Цікаві факти про телебачення

Поява телебачення свого часу докорінно змінила життя людей. Ще б пак, адже справдилася давня мрія наших предків: чарівним чином передавати інформацію та зображення на відстані. Так-так, про це мріяли! Аби впевнитися в цьому, достатньо пригадати казки (люстерко, за допомогою якого чарівники бачили, що відбувається на іншому краю землі) та старі фантастичні романи.

Сучасне телебачення можна сміливо назвати дитиною радіо та кіно. А ще це – справжнє досягнення науко-технічної думки. Прогрес, величезний крок для всього людства. Навіть якщо ви зараз і не дивитеся телевізор, віддаючи перевагу YouTube, ви маєте розуміти, що всі ці цікаві ролики та канали з'явилися багато в чому саме завдяки телебаченню! А Ютуб-шоу – прямі послідовники телевізійних. Та що там, багато телеканалів зараз активно переходять до соцмереж. 

Тож для того, аби більше розповісти вам про те, що свого часу перевернуло світ, ми зібрали найцікавіші факти про телебачення. 

  1. Слово телебачення – (запозичено через західноєвропейські мови від дав.-гр. τῆλε – далеко і лат. vīsiō – бачення) з'явилося ще в 1907 році, а от відому всім і кожному абревіатуру TV почали використовувати лише в 1948 році.
  2. Перший телевізійний приймач розробив німецький вчений Макс Дикманн у далекому 1907 році. Але він був дуже маленький! Розмір екрана 3х3 см, а частота передачі зображення – лише 10 кадрів на секунду
  3. В експериментальній формі телебачення стало доступним наприкінці 1920-х років. А регулярне телебачення з'явилося в 1935 році в Німеччині.
  4. У 1936 році Олімпійські ігри в Берліні передавалися кабелем до телевізійних станцій в Берліні і Лейпцизі, де публіка могла подивитися ігри наживо.
  5. В Україні перша трансляція відбулася 1 вересня 1939 року, але тривала вона лише 40 хвилин.
  6. Перша професійна телетрансляція з Київського телецентру відбулася 5 листопада 1951 – транслювали фільм «Алітет іде в гори».
  7. До 70-х років технології відеозапису було недостатньо розвинени, тож здійснити якісний запис сюжетів було неможливо. Саме тому всі програми та передачі виходили у прямому ефірі.
  8. Перші телевізори, які почали випускати у США, не могли похвалитися великими розмірами екранів: вони становили лише 13 на 25 см. Лишень уявіть! А ще такий телевізор не міг передавати звук, тож окремо доводилося купувати ще й радіоприймач, і вмикати його одночасно з телевізором.
  9. Лишень уявіть собі: колись на телебаченні не було реклами. Зовсім! Але ці щасливі часи пішли в минуле, а перший рекламний ролик з'явився на телебаченні США 1 липня 1941 року. 
  10. Перший ТВ-супутник було запущено на орбіту в 1962 році. Саме завдяки цьому вже за кілька років – у 1969 році – мільйони людей мали можливість просто у прямому етері спостерігати за висадкою на Місяць.
  11. Найпопулярнішим ТВ-шоу у світі є британське шоу Top Gear. 
  12. Завдяки популярності кримінальних серіалів, зокрема CSI, з'явився новий термін «ефект CSI», яким називають хибне уявлення про судову експертизу та методи розслідування. До того ж злочинці почали краще замітати свої сліди!
  13. Найдовшим анімаційним серіалом в історії американського телебачення лишаються «Сімпсони»: перша серія вийшла в етер ще 17 грудня 1989 року.
  14. Спонсорами мелодраматичних серіалів, аудиторією яких переважно були жінки, були виробники мийних і дезінфікаційних засобів, саме тому серіали назвали «мильними операми».
  15. У 1996 році швейцарська телекомпанія Суісс-4 провела найдовшу у світі безперервну телетрансляцію. Протягом 16 діб вона транслювала олімпіаду в Атланті.

Телебачення – неймовірно цікавий та важливий винахід, вплив якого на людство та світову історію насправді складно переоцінити. І якщо ви бажаєте дізнатися про нього більше, то мерщій проходьте наш новий цікавий конкурс «Як це працює: телебачення»! Ми підготували для вас безліч цікавої інформації про телепрофесії, історію становлення телебачення та про секрети телевиробництва. Беріть участь у конкурсі та не забудьте розказати про нього друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо