Англійська або... Яку мову вчити, якщо хочеш бути успішним?

Для того, аби подорожувати світом чи серфити в інтернеті, цілком достатньо англійської. Але якщо ви розглядаєте іноземну мову як сходинку в кар’єрі, то це вже зовсім інша справа. Як показує практика, знання третьої мови істотно підвищує зарплату, а також відкриває унікальні можливості. Тож поміркуємо, у вивчення якої мови найдоцільніше вкладати зусилля та час.

Які мови є популярними?

У переважній кількості вакансій, де вимагається знання мови, це буде саме англійська, адже більшість ділових, академічних та дипломатичних перемовин ведуться саме нею. Загалом англійську розуміє третина мешканців світу, що робить її вивчення безпрограшним та очевидним варіантом. А як щодо інших мов?

Якщо розглядати їхню поширеність за вакансіями, то найпопулярнішими будуть німецька та французька - як мови двох найбільших економік ЄС. Також особливу увагу варто приділити й китайській, адже нею говорить «світова фабрика», друга за потужністю країна після США. Звісно, через загострення ситуації навколо Тайваню, автократичних тенденцій та кризових явищ в економіці, ріст Китаю може зменшитись, але все одно залишиться суттєвим протягом наступних років чи навіть десятиліть. 

Безсумнівно, когось можуть відлякати ризики, пов’язані з недемократичним Китаєм. У такому випадку варто звернути увагу на японську та корейську. Вони ідеально підійдуть тим, хто захоплюється Азією, але не хоче пов’язувати долю з авторитарною державою. Звісно, їхня складність може трохи злякати, але це мови потужних як у культурному, так і в економічному сенсі країн. 

Окремо варто виділити арабську, вплив якої спирається на чисельність носіїв (понад 400 млн) та значення країн Перської затоки в торгівлі нафтою і енергетичній безпеці. Якщо ж вас не цікавить місцева культура, то значно ближчою для українців буде турецька. Знання цієї мови допоможе вести справи з країною-лідером у регіоні, яка все потужніше заявляє про себе як в економічному так і у військовому плані.

Також варто звернути увагу на італійську та польську. Обидві є мовами не найбільш впливових, але досить помітних країн Європи. А польська так і взагалі заслуговує на увагу як мова однієї з історично і ментально близьких до України держав. Загало при виборі мови для вивчення варто керуватись обраною професією, особистими цілями та компаніями, в яких ви хочете працювати.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Зауважити: популярність і поширеність мов – різні показники. Так, якщо брати саме кількість мовців, то найпоширенішими мовами є: китайська, іспанська, англійська, хінді та арабська. Якщо ж брати носіїв, для яких мова не є рідною, то тут переважатимуть: англійська, хінді, французька, малайська, китайська.

Які професії пов’язані з іноземними мовами?

Як ми вже зрозуміли, англійська не завадить на будь-якій посаді. Втім є професії, де знання мови не просто бажане, воно обов’язкове. Так, до напрямків, де володіння мовою є ключовим, належать: 

  1. Професія перекладача. Знання англійської для цієї професії –  must have. Переклади документів, текстів, фільмів, книг є дуже затребуваними, адже саме англомовні країни виробляють левову долю контенту. Але також досить поширеними є переклади з китайської чи хінді, адже студенти саме цих країн найчастіше приїздять до України. Також на ринку цінуються й вузькі спеціалісти, які знають мови країн-сусідів або торговельних партнерів, наприклад Румунії, Угорщини, Швеції, Ізраїлю.
  2. Дипломатія, міжнародні відносини, міжнародна журналістика. Хороший дипломат повинен досконало володіти мовою та розбиратися в культурі країни, з якою веде справи. Тож якщо ви хочете стати дипломатом або пов’язати життя із політикою, зверніть увагу на країни-союзники України (Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Канада, частково Туреччина, Грузія), а також держави з найвищим економічним і торговельним потенціалом.
  3. Програмування або комп’ютерна розробка. У IT ніяк без англійської. З нею пов’язаний процес програмування, а також взаємодія з закордонними партнерами та віддалена робота на іноземні компанії.
  4. Готельний бізнес і туризм. Якщо ви займаєтеся створенням турів чи супроводом туристичних груп в інших країнах, без знання мови ніяк не обійтись.
  5. Реклама, маркетинг, менеджмент, торгівля. Чимало компаній ведуть бізнес у країнах Європи. Тож вибір мови буде залежати від потреб конкретної компанії і напрямку. 
  6. Викладач/репетитор. У світі є багато людей, які планують вивчати мови. Тож репетитор не відчуватиме нестачі клієнтів. Компетентних учителів охоче наймають як у  закладах освіти, так і в якості персональних учителів.

Зауважити: з огляду на вимоги ринку, найбільш затребуваним поєднанням мов є англійська-китайська-німецька або англійська-польська-японська.

Якщо ваші плани ніяк не пов’язані з перерахованими професіями, то обираючи мову одразу думайте, як будете її практикувати. Адже без постійного використання зусилля, докладені для вивчення складних чи екзотичних мов, виявляться марними, а жодна мотивація, навіть заснована на захопленням країною, не протримається довго. Саме тому найкращим поєднанням у вивчення мов є як щира симпатія, так і регулярне професійне використання.

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо