Як навчити дитину читати англійською мовою дома?

Чи можна уявити успішну людину, яка не володіє жодною іноземною мовою? Сучасній людині точно не обійтися без цих знань! Тож не дивно, що батьки багатьох школярів задаються питанням – як навчити дитину читати англійською? Адже це перший крок! Утім, часто і він дається непросто. Деякі учні вчать англійську роками, але так і не досягають бажаного результату. 

Чому так відбувається? Частково проблема у відсутності мовної практики, а частково – у системному нехтуванні читанням і письмом. Може здатися, що ці дві навички розвиваються паралельно, але насправді ні. Зазвичай діти хочуть розуміти мову на слух, але лінуються братися за книжку. Як побороти таке небажання та прищепити любов до книг? Нумо погляньмо, як цьому зарадити!

Що відповісти на питання: “А навіщо мені ця англійська?”

Цю відмовку неабияк люблять деякі школярі, і саме вона стає першою перепоною до опанування іноземної. Звісно, переваги володіння мовою міжнародного спілкування очевидні. Знати її – це дивитися фільми в оригіналі, першим дізнаватися про світові тренди, мати достойну зарплату, широкий вибір вакансій, а головне – відчувати себе частиною світового співтовариства.

Зважаючи на кількість переваг, запитання «як навчити дитину читати англійською» мало б втратити актуальність, а дітлахи самі тягнулись до книг. Чому ж цього не відбувається? Певно, справа в рутині. Уявіть, що очікує дитину, яка вперше відкриває книгу англійською? Сотні, а то й тисячі незнайомих слів, що змушують спотикатися на кожному реченні та витрачати прірву часу. Отож, дитина докладає багато зусиль для того, аби зрозуміти текст, але не завжди отримує бажаний результат.

Враховуючи те, що дітям до душі швидкі досягнення, читання іноземною стає для багатьох нездоланним бар’єром. Наслідки вельми сумні – учні не запам’ятовують правильного написання слів, рідше зустрічають складні ідіоми та розпізнають текст зі швидкістю молодшокласника.

Гаразд, як це подолати?

То як навчити дитину читати англійською мовою, заохотити робити це регулярно, а головне – любити це заняття? Давайте розглянемо кілька способів, що будуть справді дієвими для різних вікових категорій.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

1. Фонетика для найменших

Цей спосіб демонструє високу ефективність у навчанні дорослих, але його можна адаптувати й для наймолодших учнів. Якщо старші використовують для запам’ятовування вимови транскрипцію, то дітям немає сенсу пояснювати набір дивних знаків. Замість цього в роботі з малюками частіше застосовуйте картинки. 

Уявімо, що ви почали зі звуку «а». Демонструйте малюнки підписані словами, що містять один і той же звук – cat, flat, hat. Потім переходьте до слів, де та сама літера має інше звучання – hall, wall, tall. Після того як прості звуки буде засвоєно, а малеча читатиме їх навіть у незнайомих словах, переходьте до складних буквосполучень, що непросто даються носіям слов’янських мов – th, ch, ght, ph.

Використовуйте ілюстровані пісні та відео для запам’ятовування літер та їхнього написання. 

2. Лексичні перегони

Створіть добірку слів, які учні мають запам’ятати. Згодом на кожному уроці влаштовуйте марафон чи змагання з вимови складної лексики по літерах. Безсумнівно, школярі без проблем впораються з простими словами, але для засвоєння складних знадобитися кілька місяців. Так, це важко, але саме це допоможе засвоїти правильне написання, зменшить кількість помилок у диктантах та покращить швидкість друку латиницею.

3. Грайте у скраббл

Це чудова гра на ерудицію, за правилами якої ви маєте збирати слова на ігровому полі, що нагадує кросворд. Звісно, для молодшокласників вона заскладна, а от учні старших класів зможуть випробувати чи навіть розширити власний словниковий запас. 

А ще можна відмовитися від поля так грати лише кісточками для скраббл. Запропонуйте змагання, у якому кожен учень має створити якомога більше слів із однакового набору літер.

4. Контролюйте з самого початку

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Найгірше, якщо малюк завчить слова у хибному звучанні. Аби цього не трапилося, використовуйте функцію вокалізації у гугл транслейті або знайдіть записи з голосом диктора. Насправді натренувати дітлахів вимовляти звуки просто, а от перевчити, якщо вони запам’ятали неправильно – значно складніше. 

5. Тренуємо перекладачів

Призначте винагороду, наприклад – один додатковий бал за контрольну, якщо учень протягом 10 уроків робитиме переклад книги (переконайтеся, що цей текст неможливо знайти одразу перекладеним). Пропонуйте додаткові завдання, на кшталт: обведіть червоним слова, значення яких вам довелося шукати у словнику; проведіть диктант із нової або найскладнішої лексики.

6. Краще менше, але постійно

Ліпше використовувати невеликі об’єми матеріалу та повторювати їх три рази на тиждень, ніж робити одне «ударне» заняття. Повторення повинне стати частиною щоденної рутини. Звісно, постійні тренування і нагадування відбирають у батьків чимало часу, але – чи є у нас вибір? Адже безсистемна наука навряд чи дозволить досягти бажаного результату.

Чи не краще довіритися спеціалісту?

Як навчити дитину читати на англійській мові, якщо ви не маєте часу для занять? Хороший вихід із цієї ситуації – мовні курси. Безперечними перевагами такого рішення є те, що вам не доведеться слідкувати за повторенням матеріалу, вигадувати завдання, що відповідають віку, стежити за появою нових методик та продумувати навчальну траєкторію – все це серйозна робота, виконати яку на рівні експерта батькам, зазвичай, не під силу. 

Не менш важливо і те, що курси забезпечують регулярність навчання та здатні занурити дітей у мовне середовище. Сучасні репетитори дотримуються стратегії повного переходу на іноземну мову, тоді як окремим заняттям у школі чи вдома рідко вдається досягти чудових успіхів.

Які переваги надають дистанційні курси?

Чудовий вибір для батьків – онлайн-курси з англійської мови від «на Урок», що допоможуть вивчити букви і навчитися читати дітям. Також за допомогою курсів можна якісно підготуватися до ЗНО чи ДПА, покращити оцінки та поглибити наявні знання. Над дистанційними заняттями працює команда фахівців, які завжди допоможуть розібратися з труднощами, нададуть технічну підтримку та створять зручне навчальне середовище.

Обираючи курси «На Урок», ви отримуєте:

  • особистого куратора, закріпленого за кожним учнем;
  • гейміфікацію уроків та інтерактивні домашні завдання;
  • запис уроків та доступ до них. Жоден урок не пропаде через пропуск трансляції;
  • батьки бачать учнівський рейтинг та шкалу ефективності;
  • додаткові матеріали для кожного уроку;
  • ціна нижча ніж за індивідуальні заняття з репетитором.

То як навчити дитину читати англійською? Школа, репетитор, домашня освіта чи може курси? Обирайте варіант, що буде найзручнішим для дитини та дасть максимальний ефект. Адже знання англійської – саме та навичка, яка потрібна всім!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!