Хто може складати ДПА у школі

І хоча цього року знову ведуться розмови про можливість відміни ДПА, поки що остаточних даних немає. Тож поговоримо про те, що відомо. А відомо нам, що Державна підсумкова атестація для більшості випускників шкіл у 2021/2022 навчальному році проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Але є певні категорії випускників, які мають право скласти ДПА в закладі освіти.

Перелік таких осіб визначається Порядком проведення державної підсумкової атестації. Серед них:

  1. Здобувачі освіти ЗЗСО «Міжнародна українська школа» (вони можуть пройти атестацію в закладі освіти на території країни їхнього проживання або перебування).
  2. Громадяни України, які завершили навчання й отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном. Вони проходять атестацію екстерном. Утім, за наявності міжнародних договорів України про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту атестація не проводиться. Звісно, якщо сам випускник не захоче таки скласти ДПА.
  3. Здобувачі освіти, які здобувають загальну середню освіту за вечірньою та заочною формами. Але лише за умови, якщо вони вони не реєструвалися для участі у ЗНО. 
  4. Особи, які здобувають повну загальну середню освіту за екстернатною формою. Тут діє та сама умова, що й у попередньому пункті: якщо вони не реєструвалися для участі у ЗНО.
  5. Особи, які здобувають загальну середню освіту за сімейною (домашньою) формою. Вони складають ДПА на загальних підставах у тих закладах освіти, на території обслуговування яких проживають. Або в тих, які ведуть їх облік.
  6. Здобувачі освіти, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах. Вони проходять атестацію в тих закладах, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти.
  7. Здобувачі освіти, які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення), території здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (на період здійснення зазначених заходів), території населених пунктів на лінії зіткнення і не здобувають загальну середню освіту в закладах освіти, розташованих на території, підконтрольній Україні. Вони мають можливість пройти атестацію екстерном у тих закладах освіти, що були рекомендовані органами управління у сфері освіти.

Також випускники (якщо вже досягли повноліття) або їхні батьки (законні представники) можуть звернутися до керівника закладу освіти щодо проведення атестації в закладі освіти в інші строки, зокрема достроково, якщо здобувачі освіти:

  • хворіли під час проведення атестації;
  • не з'явилися для проходження атестації через поважні причини (смерть членів сім'ї чи близьких родичів, надзвичайні ситуації природного та техногенного походження, інші обставини, які об'єктивно унеможливлюють присутність здобувача освіти на атестації);
  • тимчасово здобували загальну середню освіту за кордоном і повернулися в Україну після проведення атестації;
  • були призвані (мобілізовані) на військову службу;
  • виїжджають на постійне місце проживання за кордон.

Звісно, для того, аби ДПА перенесли, необхідно надати документи, що підтверджують необхідність такого кроку. 

Також певні категорії випускників можуть бути взагалі звільнені від ЗНО та пройти атестацію в закладі освіти. Серед них ті учні, які мають захворювання або патологічний стан, зазначений у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Це стосуєтся і тих здобувачів освіти, які за рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти отримали відмову в реєстрації для участі у ЗНО через неможливість створення особливих (спеціальних) умов для проходження ними тестування.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Крім того варто пам'ятати, що ті здобувачі освіти, які з поважних причин не брали участі в основній сесії ЗНО (з усіх або окремих навчальних предметів) та були допущені до проходження додаткової сесії ЗНО з певного(их) навчального(их) предмета(ів), але не змогли з поважних причин взяти участь у додатковій сесії, можуть пройти атестацію в закладі освіти. 

Ті випускники, які не взяли участі у ЗНО (з усіх або окремих предметів), можуть пройти атестацію в закладі освіти, якщо вони:

  • тимчасово навчалися за кордоном і повернулися в Україну після проведення атестації з певного(их) навчального(их) предмета(ів) у формі ЗНО;
  • брали участь у спортивних змаганнях, конкурсах, виставках, що мають статус міжнародних відповідно до законодавства України і відбувалися під час проведення додаткової сесії ЗНО з відповідного(их) навчального(их) предмета(ів) (за умови неучасті через поважні причини в основній сесії з цього (цих) навчального(их) предмета(ів));
  • не з'явилися для проходження ЗНО з відповідного(их) предмета(ів) під час основної та додаткової сесій через поважні причини.

В іншому випадку атестацію можуть одноразово перенести на наступний рік, прицьому будуть внесені відповідні зміни до індивідуального навчального плану.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо