Як швидко вивчити складний вірш та виразно розповісти його

Підготували п'ять дієвих порад, які допоможуть вивчити будь-який вірш, краще зрозуміти його та виразно розповісти у класі чи на шкільному заході.

Як швидко вивчити вірш? Комусь достатньо прочитати невеликий вірш 4-5 разів, щоб його запам'ятати, а для когось процес заучування – це тяжка та довготривала праця. А вивчити об'ємний вірш за 5 хвилин майже нереально! Що робити? Є прості лайфкахи та чудові поради, як вивчити швидко вірш!

Загальні рекомендації

Як зробити процес вивчення вірша максимально комфортним та результативним? Важливого значення має ваше відношення до цього. Якщо заучування вам здається каторгою, подивіться на це під іншим ракурсом!  Ви тренуєте свою пам'ять, вчитися швидко сприйняти великий обсяг інформації й таким чином вдосконалюєтеся. Повірте, ці якості дуже знадобляться у майбутній професійній діяльності! А забезпечення наступних умов допоможе значно спростити запам'ятовування віршів:

  • спокійна обстановка – зосередьтеся та ізолюйтеся від будь-яких зовнішних дратівливі чинники, будь-то музика, гаджети, телевізор або навіть домашній улюбленець. Краще в цей момент знаходитися на самоті та тиші;
  • позитивний настрій – пам'ятайте, що це не покарання, а тренування ваших здібностей;
  • оптимальний час. Ви, напевно, чули теорію, що перед сном все набагато краще запам'ятовується? Це не зовсім так. Насправді, саме в ранкові та денні години мозок найактивніше налаштований на сприйняття нової інформації. А ось увечері дійсно рекомендується повторити вивчений вірш не менше 3 -5 разів. 

Як вивчити вірш дуже швидко? Скористайтеся нашими порадами!

Порада перша «Послухай, як звучить вірш»

Завжди читай вірші вголос. Так тобі буде легше відчути ритм і риму, на які ти зможеш спиратися, розповідаючи вірш у класі.

Якщо відчуваєш, що вірш складний і ти не можеш ритмічно прочитати його, пошукай аудіо- чи відеоверсію на Youtube. Багато творів шкільної програми начитано професійними дикторами, які вже зробили частину роботи за тебе. Наголоси та акценти у записах розставлені саме там, де потрібно.

Яких помилок потрібно уникати: ця порада нічого не дасть, якщо ти читатимеш швидко і монотонно. Намагайся читати виразно, уявляючи, що перед тобою є слухачі, яким ти маєш донести настрій кожного рядка.

Порада друга «З'ясуй, що мав на увазі поет»

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Знайди у тексті слова, значення яких тобі невідоме або викликає сумніви. З'ясуй, що означають ці слова. Логічне і зрозуміле речення запам'ятати значно легше, ніж набір звуків.

Наприклад, у поезії І. Я. Франка «Каменярі» у школярів викликають питання такі слова:

«...І руки в кождого ланці, мов гадь, обвили,
І плечі кождого додолу ся схилили...»

*ланці — ланцюги, кайдани, гадь — змії (гадюки)

«...Бо вам призначено скалу сесю розбить».

*сесю — ось цю

«...І п’ядь за п’ядею ми місця здобували...»

*п'ядь — давня міра довжини, що дорівнювала відстані між великим і вказівним пальцями (мала п'ядь) або між великим пальцем і мізинцем (велика п'ядь).

«...Твердий змуруємо гостинець і за нами
Прийде нове життя, добро нове у світ».  

*гостинець — велика дорога, широкий битий шлях із упорядкованою проїзною частиною.

Порада третя «Пригадай все, що знаєш про віршовані розміри»

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Розмір — ритмічний малюнок вірша. Більшість віршів зі шкільної програми написані ямбом. Зокрема, віршований розмір «Каменярів» — шестистопний ямб. Це двоскладова стопа із наголосом на другому складі. Увесь час прослідковується чергування ненаголошеного та наголошеного складів:

я  БАчив  ДИВний СОН. НеМОВ  пеРЕдо МНОю
БезМІРна, ТА пусТА, і ДИка ПЛОщиНА.

Проаналізуй «пульсацію». Виписавши її, як у прикладі вище, ти зможеш безпомилково розставляти акценти, а отже — легше запам'ятаєш вірш і виразніше розповіси його.

Порада четверта «Зрозумій структуру вірша»

Окрім віршованого розміру, важливою є також його структура. Звернемося до «Каменярів». Кожна строфа цього твору — п'ятивірш із класичною схемою римування абааб: перший рядок римується з третім та четвертим, а другий — з п'ятим.

«I всi ми вiрили, що своїми руками — а
Розiб’ємо скалу, роздробимо гранiт, — б
Що кров’ю власною i власними кiстками — а
Твердий змуруємо гостинець i за нами — а
Прийде нове життя, добро нове у свiт» — б

Коли ти розумієш структуру, тобі буде легше пригадати наступний рядок — мозок сам підказує, що після першого рядка йде другий, який з ним не римується, потім 3—4, які римуються з першим та між собою. І, нарешті, закінчується строфа рядком, який римується з другим.

Порада п'ята «Побудуй історію»

Більшість віршів зі шкільної програми переповідають історії. Зрозуміти та запам'ятати перебіг подій такої історії особливо корисно, якщо ти намагаєшся вивчити великий за обсягом віршований твір. Як зразок використаємо ще раз вірш «Каменярі»:  

1. Вірш починається рядками:

«Я бачив дивний сон. Немов передо мною
Безмірна, та пуста, і дика площина...»

(1 п'ятивірш)

2. Автор змальовує образ каменярів:

«У кождого чоло життя і жаль порили,
І в оці кождого горить любові жар...»

«У кождого в руках тяжкий залізний молот,
І голос сильний нам згори, як грім, гримить...»
(2–3 п'ятивірш)

3. Описана праця каменярів, її значущість:

«І всі ми, як один, підняли вгору руки,
І тисяч молотів о камінь загуло...»

«...І п'ядь за п'ядею ми місця здобували...»

«...Що аж тоді підуть по сій дорозі люди,
Як ми проб'єм її та вирівняєм всюди...»

(4–6 п'ятивірш)

4. Автор розкриває подвиг каменярів:

«Та слави людської зовсім ми не бажали,
Бо не герої ми і не богатирі».

«І всі ми вірили, що своїми руками
Розіб'ємо скалу, роздробимо граніт...»

«...Та сльози, ані жаль, ні біль пекучий тіла,
Ані прокляття нас не відтягли від діла...»  

(7–10 п'ятивірш)


5. Завершальна думка вірша:

«Нехай прокляті ми і світом позабуті!
Ми ломимо скалу, рівняєм правді путі,
І щастя всіх прийде по наших аж кістках».

(11 п'ятивірш)

Такий сюжетний аналіз допоможе запам'ятати порядок строф у вірші, а ще підкаже, де варто зробити акцент, щоб краще передати настрій, донести думку автора.

Порада шоста: використовуй диктофон і дзеркало

Як вивчити вірш за один вечір? Спробуй підготуватися так, як це роблять професійні актори! Найчастіше в ході самостійних репетицій вони використовують диктофон і дзеркало. Але є маленькі секрети!

  1. Встань перед дзеркалом. Бажано, щоб ти бачив своє відображення в повний зріст. Уяви себе професійним актором, а краще – автором твору.
  2. Читай вірш, дивлячися то на текст, то в дзеркало. До речі, що довше ти зможеш дивитися в дзеркало, то краще. Можливість бачити себе в процесі декламування дає дивовижний ефект – ти не тільки швидше запам'ятовуєш текст, а й коригуєш подачу та вміння триматися на публіці.
  3. Після того, як ти частково запам’ятав вірш, прочитай його, запиши свій голос на диктофон та прослухай запис. Скоріше за все, в момент пауз ти виправлятимеш сам себе, не розуміючи, як узагалі міг забути настільки явні речі. Оціни виразність власної мови. Після цього запиши своє декламування ще раз. При цьому читай вірш, намагаючися виправити попередні помилки. Повторюте доти, поки не залишишся хоча б на 90% задоволеним собою. Це допоможе не тільки швидше запам'ятати твір, а й додасть тобі такої необхідної впевненості.

Порада сьома: перепиши вірш

Деякі люди легше запам'ятовують інформацію, якщо мають можливість записати або передрукувати її. Якщо ти належиш до категорії візуалів, бери аркуш та скористайся наступними рекомендаціями: 

  • Переписуй вірш повільно, без поспіху.
  • Одночасно промовляй слова вголос.
  • Пиши розбірливо, краще друкованими літерами.
  • Намагайся все переписувати по пам'яті.
  • Обов'язково звіряйся з оригіналом.

Якщо ти краще сприймаєш інформацію у вигляді друкованих літер – надрукуй вірш. Наприклад, запость його на сторінці в соцмережі або відправ другу в месенджері. Цей вірш  буде грати для тебе особливу роль, тому для його запам'ятовування ти увімкнеш максимум емоцій. Ще один варіант як вивчити вірш – написати тільки перші слова кожного рядка. Цього буде цілком достатньо, щоб впоратися з досить об'ємними творами.

Чого не варто робити, коли вчиш вірш

Найпоширенішими помилками при вивченні віршів є:

  1. «Не можу, але треба». Буває так, що пам'ять геть відмовляється запам'ятовувати інформацію та навіть сприймати її. Що робити?  Краще відкласти це заняття на деякий час та відпочити. У цьому випадку важливо адекватно та максимально чесно визначити: чи дійсно це «не можу» або все ж таки просто «не хочу».
  2. Механічне запам'ятовування без осмислення. Намагаючися просто зазубрити, не вникаючи в зміст твору, ти робиш помилку. Навіть якщо зробити це вдасться, текст не запам'ятається надовго, а найменша перешкода призведе до того, що розповісти його до кінця навряд вдасться.
  3. Заучування окремих строф. Важливо дотримуватися послідовності в заучуванні рядків твору літератури. Таким чином ти не лише запам'ятаєш, а й збережеш хронологію сюжету, що необхідно для відтворення віршу.
  4. Усе відразу. Вміння доводити почате до кінця – це чудова якість, яка стане в пригоді і тут. Якщо тобі потрібно вивчити два вірші, то краще  спочатку вивчити один, а потім – другий. Інакше є ризик, що під час декламації з двох творів ти створиш третій.
  5. Спочатку вивчу, а потім прочитаю. Це неправильний алгоритм – робити потрібно з точністю до навпаки. Читання віршу декілька разів – запорука успіху.
  6. Не підглядати. Теж не зовсім правильно. Якщо забув слово, рядок, не варто намагатися згадати самостійно та боятись зазирнути в текст. Такі паузи можуть стати прогалиною в тексті.

Повторимо ще раз

Отже, щоб швидше вивчити складний вірш, потрібно виконати п'ять дій:

  • Виразно та голосно прочитати вірш або прослухати, як його читають у записі.
  • З'ясувати значення невідомих слів, виразів.
  • Знайти «пульс» — визначити розмір вірша.
  • Зрозуміти структуру — визначити, як пов'язані рядки, як вони римуються.
  • Скласти сюжет, запам'ятати, скільки строф входить до кожного сюжетного блоку.

Якщо бути терплячим та наполегливим, можна вивчити будь-який вірш. А наші поради допоможуть тобі зберегти багато часу і перетворять запам'ятовування на цікаву спецоперацію з чітким планом дій. Отож, досить приготувань — дій!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо