Як писати тези: що таке тези і їх приклади

Тремтіння в колінах, завмирання серця, хаотичні думки. Знайомі відчуття? Більшість людей відчуває неконтрольований страх перед публічними виступами. Утім, прописані тези, ретельна підготовка та репетиції допоможуть мінімізувати хвилювання перед доповіддю. Чіткі тези структурують думки, дозволяють не боятися непередбачуваних ситуацій та впевнено імпровізувати. Як писати тези, аби ваша доповідь вразила всіх присутніх? Читаймо в матеріалі! 

Що таке тези?

Тези для конференції або наукової роботи – це лаконічно сформульовані головні думки, ключові аспекти, ідеї та концепції автора. Якщо простіше, то це витримка з головного, концентрат вашої ідеї. Тези – своєрідний фундамент доповіді чи наукової роботи. Вони можуть виконувати такі функції:  

  1. Вигідно презентувати. Автор може успішно представити себе та свої напрацювання громадськості; 
  2. Бути джерелом фінансування. З грамотними тезами автор може залучити спонсорів для власних проєктів і стартапів;
  3. Розкривати потенціал. Грамотно сформульовані тези можуть посилювати  авторитетність і вагомість дослідження. 

9 простих кроків написання тези

Як писати тези, чи існують універсальні поради? Розбираймося! Звісно, записи мають бути грамотними, оригінальними, унікальними, логічними, точними та лаконічними. Ба більше, процес написання тези має чіткий алгоритм:

1. Поставте цілі 

Яких результатів ви прагнете досягти? Ефектно презентувати власну роботу? Довести важливість певної думки чи дослідження? Заявити про себе? Що чіткіше сформулюєте, то простіше буде повертатися до дій, навіть коли пропадатиме мотивація.

2. Сформулюйте назву

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Тема тез має бути досить вузькою та зрозумілою, адже як виступ назвеш, так він і пройде!  Також важливо врахувати час виступу. Зазвичай на доповідь відводиться 10-15 хвилин, тож важливо правильно розрахувати час: висвітлити тему та посилити її конкретними прикладами.

3. Пишіть із чистого аркуша

Тези – не стислий рерайт наукової роботи чи курсової. Це окремий текст, створений за власними канонами. Як пишуться тези, що допоможуть вразити аудиторію? Виділіть головне та об’єднайте ключові ідеї у зв’язний текст. Не вихоплюйте окремі фрази – так вам буде складно побудувати змістовний і  цікавий матеріал.

4. Формулюйте простіше

І що простіше, то краще. Більшість думок можна пояснити простими фразами. Майстерний оратор сформулює думки так, що буде зрозуміло і бабусі, і дитині. Помилково вважати, що наукова робота передбачає складні конструкції, перенасиченість термінологією, мовними зворотами та розумними фразами.  Речення мають бути короткими та простими. Де можна ставити замість коми крапку – ставте.

5. Кожна теза – закінчена думка

Кількість тез залежить від кількості завдань наукової роботи або дослідження. Одній думці – одна теза. 

6. Дотримуйтеся структури 

Хаотичний виклад думок – табу для написання такого тексту. Як писати тези структуровано? Розповідь має бути логічною та системною. Структура тез зазвичай складається зі: вступного блоку, змістовної частини та висновків про висновки.

7. Дбайте про грамотність і правдивість

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

У ХХІ столітті доступ до інформації майже необмежений – її легко перевірити та знайти правдиві дані. Тож репутацію слід берегти з першої ж наукової роботи. Утім, якими б цінними та унікальними не були ваші думки, вони потребують грамотного оформлення на всіх рівнях: стилістичному, орфографічному та пунктуаційному. Лише такий текст викликає довіру.  

8. Зважайте на актуальні вимоги

Кожний організаційний комітет має власні вимоги щодо презентації робіт. Форма важлива так само як і зміст. І коли вона не відповідає затвердженим нормам або правилам написання, оргкомітет може відмовити у просуванні збірки. 

9. Один раз напишіть, сім разів перечитайте

Це стосується перевірки тексту та репетиції самого виступу. Оберіть найпродуктивніший час для ретельної перевірки та повторюйте її декілька разів. Залучайте батьків і друзів, нехай вони будуть вашими слухачами та добрими критиками. 

Навіщо писати тези та де вони можуть використовуватися

Тези узагальнюють інформацію, знайомлять читачів із суттю та грають величезну роль у тому, чи зацікавиться аудиторія вашою науковою працею. Вміння презентувати себе та свою позицію стане у пригоді в багатьох ситуаціях. Чого б не повчитися просто зараз?

Тези – це незмінна складова доповідей, захистів дисертацій, дипломних і курсових робіт. Як правильно писати тези? Головне – лаконічно сформулювати аргументи, щоб донести суть об'ємної роботи за короткий час.

Як оформляються тези

Правильно оформлена робота – не лише ознака гарного тону. Це показник уважності до деталей, який свідчить про вміння розуміти інформацію та дотримуватися вимог. Якщо дослідника просять подати інформацію без виносок – слід формулювати наукову думку саме так.

Враховуйте вимоги. Головне правило оформлення роботи – зважати на вимоги оргкомітету. Зазвичай він чітко зазначає правила: шрифти, інтервали, обсяг тощо. Тож перед тим як писати тези, уважно вивчіть умови конкретних організаторів.

  1. Визначтеся зі шрифтом. Найпоширенішим шрифтом для написання тез є Times New Roman 12-14 із полуторним або одинарним міжрядковим інтервалом.
  2. Оформіть заголовок. Вкажіть своє ПІП та місце навчання.
  3. Розрахуйте обсяг. Текст не має перевищувати 2-3 сторінки або 10 хвилин повільного читання. Розрахуйте свій час і зважайте, що тези – не вся доповідь, ви обов'язково зробите усне доповнення під час виступу. На нього зазвичай відводиться 15 хвилин. 
  4. Сформулюйте тему. Оформлення роботи починається з формулювання назви. Ми вже з'ясували, що вона має бути чіткою та акцентованою на новизну. Якщо ви самостійно обираєте тему, можете підібрати зручний для вас формат роботи:
  5. Визначаєтеся з темою, яку прагнете розкрити. Враховуючи наукову новизну та іншу цікаву інформацію, створюєте невелику статтю.Тезово викладаєте думки, після чого формулюєте назву.
  6. Особлива увага цитатам. Поважайте праці попередніх дослідників або авторів, обов'язково зазначайте джерело. Окрім назви книги чи іншої роботи вказуйте том, сторінку, рік видання та іншу відому інформацію. Цитата без лапок і посилань – це крадіжка та плагіат. Те саме стосується інтернет-ресурсів. Адреси сайтів, на праці яких спирається ваша думка, мають бути прописані в роботі.
  7. Про посилання та бібліографію. Обсяг списку використаних джерел залежить від кількості тез. Якщо розглядати стандартний об'єм на 2-3 сторінки, бібліографія не має перевищувати 5 пунктів. Не слід перераховувати всі наукові роботи, що стосуються вашої теми. Достатньо вказати 1-2 найважливіші. Окремої уваги потребує Вікіпедія. Зауважте, що вона не є науковим джерелом. Тому посилатися на неї не можна.

Приклади тез 

Часто перед тим як писати тези, науковці-початківці хочуть ознайомитися з конкретними прикладами, аби взяти їх за основу своєї праці. Це цілком слушно, адже вчитися на чужих успіхах або помилках може бути корисно. Однак пам'ятайте головне правило – зважайте на вимоги саме вашого оргкомітету.  

За посиланням ви знайдете приклади написання тез. Зверніть увагу, що матеріали належать їх авторам. Приклади наводимо лише для ознайомлення використання цієї інформації у своїх роботах заборонено.

Так, написання тез – складне завдання. Але впевнені, ви впораєтеся! А щоб отримати якомога більше якісних знань, реєструйтеся на онлайн-курси з української мови від онлайн-школи «На Урок», отримуйте кращі знання!

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо