Як успішно скласти пробне ЗНО?

Розбираємо прийоми, що допоможуть абітурієнтам успішно скласти пробні ЗНО.

ЗНО – важливий етап на шляху до обраного ВИШу, тож кому не хочеться аби все пройшло добре? Але на шляху до успішного складання тестів може стояти низка перешкод. Таких, як надмірне нервування, слабке уявлення про види тестових запитань, пробіли у знаннях та багато іншого. Саме для того, аби зрозуміти, що може піти не так, багато хто користується можливістю скласти пробне ЗНО. 

Аби уникнути всіх цих неприємностей, ми пропонуємо ознайомитись із переліком найтиповіших проблем при складанні ЗНО, зокрема пробного, та способами їх розв’язання.

1. Не нервувати

У тій чи іншій мірі ця проблема стосується ледь не кожного випускника. Усі ми хвилюємось. Але хтось помірно, тоді як інші від хвилювання забувають половину вивченого матеріалу, а отже не можуть сконцентруватись на тестових запитаннях.

Якщо ви належите до другого типу, то спробуйте виробити стратегію боротьби із нервовістю. Перш за все подумайте, що ЗНО – річ важлива, але не критична. Тест можна скласти повторно, а пропущений рік використати для роздумів над тим, який університет обрати, або влаштуватися на підробітку. Переконайтеся, що значення цієї події у ваших очах не захмарне. Така позиція хоч частково, але зменшить нервування.

Також намагайтесь зробити тестування і все, пов’язане з ним, максимально звичним. Банальність події або звичка до неї також зменшують напругу. Проходьте тестування в інтернеті, просіть учителів формулювати домашні завдання у вигляді тестів, ставте себе у стресові навчальні ситуації, аби виробити звичку до них. Зрештою, пробне ЗНО існує і для того, аби менше нервувати на фінальному тестуванні.

2. Випробування в інтернеті

Якщо ви не знаєте, які завдання викличуть проблеми, спробуйте скласти «ЗНО» у інтернеті. Зробити це можна на сайті, де зібрані всі тести попередніх років. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Тут ви можете обрати предмет, із якого проходите ЗНО, та скласти його в умовах, максимально наближених до реальних. Після виконання тесту одразу надаються правильні відповіді, а також результат у тестових і рейтингових балах. Ще одним корисним бонусом буде й те, що програма визначає час, витрачений на розв’язання. Це стане у пригоді, аби розрахувати швидкість виконання завдань у пробному ЗНО.

3. Пробіли у знаннях

Інколи непросто визначити, що у вас є проблеми із певною темою або типом завдань. Може здаватись, що ви непогано вивчили тему, але на ЗНО трапляється такий її аспект, який ви й не думали вчити.

Аби уникнути таких випадків, можна записатись на курс підготовки до ЗНО в онлайн-школі «На Урок». Досвідчені викладачі допоможуть вам у розборі завдань, навчать знаходити найшвидші способи розв’язання та уникати типових помилок. Також на вас чекає багато практичної роботи, яка допоможе вивчити теорію, необхідну для вирішення будь-яких завдань, та дізнатися спрощені алгоритми, що допоможуть виконувати тести на найвищий бал.

4. Хороший тайм-менеджмент

Починайте готуватися якомога раніше. Складіть план матеріалу, який треба повторити/вивчити та розподіліть його на невеликі кроки. Намагайтеся суворо дотримуватись ухваленого плану та не відступайте від нього протягом усього періоду підготовки до ЗНО.

Розумний розподіл навантаження допоможе не «хапати по верхах», як часто відбувається, коли часу залишилось обмаль, а вивчити дисципліну ґрунтовно. Наприклад, якщо ви вивчаєте історію, намагайтеся не просто зубрити дати та події. Створюйте часові лінії на папері або у комп’ютерних програмах, намагайтеся зрозуміти чому та чи інша особистість підписала саме цей договір, зробила саме цей вчинок. Такий підхід призведе до глибшого розуміння історичних процесів, а це допоможе у виконанні будь-яких інших завдань із теми. 

5. Складні завдання

Звертайте увагу на завдання з хронологією та встановлення відповідностей. Часто саме вони потрапляють до списку запитань, які абітурієнти розв’язують неправильно. Це пов’язано із тим, що ми схильні запам’ятовувати окремі ситуації чи факти, але не пов’язуємо їх між собою, тоді як тестові завдання перевіряють розуміння причинно-наслідкових зв’язків або логіку.

Також розшукайте в мережі перелік найскладніших завдань минулих років. Це допоможе зрозуміти, які типи запитань традиційно стають для випускників найскладнішими. Такі рейтинги і топи випускаються кожного року, як у форматі статей або звітів, так і роликів на Ютуб

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо