Як підготуватися до ЗНО з української мови

От і наближається Зовнішнє незалежне оцінювання, а це традиційно період неабияких хвилювань випускників та їхніх батьків. Утім, тим, хто ретельно готується до іспиту, хвилюватися не варто. А як підготуватися до ЗНО з української мови максимально ефективно? Поговоримо!

Чому це важливо

Складання ЗНО з української мови є обов'язковою умовою для вступу до закладу вищої освіти. Тож саме від його результатів залежить чи потрапите ви до вишу своєї мрії. Легко досягти цієї мети? Ні! Адже специфічний формат тестування потребує спеціальної підготовки.

Що робити? Не нехтуйте можливостями, які надають школи: активно працюйте на уроках, відвідуйте індивідуальні заняття та консультації. А якщо ви розумієте, що шкільної підготовки недостатньо, розгляньте альтернативні способи. У нас є декілька варіантів!

Готуємося самостійно

Навіть коли до іспиту лишилося не так багато часу, не варто панікувати! Пам’ятайте, найважливіше – віра в себе, впевненість та самодисципліна. Тож як підготуватись до ЗНО з української мови самостійно?

  1. Організація роботи. Головне у підготовці – систематичність. Не намагайтеся охопити все одразу за короткий проміжок часу! Визначте власний темп та обсяг роботи, який має бути виконаний. Це можуть бути кілька пробних тестів або одна-дві теми пару разів на тиждень. Можливо, ви не встигнете охопити весь матеріал, але мінімальну базу знань отримаєте.
  2. Повторюйте правила. Що важливіше? Старанно заучувати правила чи працювати на основі алгоритму та виконувати всі дії послідовно? Мабуть, друге. А з будь-якою інформацією легше працювати, якщо його представлено у графічному вигляді (схеми, таблички). Це чудовий спосіб запам’ятати правило та порядок його застосування.
  3. Працюйте над правописом. Пишіть твори-роздуми! Вони – ваш рятівний круг та чудовий тренажер! Це допоможе не лише вдосконалити граматику та пунктуацію, а й навчитися висловлювати свої думки у форматі міркування, вибудовувати позицію та аргументувати. Особливу увагу приділяйте увагу редагуванню вже написаного тексту: роботі з чернеткою та перевірці чистовика. Ці навички дозволять не втратити додаткові бали під час тестування.
  4. Читайте класику. Не лінуйтеся перечитувати книги зі шкільної програми та додаткову літературу. Знання класики допоможе легко дібрати аргументи для власного висловлення та підвищити рівень грамотності.
  5. Розповідайте та тренуйтеся. Щоб добре засвоїти матеріал, його слід комусь розповісти. А якщо нікого немає поруч? Розповідайте собі! Пояснення матеріалу та постановка запитань, допомагають знайти відповіді та зрозуміти помилки. Користуйтеся онлайн-тренажерами для самостійної підготовки! Так ви не тільки напрацюєте досвід, а й виявите прогалини в знаннях. Та й просто побачите, які бали отримали.
  6. Працюйте з тестами. Щоб зрозуміти, де виникає більше труднощів, слід опрацювати декілька варіантів тестів. У кожному варіанті  виділіть найлегші і найважчі завдання. Так ви визначите, над якою темою слід працювати більше.
    Уважно читайте завдання тесту. Часто випускники помиляються через елементарне нерозуміння завдання або неправильне трактування. Уміння читати та розуміти сенс питання – одні з ключових навичок, що допоможуть знайти правильне рішення (або, принаймні, не наробити зайвих помилок) під час тестування.
  7. Пишіть на бланках. Важливо не лише вирішувати всі види завдань, а й тренуватися заповнювати екзаменаційні бланки. Тому краще писати на аркушах, аналогічних екзаменаційним зошитам, а не у шкільних зошитах. І обов’язково ручкою чорного кольору! Так можна виробити чіткий почерк та зрозуміти, скільки слів вашим почерком вміщується на бланку у власному висловлюванні.
    Дорогоцінні бали можна втратити через неуважність під час заповнення бланку відповідей. Тож варто тренуватися переносити відповіді, звертаючи увагу на збіг відповіді та номеру завдання. Адже зсув на одну сходинку автоматично призведе до одного: всі варіанти стануть неправильними.
  8. Вчиться керувати часом. Дотримання часу – головна вимога зовнішнього незалежного оцінювання. Тому навчитися керувати їм вкрай важливо! Що робити? Влаштовуйте імпровізовані іспити та суворо стежте за годинником.

Готуємося за допомогою репетитора

Репетитор – по суті, особистий тренер, який точно знає, як підготуватися до ЗНО з української мови.  Він будує індивідуальну траєкторію занять зі школярем, спираючися не тільки на знання, а й на психологічні особливості. Перевагою є також зручний графік із урахуванням розкладу та завантаженості дитини.

Якого репетитора обрати? Кваліфікованого педагога чи малодосвідченого вчителя? Той, хто вам потрібен, однаково може мати і безліч регалій і дуже скромне портфоліо. Але є певні моменти, на які слід звернути увагу:

  1. Не варто вибирати репетитора лише за відгуками знайомих. Найчастіше їхня думка дуже суб'єктивна.
  2. Потрібно врахувати, де педагог працює постійно – у школі, закладі вищої освіти, приватно. Варто надати перевагу практику, який спеціалізується саме на підготовці до тестування та знає актуальні особливості.
  3. Не потрібно боятися молодих викладачів та студентів. Адже  молодий – не означає недосвідчений. До того ж, він сам не так давно складав ЗНО! Тож має досвід підготовки не тільки з точки зору знань, а й психології.
  4. Спробуйте кілька занять із різними викладачами. Запитайте дитину, з ким їй комфортніше, хто краще пояснює.
  5. Під час першої зустрічі зверніть увагу на умови для уроків:  кімнату, стіл, стілець, світло – працювати буде зручно?
  6. Дізнайтеся:
  • Потрібні конкретні навчальні посібники?
  • Домашні завдання будуть задаватися та оцінюватися?
  • Як часто здійснюватиметься контроль знань?
  • Скільки занять на тиждень передбачається та яка їхня тривалість?
  • Можливо коригувати графік занять?
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

У будь-якому випадку пам'ятайте: ви та репетитор – одна команда! Якщо він не подобається вам як людина, вас напружує спілкування, складно засвоїти його стиль подачі матеріалу – шукайте іншого!

А може краще курси?

Якщо ви замислилися над тим, як підготуватися до ЗНО з української мови на курсах та чи варто взагалі, то одразу скажемо: такий варіант має серйозні переваги. Заняття проводяться в міні-групах, тобто педагог може працювати з кожним учнем індивідуально. Але при цьому присутнє й колективне навчання, яке сприяє здоровій конкуренції та неабияк мотивує. Зазвичай ведуть заняття досвідчені шкільні вчителі та викладачі закладів вищої освіти. І звичайно, вони дешевше. Тож як вибрати курси?

  1. Оберіть кілька шкіл, які існують понад три роки. Почитайте відгуки учнів і батьків на незалежних порталах.
  2. Обов'язково відвідайте відкриті заняття разом із дитиною.
  3. Дізнайтеся про систему та періодичність контролю, доступ до всіх перевірочних робіт і домашніх завдань.
  4. Психологічна готовність – запорука успішного складання іспиту. Тож слід дізнатися чи будуть проводитися зустрічі з фахівцями з профорієнтації та психологами, симуляції іспитів із бланками та робота над помилками.

А є переваги у підготовці до ЗНО за допомогою онлайн-курсів? Так, і ще які!

  • Навчання в такому форматі дозволяє переглянути матеріал в записі. Особливо корисно для тих, хто не відразу «схоплює» нову інформації або якщо темп подачі надто високий.
  • Є можливість займатися з провідними викладачами незалежно від територіальної доступності.
  • Економія часу на дорогу.
  • Онлайн-заняття завжди дешевше очних.

Єдиний мінус – відсутність неформального особистого спілкування.

Готуємося до ЗНО з української мови в онлайн-школі «На Урок»

Підготовка до ЗНО з української мови від освітнього проєкту «На Урок» – це онлайн-курс, неймовірно зручний та цікавий варіант роботи. Велика перевага – до курсу можна долучитися в будь-який момент! Утім, є ще багато інших важливих переваг:

  1. Авторка курсу – талановита досвідчена викладачка, яка використовує особливі методи викладання та дієві інструменти для навчання. Вона точно знає, як підготуватися до ЗНО з української мови на вищому рівні. До речі, її учні показують чудові результати на тестуванні, отримуючи не менше 180 балів.
  2. За успіхом кожного учня стежить особистий куратор.
  3. Уроки – не просто заняття, а справжні тренажери, завдяки яким учні засвоюють теорію, тренуються розв'язувати завдання та пишуть власне висловлення. А креативні домашні завдання допомагають систематизувати знання та знизити рівень стресу перед іспитом.
  4. Записи уроків зберігаються в особистому кабінеті учня та доступні для перегляду в будь-який момент.
  5. Проводяться  тематичні вебінари, присвячені аналізу завдань та іншій важливій інформації про оцінювання.

Із онлайн-курсом «На Урок» не потрібно шукати репетитора та скуповувати посібники. Це повноцінна підготовка до ЗНО та отримання додаткових знань, які не дають у школі!

Як би активно не велася підготовка до тестування, важливо пам'ятати – життя поза ЗНО існує! Навіть коли здається, що в підготовці завал, варто відкласти навчання та погуляти в компанії друзів. Свіже повітря та зміна обстановки допоможе відволіктися від рутини. А ще пам’ятати, що скоро випускний вечір! Тож не відмовляйтеся брати участь у його підготовці! І не забудьте про харчування та здоровий сон! Позитивні емоції, впевненість та гарне самопочуття допоможуть вам скласти тестування на 200 балів! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо