7 неймовірних та унікальних героїв українських казок

Чи любите ви казки? Так, це риторичне запитання, адже ми впевнені, що ви їх просто обожнюєте! Ще б пак, адже саме завдяки казкам ми можемо вирушити в неймовірну подорож вигаданими (або не дуже) світами, фантазувати до несхочу та навіть відчути себе справжніми героями. 

А чи знали ви, що казки допомагали нашим предкам осмислювати та пізнавати світ? Зрештою, в часи, коли ніхто ще уявлення не мав про науку, треба було якось пояснити, звідки взявся грім. То чому ж його причиною не може бути сварка богів десь за хмарами? А ще казки допомагали передати від покоління до покоління життєву мудрість (записати її ще не було чим та на чому, тож перекази – найкращий варіант).

Звісно, кожен народ мав своє розуміння навколишнього світу та власну мудрість, тож і казки в нас різні. Хоча так звані мандрівні сюжети теж не рідкість. Наприклад, історія дівчини, яка страждає від свавілля мачухи та злої сестри (або сестер) дуже розповсюджена. Але і відмінностей теж чимало. Наприклад, в українських народних казках є аж 7 героїв, яких ви не знайдете в казках інших народів світу, як не шукайте! 

Дівка-семилітка

Це дівчинка, яка насправді дуже маленька, їй лише 7 років. Але, незважаючи на вік, вона неймовірно розумна! Адже ця семирічна дівчинка змогла врятувати батька від розорення, розгадавши складні та навіть дещо підступні загадки пана. 

Мотив загадування загадок дівчині насправді доволі розповсюджений, але щоб із загадками легко впоралася мала дитина – це щось новеньке! Адже аби дати розумну і хитру відповідь, потрібно мати неабиякий життєвий досвід. Приїхати і прийти водночас, одягненою і в той же час роздягненою, з подарунком і без нього – а ви б змогли знайти вихід із такої ситуації?

Івасик-Телесик

Хлопчик, якому вдалося втекти від страшної Змії. А хлопчик цей, до речі, не простий, а чарівний. Бо з'явився він у вже дуже немолодих батьків дивним чином: дід поїхав до лісу, вирубав деревину, а потім зробив колисочку, куди і поклав ту деревину. Радісна баба весь вечір колихала "дитину" та, певно, розчулила вищі сили, бо на ранок деревина перетворилася на хлопчика. Та ще й дуже активного, бо він, щойно підріс, почав допомагати батькам і ловити рибу. Саме на озері і заманила його до себе Змія. Для чого? Аби з'їсти звісно!

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Можливо, це їй би і вдалося, але вона довірила місію приготувати Івасика-Телесика своїй дочці. Нашому герою вдалося обманути дочку Змії, та ще й так майстерно, що вона опинилася в печі замість нього. Звісно, Телесику довелося тікати від роззлюченої Змії. І на щастя, якраз нагодилася стая гусей (щоправда, вони не дуже хотіли допомагати, забрало Івасика-Телесика із собою лише останнє невеличке гусенятко).

Котигорошко

Надзвичайно сильний, хоча і дуже маленький, хлопчик, який народився від горошини та визволив власних братів і сестру з полону Змія. Так, підступний Змій спочатку заманив до себе дівчину, а потім – узяв у полон шістьох її братів, які кинулися рятувати сестру. І хто зна, чим би все закінчилося, якби нещасна мати, що втратила всіх дітей, не з'їла випадково горошину, яка котилася повз, після чого народжує сина, якого називає Котигорошком.

Він росте, стає дуже сильним та починає цікавитися, де ж його брати та сестра? Паралельно наш герой викопує криницю та знаходить шматок заліза, який відносить до коваля, а той створює з нього могутню зброю проти Змія. Котигорошко йде до ворога, долає його та рятує родичів, але не зізнається їм, ким є насправді. І що роблять його брати? Вони підступно прив'язують Котигорошка, який заснув, до дуба, повертаються до батьків та хваляться, що здолали Змія. Звісно, він легко вирвав дуба, коли прокинувся, кинув його в хату та пішов геть.

І тут починаються дивовижні мандри! Котигорошко зустрічає Вернигору, Вернидуба і Крутивуса, подорожує з ними, натикається на злого чаклуна, що ув'язнив прекрасну царівну, та знову зіштовхується зі зрадою. 

Пан Коцький

Старий, але дуже розумний кіт, який примудрився непогано влаштувати своє життя, хоча, здавалося б, він не міг уже розраховувати ні на що хороше. Річ у тім, що пан Коцький непогано жив собі в одного чоловіка, аж поки не постарів, а отже – вже не міг так вправно ловити мишей. Тож невдячний хазяїн відвіз його в ліс. На щастя, кіт не збирався прощатися з життям. Навіть більше, він одразу зустрів лисичку та одружився на ній!

Усе б нічого, але із новим чоловіком лисички захотіли побачитися інші звірі, зокрема заєць, вовк, ведмідь та дикий кабан. Але лисичка навела стільки туману, що вони почали трохи (чи й не трохи) побоюватися пана Коцького. Вони навіть приготували для нього шикарний обід та запросили пана Коцького разом із лисичкою. Що з цього вийшло? Обов'язково прочитайте казку та дізнайтеся!

Кобиляча Голова

Дуже цікавий та незвичний персонаж. Це загадкова містична істота, яка з’являється невідомо звідки. Для чого? Аби влаштувати герою випробування! Насправді Кобиляча Голова страшна і може бути дуже жорстокою до тих, хто виявляє до неї неповагу. Але якщо герой гідно витримає випробування, то у винагороду отримає багатство і красу.

Дослідники кажуть, що Кобиляча Голова символізує померлих членів роду. Якщо ставитися до них із пошаною, то всього в житті буде вдосталь. Але як би там не було, але за казкою про Кобилячу Голову точно можна зняти потужний горор!

Видимо й Невидимо

Невидимий чарівний помічник, який допомагає лакеєві провчити жорстокого пана. Цей пан, який колись товаришував із лакеєм, раптом задумав позбутися колишнього друга. Яких тільки завдань йому не давав! Але той із усім впорався. Тоді пан наказав принести йому Видимо й Невидимо. Що ж то таке? Звісно, лакей засмутився, адже як принести щось незрозуміле? Утім, сумував він не довго, адже Видимо й Невидимо знайшлося в лісовій хатині – там воно прислужувало дідку: накривало на стіл та прибирало. Звісно, накривало не буквально – вся їжа з'являлася чарівним чином. 

Забравши із собою Видимо й Невидимо, лакей вирушив додому, а по дорозі завдяки своєму помічнику отримав ще й топор-саморуб, чарівні прути та дубинку-самобійку. І вже з допомогою цих чарівних інструментів розібрався зі злим паном.

Ох

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Казковий персонаж, правитель Лісового Царства. З'являється після того, як хтось, сівши на пеньок, вигукує слово «ох». Очікувано, чи не так? Ох живе в Лісовому Царстві, яке знаходиться під землею. Він сам зелений, а отже і жінка з дітьми в нього зелені, і будинок, і страви – все. 

Ох – могутній чарівник, до того ж хитрий, який часто бере до себе в науку (по суті – в рабство) молодь. Постарів? Іди геть! Утім, якщо вдасться вирватися від чаклуна раніше, то, можливо в якості нагороди отримати деякі чарівні здібності. Оха не можна назвати добрим чи лихим, а ще його можна перемогти – хитрощами чи чарами. 

Цікаво, чи не так? Але якщо ми вже трохи розібралися з українськими казками, то чому б не дізнатися більше про казки інших народів світу? Адже вони теж неймовірно захопливі та вражають уяву. Тож не гайте часу та долучайтеся до нашого неймовірно цікавого конкурсу «Сторінками казок народів світу»! Ми розповімо про секрети та цікавинки, які приховують казки Африки, Австралії та інших континетів, а також про те, чим особливі казки про тварин, і яка казка вважається найчитанішою у світі. А ще познайомимо вас із відомими казкарями та їхніми героями. Беріть участь у конкурсі та не забудьте розказати про нього друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо