Як обрати предмети для складання ЗНО

Скільки і які предмети вибрати на ЗНО. Обираємо з розумом.

Як обрати предмети для ЗНО? Якщо ви вже обрали ЗВО чи визначилися із професією мрії, відповісти на це запитання буде просто. Але далеко не всі випускники знають, ким хочуть стати. Дехто подає документи в низку університетів із найрізноманітнішими вимогами, чим ускладнює собі предметів для ЗНО. Тож якщо ви ще не визначилися, поміркуємо, як скласти список предметів, керуючись розумом, логікою та вигодою.

Обов’язкові предмети

Насамперед варто згадати, що всі випускники мають скласти державну підсумкову атестацію (ДПА), тепер вона проходить у форматі ЗНО. І тут є предмети, які складають усі обов’язково. Першим і головним із них є, як і раніше, українська мова (українська мова та література). Загалом же обов’язковими ДПА для здачі у формі ЗНО є наступні предмети:

  1. Українська мова.
  2. Математика.
  3. Історія України або іноземна мова (за вибором випускника).
  4. Предмет на вибір (це може бути історія України, біологія, географія, фізика, хімія, іноземна мова).

Формально обов'язкових для складання ЗНО предметів немає, але оскільки всі випускники хочуть отримати атестат, необхідно скласти ДПА, а предмети для атестації давно визначені. 

Як бачимо, два предмети однозначно є обов’язковими, що зменшує спектр вибору. Наявність математики у цьому списку може засмутити гуманітаріїв, але з 2022 року її роль в українській освіті збільшується, тож дисципліна стала другим обов’язковим предметом не лише у ДПА, але й для вступу на деякі спеціальності:

  • журналістика;
  • соціальна робота;
  • соціальне забезпечення;
  • міжнародні відносини;
  • політологія;
  • правоохоронна діяльність;
  • національна безпека;
  • міжнародні відносини;
  • суспільні комунікації та регіональні студії.

Також варто зауважити, що ряд предметів ЗНО мають різні рівні складності. Залежить це від двох факторів. 1) Чи складає учень предмет виключно як ДПА, або ж сертифікат з предмету вимагає ЗВО. 2) Учень вивчав предмет на рівні стандарту, у звичайній школі, або поглиблено, у профільній.

Так, для вступу до університету можуть знадобитись результати як з української мови, так і з української мови і літератури, тоді як для ДПА достатньо лише скороченого тесту з мови. Математика для ДПА має рівень стандарту, тоді як для вступу до ЗВО доведеться виконати всі завдання тесту. Те саме стосується історії та іноземної мови. Для ДПА достатньо періоду «Історія України 1914 року – початку ХХІ століття», а тим, хто вступає до університету, необхідно скласти розширений тест.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Зауважити: у 2022 році максимальна кількість предметів, які можна обрати для складання під час основної сесії, зросла з 5 до 10. Єдиний нюанс – лише п’ять будуть безкоштовними, тоді як за решту доведеться доплачувати. 

Необов’язкові предмети

Хоча кількість предметів, що можна обрати, й зросла до 10, навряд чи багато випускників скористаються такою можливістю. Звісно, розширення списку предметів дає шанс для вступу на різні спеціальності, але навряд чи у вас є бажання й потреба вступати в настільки різнопланові виші. Тому не варто розпорошувати сили, намагаючися підготуватися до купи тестувань. Краще сконцентруватись на пріоритетних напрямах. 

Насамперед спробуйте визначитись із загальним напрямом. Це буде спеціальність, пов’язана з гуманітарними, природничими чи точними науками? Відповідь на це запитання допоможе одразу відкинути непотрібні предмети. Далі спробуйте проаналізувати свої здібності – ви малюєте, хотіли б пов’язати життя з фінансами, туризмом, чи спортом? Відповідь на це запитання допоможе уточнити, яким буде ваш третій предмет. А якщо ви не впевнені, що зможете підготуватися самостійно, зареєструйтеся на курси з підготовки до ЗНО

Так, випускники, які обирають гуманітарні спеціальності, найчастіше мають складати третім/четвертим предметом іноземну мову або історію України. На спеціальностях, пов’язаних із харчовою промисловістю – хімію; на архітектурі, маркетингу чи дизайні – математик; на напрямах, пов’язаних із фізкультурою та спортом – біологію або хімію. Загалом перелік предметів у кожному виші може різнитися, тож уточнити дані варто на сайті університету (або у приймальній комісії). 

Зазвичай виші вимагають від вступників результати тестувань із 3-х предметів, додатково може бути потрібен творчий іспит, який складається у виші. Такий іспит доведеться пройти всім майбутнім представникам творчих професій – мистецтво, архітектура, хореографія, музична справа, сценічне мистецтво, а також спортивні дисципліни, пожежна безпека і правоохоронна діяльність.

Зауважити: повний перелік предметів для ЗНО включає: українську мову або українську мову та літературу, математику профільного рівня, математику рівня стандарту, англійську/іспанську/німецьку/французьку мови, фізику, хімію, біологію, географію, історію України.

Як бачите, обрати предмети для ЗНО насправді не так уже і складно. Просто варто розуміти, які предмети доведеться скласти обов’язково (через ДПА), а які – через вимоги вступу до ЗВО. Тому чітке розуміння власних бажань і можливостей лишається одним із ключових факторів при виборі предметів. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо