Як протидіяти фейкам: прості поради

Соціальні мережі – це не тільки можливість спілкуватися, дізнаватися нове, працювати та заробляти, а й чудова середа для поширення фейкових новин. А от поширювати їх можуть як просто для збільшення відвідуваності певного сайту, так і з метою цілеспрямовано ввести в оману групу людей, налякати, зіпсувати репутацію тощо. З дезінформацією можна та можливо боротися, але спочатку розберемося, що таке «фейкові новини». 

Зазвичай фейкові новини діляться на дві категорії:

  • Свідомо неточні історії – тобто люди, які їх публікують, чудово знають, що новини неправдиві. Але публікують їх для, наприклад, маніпуляції громадською думкою, підвищення трафіку на сайті тощо.
  • Історії, які містять елементи правди, але загалом є неточними. Наприклад, автор не перевірив усі дані, перебільшив, додав свої думки – і от ми маємо історію, що трошки не відповідає дійсності. 

Види фейкових новин

А тепер поглянемо на фейкові новини більш детально. Річ у тім, що залежно від мотивації авторів таких повідомлень, їх можна поділити на кілька видів. Наприклад:

  • Клікбейт. Це заголовки на кшталт: «Терміново! Ви ніколи не повірите, що сталося з…». Сенсаційні, дивні та перекручені історії легко привертають увагу. Головне в цьому випадку - залучити більше відвідувачів, отримати гроші від реклами тощо. 
  • Пропаганда. Тут уже йдеться про неправдиві або спотворені реальні історії, головна мета яких - ввести читачів в оману задля просування політичних наративів, дезінформації, упереджень тощо.  
  • Неякісна журналістика. Іноді журналісти не встигають перевірити всі факти перед публікацією (а хтось не робить цього свідомо), і зрештою звичайна помилка може перетворитися на дезінформацію. 
  • Оманливі заголовки. Іноді історія може бути загалом правдивою, але для привернення уваги до неї добирається заголовок, який не має стосунку до самого тексту. А оскільки в соцмережах відображаються зазвичай лише заголовок і невеликі фрагменти статті, її можуть сприйняти зовсім неправильно.
  • Сатира чи пародія. Існують видання, які публікують для розваги новини, частково повʼязані з реальністю, а частково – вигадані. Проте вигадані не просто так, а для того, аби посміятися на певною ситуацією, людьми, іншими новинами тощо. Проте інколи аудиторія сприймає їх надто серйозно. 

Як розпізнати фейкові новини

1. Перевірте джерело. Перевірте вебадресу сайту, який ви переглядаєте. Інколи ми потрапляємо на якісь сторінки випадково, а інколи серйозні та поважні сайти можуть підробити заради розповсюдження фейкових новин. У такому випадку адреса сайту може містити помилки, або ж там буде незвичний домен, наприклад, ".infonet" або ".offer". 

2. Перевірте автора. Чи заслуговує автор матеріалу на довіру? Чи дійсно він існує, про що взагалі пише, яку репутацію має, в чому є експертом тощо. 

3. Перевірте інші джерела. Чи повідомляють цю новину інші авторитетні видання чи блогери? Чи є в новині надійні джерела (можливо, автор посилається на серйозне міжнародне ЗМІ)?

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

 4. Мисліть критично. Фейкові новини можуть бути написані настільки вміло, що одразу викликають сильні емоції, наприклад, страх або гнів. Це робиться для того, аби вражений читач уже не запитував, чи дійсно новина правдива. Але потрібно зберігати холодний розум і спочатку подумати про те, а для чого, взагалі, була написана ця історія?  

5. Перевірте факти. Правдиві новини міститимуть багато фактів: дані, статистику, цитати експертів тощо. Якщо цього немає, то чому? А ще дані можуть бути неправильними чи спотвореними, тож варто самостійно їх перевірити. 

7. Перевірте власні упередження. Всі маємо упередження, чи можуть вони вплинути на нашу реакцію на статтю? Наприклад, якщо нам не подобається модний актор, наскільки швидко ми повіримо в те, що він зробив щось не надто добре? Тому насправді так важливо читати різні джерела та знайомитися з різними поглядами – це допоможе зробити правильні висновки. 

8. Перевірте автентичність зображень. Зображення, які ви бачите в новинах, могли бути відредаговані, змінені або взагалі створені за допомогою штучного інтелекту. Майте також на увазі, що зображення може бути точним, але просто використовуватися в іншому контексті. Для того, аби перевірити це, використовуйте зворотний пошук зображень Google.

Бажаєте навчитися розрізняти фейки та бачити, коли інформація створена для того, аби ввести в вас оману? Тоді долучайтеся до нашого конкурсу «Fake: як розпізнати та протидіяти?». На вас чекає безліч цікавих фактів про інформаційне суспільство, дезінформацію та протидію фейкам. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо