ДПА-2022 в 11 класі: про предмети, бали і не тільки

Цьогоріч баталії щодо ДПА не вщухають. І хоча багато хто сподівається, що атестацію знову відмінять, поки що такої інформації немає. Тож поговоримо про важливий іспит, що чекає на всіх випускників.

Проведення ДПА у старшій школі регулюється наступними документами:

  1. Порядок проведення державної підсумкової атестації.
  2. Наказ МОН «Деякі питання проведення в 2021/2022 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту».

Для всіх, хто закінчує 11 клас, ДПА здійснюється у формі зовнішнього незалежного оцінювання. А проводитимуть ДПА з чотирьох предметів:

  • українська мова (всі завдання сертифікаційної роботи) або українська мова і література (субтест «Атестаційні завдання);
  • математика (рівень стандарту або профільний рівень в залежності від рівня, на якому здобувач освіти вивчав цей навчальний предмет);
  • історія України (субтест «Історія України 1914 р.– початку ХХІ ст.») або одна з іноземних мов (рівень стандарту або профільний рівень в залежності від рівня, на якому здобувач освіти вивчав цей навчальний предмет);
  • один із навчальних предметів (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, іноземні мови).

А ті випускники, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти мовами національних меншин чи корінних народів, можуть вибрати для складання ДПА мову національної меншини чи корінного народу (для цього потрібна заява одного з батьків або інших законних представників, а також рішення педради).

Для визначення оцінок за ДПА у формі ЗНО враховуватимуться результати виконання всіх або частини завдань сертифікаційної роботи ЗНО. Остаточна інформація залежить від навчального предмета. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

1. Українська мова (українська мова і література). Тут варто бути уважними. Так,  як ДПА зарахується результат виконання всіх завдань тесту ЗНО з української мови. А от якщо ви складаєте тест з української мови та літератури, то як ДПА зараховуватиметься результат виконання завдань №25–63 та №67 (частина тесту «Українська мова»). Максимальна кількість балів, яку можна отримати для зарахування в якості ДПА, становить 74. Потім тестові бали переведуть в оцінку за 12-бальною шкалою.

2. Математика. Для тих випускників, які вивчали царицю наук у школі на рівні стандарту, зарахують як ДПА результати виконання завдань №1–26. Тим випускникам, які вивчали математику на профільному рівні, доведеться складати весь тест (так, навіть якщо ви не збираєтеся вступита до профільного вишу). За виконання завдань №1–26 ви можете отримати максимум 40 балів. Тоді як за виконання всіх завдань тесту можна отримати 62 бали. Згодом іх переведуть в оцінку за 12-бальною шкалою.

3. Історія України. У сертифікаційній роботі з історії України ви побачите 60 завдань різних форм. Сама ж робота складається з двох частин:

  • «Історія України 1914 р.– початку ХХІ ст.» (30 завдань) – саме її буде використано для визначення результатів ДПА
  • «Історія України від найдавніших часів до кінця 1914 р.» (30 завдань).

Максимум балів, які можна отримати для ДПА – 47. Вони також будуть переведені в оцінку за 12-бальною шкалою.

4. Біологія. За вашим вибором, результат ЗНО з біології може бути також зарахований як ДПА. Ви можете набрати максимум 82 бали. І вже на підставі кількості набраних балів буде визначено оцінку за 12-бальною шкалою.

5. Хімія. Сертифікаційна робота з хімії налічує 50 завдань. Ви можете використати отримані результати для зарахування оцінки ДПА, для цього необхідно виконати тест повністю. Максимум можна отримати 70 балів.

6. Фізика. У сертифікаційній роботі на вас чекають 38 завдань. За вашим вибором, результати можна використати для зарахування в якості оцінки за ДПА. Максимальна кількість балів, які ви можете набрати, 64. 

7. Географія. Сертифікаційна робота з географії налічує 54 завдання. Максимум можна отримати 90 балів.

8. Англійська мова. Сертифікаційна робота з англійської мови складається з 59 завдань різних форм та має чотири частини: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю). Для того, аби результати роботи зарахували як ДПА, тим випускникам, які вивчали англійську на рівні стандарту, необхідно виконати завдання:

  • №1–16 частини «Розуміння мови на слух (аудіювання)»,
  • №17–32 частини «Читання»,
  • №39–43, №49–53 частини «Використання мови»,
  • №59 частини «Письмо».
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Максимально за ці завдання можна отримати 56 балів. А ось тим, хто вивчав англійську мову на профільному рівні, необхідно виконати всі завдання тесту. За тест можна отримати максимум 72 бали.

9. Німецька мова. У сертифікаційній роботі з німецької мови на вас чекає 59 завдань. Сама ж робота теж складається з чотирьох частин: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю). Вивчали німецьку на рівні стандарту? Тоді для отримання оцінки ДПА потрібно виконати завдання:

  • №1–16 частини «Розуміння мови на слух (аудіювання)»,
  • №17–32 частини «Читання»,
  • №39–43, №49–53 частини «Використання мови»,
  • №59 частини «Письмо».

За них максимум можна отримати 56 балів. Тим випусникам, які вивчали моу на профільному рівні, необхідно виконати всі завдання. Максимум можна отримати 72 бали.

10. Іспанська мова. Сертифікаційна робота з іспанської мови підготувала для випускників 59 завдань. Як і попередні, робота складається з чотирьох частин: «Розуміння мови на слух» (16 завдань) «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю). Ті, хто вивчав іспанську на рівні стандарту, можуть максимум отримати 56 балів. Для цього потрібно впоратися із завданнями:

  • 1–16 частини «Розуміння мови на слух (аудіювання)»,
  • №17–32 частини «Читання»,
  • №39–43, №49–53 частини «Використання мови»,
  • №59 частини «Письмо».

Усі, хто вивчав іспанську на профільному рівні, мають виконати тест повністю. За нього можна отримати 72 бали.

11. Французька мова. Сертифікаційна робота, як і у випадку з іншими іноземними мовами, налічує 59 завдань і теж складається з чотирьох частин: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю). Тим, хто вивчав французьку на рівні стандарту, необхідно впоратися з частиною завдань (за них максимально можна отримати 56 балів):

  • №1–16 частини «Розуміння мови на слух (аудіювання)»,
  • №17–32 частини «Читання»,
  • №39–43, №49–53 частини «Використання мови»,
  • №59 частини «Письмо».

Тим, хто вивчав французьку мову на профільному рівні, необхідно виконати всі завдання тесту. За них можна отримати 72 бали максимум.

Отримані оцінки, звісно ж, будуть виставлені в атестати. Саме тому вдомості в електронному вигляді, засвідчені електронним цифровим підписом Українського центру оцінювання якості освіти, з результатами ДПА будуть надані закладам освіти в такі терміни:

  • з фізики та хімії – не пізніше 7 червня 2022 року;
  • з української мови – не пізніше 24 червня 2022 року;
  • математики та географії – не пізніше 27 червня 2022 року;
  • історії України, біології, іноземних мов – не пізніше 30 червня 2022 року. 

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо