Як написати статтю правильно

Статтею вважається далеко не будь-який текст. Адже стаття належить до аналітичного жанру, а отож, автор має поставити проблему, провести аналіз, запропонувати рішення та зробити висновки. Від рівня виконання цих етапів залежить, чи вдасться вам розкрити тему та зробити дійсно змістовний матеріал. А отже, звернімося до основи основ, від яких залежить 80-90% успіху статті – вибору теми та структури тексту.

Визначення теми майбутньої статті

Ваш текст розпорошений між кількома темами, чи точно б’є у ціль, розкриваючи конкретне питання? Перший підхід зробить роботу малокорисною, а отож, перш ніж братися до створення тексту, варто провести підготовчу роботу, визначивши тип читача та актуальність інформації. 

  1. Хто ваш читач? Стаття має бути комусь адресована – потенційному клієнту, досвідченим спеціалістам або початківцям, колегам, учасникам певного гуртка, професійній групі.
  2. Якими проблемами читач переймається? Що його лякає? Чи відрізняються проблеми сучасного програмування від тих, що ставилися 10 років тому? Чи змінилась робота медичних працівників під час пандемії? А вчителів? Як вони пристосувалися до цього? Якщо перед ними досі стоять виклики, чи можна дати кілька порад?
  3. Який із цих викликів є найбільш гострим та актуальним? Якщо у вашій статті не поставлено певної проблеми або питання, вона мало кому може допомогти. А отож, ви маєте визначити корисну дію та глибоко зануритись у думки й проблеми цільової групи, аби написати дійсно корисну статтю. 
  4. Тепер, коли ви визначились з основним напрямком, спробуйте знайти ракурс написання статті. Імовірно чимало авторів вже робили огляд цієї теми. Які питання вже були висвітлені багаторазово, а які залишилися поза увагою? Який цікавий ракурс в аналізі проблеми ви можете дати?

Проаналізувавши ці пункти та давши чіткі відповіді, ви будете готові назвати тему і заголовок статті, що відповідатимуть потребам читача і викличуть інтерес.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Хороша ідея для статті рідко приходить випадково або раптово. Зазвичай її доводиться видобувати та додатково допрацьовувати, аби зробити цікавий та корисний матеріал для аудиторії. Написати якісну статтю без ідеї – нереально. Тож спочатку – ідея, потім – цілі та процес. Я вже не кажу про пошук ключових слів з пошукових систем. Це важливо за замовчуванням. Аби почати писати у блог, зберіть семантичне ядро та пишіть статті на ці теми.

Юрій Гальмаков – копірайтер, автор статей із більш ніж десятилітнім стажем

Структура статті

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Ви вже обрали тему та знаєте основні потреби читача? Якщо так, саме час скласти план, вивчити проблему та зрозуміти, які питання є ключовими для її розкриття. 

Зазвичай стаття має наступні основні елементи:

  1. Заголовок – фраза, що вказує на проблему, яку аналізує автор. Заголовок має бути коротким, зрозумілим, привертати увагу та викликати інтерес.
  2. Вступ – один (максимум два) абзаци, що розкривають поставлену проблему та роблять акцент на специфічному ракурсі статті, якщо такий є. 
  3. Основний зміст – декілька розділів, що складають основний обсяг статті та представляють різні етапи або аспекти розкриття теми.
  4. Висновки – один чи два абзаци, що нагадують основні тези, висловлені у тексті та підкреслюють актуальність проблеми у контексті рішень, які дано у статті. 
  5. Якісна структура робить суттєвий внесок у легкість сприйняття статті. Часто вона в буквальному сенсі відображує логіку роздумів, а кожен новий блок чи підрозділ випливає з попереднього та відмічає новий етап в осмисленні теми. 

Крім того, складання плану та розробка структури допомагають писати статтю максимально швидко, адже левову частку часу, витраченого на написання, відбирає побудова логіки викладу, яка має виходити з плану, а не народжуватися поступово, просто у процесі створення тексту.

Приклад структури статті:

  • Заголовок: Квартира в Києві: популярні та бюджетні варіанти.
  • Вступ: Кожен мріє про власне житло. Утім, чи кожному доступна можливість придбати квартиру, тим паче у столиці? Якими квартирами цікавляться кияни та які варіанти житла за прийнятну ціну найчастіше обирає середньостатистичний покупець – погляньмо на факти.
  • Основний зміст: блок перший – Яким має бути сучасне житло на думку городян і що пропонують будівельники? Блок другий – Що я отримаю за свої гроші? Який рівень благоустрою має бути у сучасних квартирах? Блок третій – Як зробити правильний вибір? Огляд основних проєктів та будівельних майданчиків міста.
  • Висновки: Отримати якісне житло за розумні гроші у Києві – можливо! Оскільки стандарти будівництва житла підвищуються, покупець здатен придбати квартиру з якісним плануванням, сучасним під’їздом та двором, не беручи кредит на 20 років.

Як написати статтю на англійській мові

Українські випускники та студенти все частіше задумуються про публікацію статей у закордонних виданнях. Причин для цього чимало: підвищення статусу публікації, вимоги кафедри, бажання отримати міжнародний грант або стипендію, захист ступеню кандидата наук, переваги у прийомі на роботу тощо.

Отож, як написати статтю на англійській мові? Загальні вимоги до структури тексту ті самі, що й до українськомовних статей, утім, варто звернути увагу на ряд особливостей та дотримуватися наступних пунктів:

  1. Оберіть журнал для публікації. Дослідження має складати інтерес для іноземного читача, адже деякі теми, що є актуальними в Україні можуть не бути такими в інших країнах, а все через різний економічний розвиток, соціальний склад тощо. 
    Часто молоді автори спочатку пишуть статтю, а вже потім намагаються «пристроїти» у журнал. Це помилковий підхід. Напишіть статтю під конкретне видання, узгоджуючи стиль та тематику. Ще краще зв’язатись із редактором та поцікавитися його думки про ваш репортаж чи дослідження. Можливо, під час бесіди вам вдасться розставити потрібні акценти.
  2. Дотримуйтеся формальних вимог. Вимоги до оформлення джерел, стилю, шрифту та навіть структури можуть різнитись у різних журналах. Скористайтесь інтернет-сервісами (бібліографічні менеджери), що допомагають підігнати оформлення текстів під відповідний стандарт.
  3. Враховуйте культурну різницю. Багатьом відомі вимоги українського академічного середовища до використання займенників «я» та «ми». Якщо за нашою традицією прийняте більш поважливе ставлення автора: «ми дослідили», «вважаємо», «хотіли б звернути увагу», то західні автори не соромляться індивідуального погляду не об’єкт дослідження та використовують займенник «я». 
    Крім того, західні видання дотримуються «простішого» підходу до створення тексту. Уявіть, що ви пишете не для спільноти вчених, а радше як популяризатор науки – з простими, ясними конструкціями, без складних, перевантажених спеціальною термінологією речень. 
  4. Більше конкретики, менше загальних слів. Починайте абзац із фрази, що висловлює ідею, а далі розкрийте думку та наведіть приклади. Так, типова для вітчизняних статей фраза: «Бурхливий розвиток економіки Південної Кореї давно привертає увагу економістів та політологів» без конкретизації та посилань на приклади навряд чи буде схвалена для публікації у західному журналі. 
  5. Вивчіть професійну лексику. Не дивлячися на те, що перевага віддається простоті, не варто захоплюватись просторічними виразами та жаргонізмами. Фахові словосполучення краще вивчати цілими фразами за відповідними темами.

Насправді написати хорошу статтю не так уже і просто, але і нічого неможливого у цьому немає. А ще простіше, якщо спиратися на хороші приклади! Відповідні матеріали можна без проблем знайти у Бібліотеці «На Урок».

  1. Пісочна терапія як засіб соціалізації дітей дошкільного віку.
  2. Креативне мислення – ресурс інноваційних змін педагога.
  3. Використання нетрадиційних форм навчання в процесі екологічного виховання молодших школярів.

Ми навели лише декілька прикладів, але у Бібліотеці ви знайдете безліч статей на різні теми, завдяки яким зможете написати власну статтю без помилок!

Як написати статтю в журнал або в газету

1. Як написати статтю в журнал?

Журнал – вузькоспеціалізоване видання, а отож усі вимоги до обрання теми й стилю, що стосуються будь-якої статті, до журналу відносяться навіть більшою мірою. Часто журнали сповідують певні цінності та навіть є законодавцями стандартів у своїй галузі. Також вони передбачають більш особистісне спілкування з читачем, що вимагає від вас виробити свій стиль та обличчя як автора. Перечитайте ряд публікацій обраного видання аби зрозуміти якого типу матеріали воно потребує.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

2. Як написати статтю в газету? 

Газетні статті мають свою специфіку. Якщо журнал, зазвичай, охоплює більший часовий проміжок ніж газета, то газетні теми орієнтовані на денну-тижневу актуальність. Також журнали можуть дозволити собі більш художню подачу, великі об’єми та науковий текст, тоді як газети частіше орієнтовані на середнього читача, а не спеціаліста.

Найкращий спосіб навчитися писати газетні статті – це читати якомога більше матеріалів, зразками яких можуть стати українськомовні інтернет-видання, наприклад газета «День».

3. Який час написання статті для журналу/газети вважається нормальним? 

Усе залежить від типу статті. Ви пишете глибокий аналітичний матеріал на «серйозні» теми, чи просто замітку про ранкову подію? У різних випадках час написання може коливатися від пів години до тижня чи навіть кількох місяців, якщо ви пишете великий аналітичний матеріал, репортаж із іншої країни або наукову статтю. 

4. Чому мою статтю не беруть у журнал, адже я пишу цілком пристойно?

Чи відповідає ваш матеріал тематиці журналу або його рубриці? Якщо так, спробуйте перечитати інші матеріали у виданні – чи збігається стиль та манера подачі із тими, у яких пишете ви? Причинами відмови автору можуть бути: невідповідність ідеології та поглядам видання, відсутність інтерв’ю, відсутність різних сторін, неперевірені джерела, надто вільний або надто сухий стиль тощо.

5. Чи можна бути не об’єктивним?

Якщо ви працюєте у серйозних медіа, вимоги до об’єктивності збільшуються. Цінність журналів та газет полягає не лише у подачі новин, але й експертній думці, що викладена у матеріалах. Читачі купують їх саме заради достовірної, перевіреної інформації тож не об'єктивні джерела можуть негативно вплинути на репутацію видання. Аби не потрапити у неприємне становище у статтях, що присвячена конфліктній темі надавайте думку як мінімум двох сторін, а також, погляд неупереджених, нейтральних експертів.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо