмислити інформацію;
  • практика фактчекінгу, тобто перевірки джерел на правдивість;
  • підготовка до майбутнього написання наукових робіт, більших за обсягом (як-от магістерська, де опрацьовується близько сотні джерел);
  • розвиток навичок ведення дискусії та пошуку аргументів.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Який другий етап підготовки? Ознайомлення з правилами написання!

Як оформити реферат

1. Середній обсяг вашої роботи має становити 10-15 сторінок. Як правильно оформити реферат? 

  • Використовуйте шрифт Times New Roman, 14 кеглем. 
  • Вирівнювання – «За шириною». 
  • Міжрядковий інтервал  –  1,5. 
  • Абзацний відступ – 1,25 см. 
  • Розміри верхнього та нижнього поля – 2 см, лівого – 3 см, правого – 1 см.  
  • Абзацний відступ має бути однаковим по всьому тексту та дорівнювати 1,25 см.

2. Необхідно дотримуватися певної форми (титульний лист, зміст, виноски, оформлення джерел). Також часто викладачі вимагають, щоб кожен із розділів починався з нової сторінки. І справді, так краще.

3. Важливо слідкувати за балансом викладу наукового матеріалу та вираженням власної думки. Останню слід мінімізувати, але повністю без неї не обійтися!

4. Бажано не боятися висловлювати різні, навіть протилежні, погляди на проблему. Тобто бездоганна робота – це таке собі поле для суперечок, де висловлюються різні думки, які згодом узагальнюються й аналізуються. 

5. Які слова використовувати під час написання? Користуйтеся словами-маркерами для логічного викладу наукового тексту, як-от:

Необхідно зупинитися на <...>. Необхідно розглянути <...>. Основні переваги цього методу полягають у <...>. З одного боку, <...>, а з іншого — <...>. У зв'язку з <...>. У результаті <...>. Переважно, здебільшого <...>. Зіставлення засвідчує <...>. Із порівняння виходить, що <...>. Здійснений аналіз, дозволяє дійти висновку, що <...>.Наприкінці відзначимо, що <...> тощо.

Обираємо тему

Якщо вчитель пропонує обрати тему реферату з переліку або визначити її самостійно, вам дуже поталанило! Тема, якою ви будете справді захоплені – запорука хорошої та натхненної роботи. Тож не нехтуйте цим кроком! Проаналізуйте тему уроку або загальну інформацію про навчальний предмет: що вам запам’яталося найбільше? Що сподобалось із вивченого? Випишіть кілька потенційних тем. Дослідіть кожну, скориставшись фізичною бібліотекою, бібліотекою «На Урок» або мережею Інтернет. Що найбільше припаде до душі  –  про це і пишіть!

Якщо ж викладач сам призначає хто і яку тему досліджуватиме, не засмучуйтеся! Можна відшукати цікавинки будь-де, головне – знати, де шукати. А для цього переходьте до наступного етапу!

Шукаємо джерела

Обираючи тему реферату, важливо дослідити літературні джерела. Що більше джерел, то краще! При цьому не тільки кількість літератури має значення. Важливо дослідити питання їхньої якості: чи відрізняються подані джерела за вмістом? Чи унікальні вони? 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Важливо пам’ятати, що викладачами цінується використання книг, публікацій та видань із фізичної бібліотеки. Використання їх як джерела інформації свідчить про високий рівень зацікавленості в темі та підтвердження того, що роботу школяри писали самостійно. Як варіант, можна користуватися віртуальними бібліотеками, наприклад, Google Книги.

Досліджуючи джерела з конкретної теми, радимо зберігати їх до однієї теки. Крім цього, можна користуватися розширенням для браузера або додатком, що маркує слова та вирази просто на сторінці.

Аби надалі заощадити час, під час пошуку джерел можна одразу окреслювати план майбутньої роботи! Детальніше читайте далі.

Розроблюємо структуру

Реферати можуть відрізнятися за темою, обсягом та використаними джерелами. Втім, одне залишається незмінним – структура. 

Зазвичай реферат складається з таких частин:

  • титульна сторінка або титульний лист;
  • план (без указання сторінок) або зміст (із зазначенням сторінок);
  • вступ до роботи, де обґрунтовується актуальність теми, висвітлюється проблема та мета;
  • основна частина, що містить розділи та параграфи;
  • висновок, тобто короткий аналіз і резюме;
  • список використаних джерел (зазвичай не менше 10-ти);
  • за потреби різноманітні додатки (схеми, графіки, фотографії тощо).

Аби дізнатися, як пишеться реферат та кожна з його частин, читайте далі!

Пишемо вступ

Вступ – це обличчя майбутньої наукової роботи! Зазвичай учителі починають знайомство з рефератом саме зі вступу. Тож до його написання варто підійти відповідально. А краще – писати вступ по завершенню роботи над основою частиною.

Також є сенс ще на самому початку тезово окреслити мету та визначити проблематику теми, що досліджується. Це допоможе вам зрозуміти вектор майбутнього дослідження та навіть запобігти написанню неактуальної роботи! 

Припустимо, ви вже написали основну частину або вирішили одразу почати написання зі вступу. То як укласти вступ так, щоб вразити вчителя з перших сторінок?

  1. Обґрунтуйте вибір теми та її актуальність. Чому саме зараз тема вашого дослідження цікава суспільству, науковій спільноті тощо? У чому новизна вашого дослідження? Чому тема цікава вам? 
  2. Далі сформулюйте мету роботи та основні питання, що передбачається розкрити в рефераті задля досягнення поставленої мети. Яку проблему висвітлює ваша робота? Які завдання ви ставите перед собою, щоб усебічно розкрити тему? Які питання ви плануєте окреслити, щоб досягти поставленої мети? Чому самі ці питання?
  3. Також можна зробити короткий огляд використаних джерел. Чому ви обрали саме цю літературу? Як використані джерела висвітлюють тему дослідження?
  4. За бажанням (вашим або вчителя) у вступі можна вказати методологічну базу, на основі якої будуватиметься дослідження. 

Усе це варто помістити на 1-2 сторінках А4, пам’ятаючи про згадані раніше вимоги до оформлення! Не забувайте, що вони доволі суворі та вже давно унормовані.  

Пишемо основну частину

Основна частина реферату – це  «тулуб» вашого дослідження, що має містити виклад більшої частини інформації з теми. Недарма обсяг основної частини складає 70% від усієї роботи!

До початку роботи над основною частиною варто окреслити орієнтовний план розділів. При цьому кожен розділ може містити параграфи, тобто підрозділи. Склавши план, ви попередньо вибудуєте ланцюжок викладу матеріалу, не відступитеся від теми й окреслите її всебічно. Це ледь не найважливіший етап із усіх! Уклавши план, можна переходити до написання кожного розділу.

Як написати розділ реферату?

1. Спершу варто написати невеликий вступ обсягом у кілька речень. Зробити це можна за допомогою таких слів-маркерів:

  • проаналізувавши проблеми та їхні закономірності, виявлено такі суттєві ознаки...
    на початку було встановлено принципи та основні закони...
  • описано наступні взаємозв’язки, засади, проблеми і параметри...
  • обґрунтовано нижче наведені концепції, шляхи розв’язання проблемних питань, теоретичні припущення...
  • розглянуто параметри й механізми, особливості та характер...
  • на початку було з’ясовано місце й роль теми реферату в науковому просторі...
  • мета: охарактеризувати передумови, сучасний стан та наслідки проблеми...

2. Згодом висвітліть основні концепції з теми, викладені в джерелах. Скористайтеся такими словами-маркерами:

  • Є усі підстави припускати...
  • Пересвідчимося у гіпотезі / правдивості висунутого припущення...
  • Так, одна з найважливіших ознак досліджуваного об’єкта це...
  • Проаналізувавши фактичний матеріал, з’ясуємо закономірності та дослідимо тенденції...
  • Вдалося зафіксувати поширені принципи та особливості...

3. Використовуйте цитати, коли посилаєтеся на автора. Учителі та автори це люблять! Існує кілька варіантів оформлення цитат. Найрозповсюдженіший спосіб: указати номер джерела у списку літератури та вихідну сторінку цитати зі джерела (як-от [10, с. 355]).

4. По завершенню написання розділу зробіть короткий висновок до нього. Використати можна такі слова-маркери:

  • Отже, проведене дослідження (виконаний аналіз) підтверджує, що…
  • Отже, є всі підстави зробити такий висновок:…
  • Результати здійсненого аналізу дозволяють зробити висновок про…
  • Отже, можна впевнено стверджувати, що…
  • Здійснене дослідження дає можливість / дозволяє зробити такі висновки:…
  • У ході експерименту розв’язано поставлені завдання й підтверджено основні положення запропонованої гіпотези, а саме:…

Пишемо висновки

Отже, ви перейшли до одного із завершальних етапів вашої роботи! Висновок до реферату передбачає короткий підсумок, резюме з теми.

Кілька порад щодо написання висновку:

  1. Користуючися нашими порадами з написання основної частини, ви маєте узагальнення у кінці кожного розділу. Використайте їх для написання загального висновку!
  2. Який обсяг висновку? Він не повинен перевищувати обсягу вступу. Але й не має бути надто коротким!
  3. Враховуйте погляди авторів, на яких посилаєтеся в джерелах! Потрібно порівняти їхні погляди та відзначити, яка думка вам найбільше імпонує. І головне – поясніть чому.
  4. Бажано розбити висновок на зрозумілі пункти.

Як оформити список літератури

Список використаної літератури, або бібліографія – це перелік джерел інформації, якими учні користуються під час написання реферату. До речі, вчителі зазвичай звертають неабияку увагу на список джерел! А для його укладання існують чіткі правила:

  • список укладається в алфавітному порядку прізвищ авторів або заголовків книг на останній сторінці реферату;
  • до кожного джерела наводяться прізвище та ініціали автора, повна назва, місце видання (місто), видавництво, рік видання і кількість сторінок, які позначаються маленькою «с»;
  • кожен вид джерела оформлюється по-різному!

Для прикладу, ознайомтеся з кількома варіантами оформлення різних видів джерел.

Приклад оформлення книги одного автора:

Андріяш В. Державна етнополітика України в умовах глобалізації. Миколаїв: Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2013. 328 c.

Приклад оформлення електронного ресурсу як джерела:

Влада очима історії: фотовиставка. URL: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/photogallery/gallery?galleryId=15725757& (дата звернення: 15.11.2017)

То як писати реферат? Тепер ви знаєте відповідь на це та на купу інших запитань! Головне, не відкладайте роботу на останній момент – сідайте писати просто зараз!

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо