Математика в реальному житті

«Навіщо мені та математика?» Ставили собі колись таке запитання? Та хто не ставив! І не дивно, насправді на перший погляд може здатися, що всі ці логарифми, інтеграли, модулі, кути та діагоналі дійсно ну дуже далекі від реальності. Але це лише на перший погляд!

Навіть якщо вам дуже і дуже не подобається математика, ви маєте розуміти одне - вона всюди. І це дуже цікаво! Розповідаємо, як її побачити. 

Слово «математика» походить від грецького слова «mathein», що в перекладі означає «вчитися, пізнавати». Навіть більше - давні греки вважали такі поняття як «математика», «наука» та «пізнання» синонімами. 

Світ довкола нас буквально наповнений математичними об’єктами - числами, функціями, геометричним фігурами. Один із найвеличніших філософів та математиків світу, Піфагор, узагалі вважав, що все довкола - числа. І насправді він був правий. 

Математика і музика

«Музика - математика почуттів, а математика - музика розуму»

англійський математик Джеймс Джозеф Сильвестр

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Як стверджують учені, за розв'язання алгебраїчних задач та обробку музичної інформації відповідає одна й та сама ділянка мозку. А видатні музиканти нерідко ще й математично обдаровані. Так-так, різко протиставляти науку і мистецтво не варто, вони не такі далекі одне від одного, як могло би здатися на перший погляд. 

Одним із перших встановив зв'язок між музикою та математикою давногрецький філософ Піфагор. Він навіть створив вчення про звук, вивчав філософський математичний бік звуку, інтервали, відкрив математичні співвідношення між окремими звуками. Насправді між математикою та музикою чимало спільного:

  • Ритм. Це чергування і співвідношення довгих і коротких долей, а також акцентів у музичному творі. Математичні графіки теж мають свій ритм.
  • Варіації. Числа у математиці мають чимало варіацій вираження, їх навіть можна задавати словами. А в музиці можна варіювати мелодійний малюнок, видозмінювати ритм і гармонію. 
  • Протилежності. У музиці це повільний та швидкий ритм, багатоголосся та одноголосся, вокал та інструменталка. А в математиці - від'ємне та додатне число, плюс та мінус, множення та ділення тощо.
  • Пропорції. Чули про половинну, четвертну, восьму, шістнадцяту тривалість нот? Що це, як не математика?
  • Паралелі. 5 прямих, що утворюють нотний стан, струни, органні труби тощо.

Математика і кулінарія

Якщо ви думали, що на кухні математичним розрахункам точно не місце, то серйозно помилилися. Бо насправді всі етапи приготування їжі так чи інакше потребують знання математики. Без чого ви не приготуєте жодної страви? Правильно, без рецепту! А чи замислювалися ви над тим, чому в них завжди не просто перелічені інгредієнти, а чітко вказана їхня кількість? Бо якщо не дотримуватися рецепту, вийде якесь зовсім інше блюдо! І не обов'язково смачне. 

Річ у тім, що кількість та співвідношення інгредієнтів розраховані математично. Без розуміння таких величин як маса, об'єм та вага навряд вдасться приготувати бодай щось смачненьке. А ще ж потрібно розібратися з одиницями часу, аби блюдо було і не сире, і не, наприклад, пересмажене. 

Тож якщо вам здавалося, що професія повара дуже творча і він навмання, за власними відчуттями, додає то спеції, то ще трошечки м'яса, то ще соусу, то ви таки помилилися. Повар працює за технологією, де кількість інгредієнтів точно визначена давно та надовго. Звісно, він може створити нове блюдо! Але і в ньому все буде ретельно вивірено!

Ну і суто практичний приклад: у вас є рецепт із чітким списком інгредієнтів та їхньою кількістю. І там зазначено, що зрештою у вас вийде 25 тістечок. Але вам потрібно 75. Що ж робити? Шукати новий, розрахований на потрібну вам кількість готового продукту? Звісно, ні, достатньо просто збільшити кількість кожного інгредієнта втричі. 

Математика і архітектура

Ну тут, здається, все просто. Не було б математики - не було б і архітектури. Взагалі. Жодної. І тих прекрасних старовинних будівель, які так люблять роздивлятися туристи, і сучасних споруд, що просто вражають уяву. Нічого цього ми б не мали. Ба більше, архітектуру нерідко називають дочкою геометрії.

Архітектори постійно використовують у своїй роботі математичні формули, теореми та властивості геометричних фігур. А деякі споруди просто повторюють геометричні фігури. І це неймовірно! Побачити зв'язок між геометрією та архітектурою ми можемо, поглянувши хоча б на єгипетські піраміди. Саме завдяки математиці ми можемо спробувати зрозуміти прояв архітектурного задуму, що виходить далеко за межі простих вимірювань.

Архітектурні твори існують у просторі, вони є його частиною, але водночас вписуються в певні геометричні форми. До того ж вони завжди складаються з окремих деталей, які теж засновані на певному геометричному тілі. Часто геометричні форми є комбінаціями різних геометричних тіл. Загалом із точки зору математики в архітектурних спорудах панує єдність числа і фігури.

Як бачимо, матиматика завжди поруч! Для того, аби доповнити ваші знання про найрізноманітніші галузі людської діяльності: від планування сімейного бюджету до вивчення космосу, ми підготували новий конкурс «(Не)шкільна математика». Ми розробили для вас цікаві завдання, які допоможуть зрозуміти, що математика - не нудна, а цікава та важлива наука, без якої просто не уявити нашого життя. Ви дізнаєтеся чимало цікавих фактів, тож долучайтеся! І не забудьте розказати про цей конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо