5 науково-популярних книжок, які розширять ваш кругозір

Інколи діти не цікавляться наукою лише з однієї дуже простої (і одночасно дуже сумної) причини - дорослі не змогли їх зацікавити. Але насправді наука може бути цікавою та захопливою! Звісно, якщо правильно подати інформацію. Цим мистецтвом досконало володіють автори науково-популярної літератури, які вміють просто та легко говорити про складне. Тож сьогодні поговоримо про непересічні та цікаві книжки, здатні повністю змінити ваше сприйняття науки!

Стівен Гокінґ, «Коротка історія часу»

Це вже справжня класика та маст-хев для всіх, хто прагне зрозуміти, як же ж влаштовано наш світ. Великий науковець написав свою книгу простою та зрозумілою мовою, аби зацікавити наукою навіть найпересічніших читачів. У книзі цікаво розповідається про появу Всесвіту, чорні дири та теорію суперструн, також фізик говорить про природу простору та часу і не проходить повз деяких математичних проблем. Але не хвилюйтеся, на сторінках книжки на вас чекає лише одна формула. Яка? Варто прочитати, аби дізнатися!

Книга побачила світ у 1988 році й одразу стала бестселлером. За 10 років було продано понад 10 млн екземплярів! Вражає, чи не так? Стівен Гокінґ, певно, теж так вважав, тому в 2005 році вийшла «Найкоротша історія часу», що фактично представляє собою скорочену версію оригіналу. В ній було оновлено моменти, пов'язані з розвитком науки.

Олексій Коваленко, «Фрукти проти овочів»

Хто такий помідор - овоч, фрукт, ягода чи взагалі гість із космосу? Навіть якщо ви гадаєте, що знаєте відповідь на це запитання, не поспішайте! Бо насправді світ рослин приховує у собі безліч таємниць. Наприклад, чи знали ви, що гречка насправді - горішок? От бачите, як усе непросто! Здається, що ця книга ніби створена для того, аби повністю зруйнувати ваші уявлення про продукти, які ви щодня бачите в холодильнику та на полицях супермаркетів. А ще для того, аби ви могли дізнатися багато корисної інформації та хизуватися нею перед однокласниками та, звісно, вчителем біології!

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Книжку написав Олексій Коваленко, автор популярного блогу «Довколаботаніка». Але не хвилюйтеся, це - не підручник. Це цікава та дотепна історія овочів і фруктів, у якій розповідається про їхні ДНК та особливості селекції, а також про міфи та кулінарні лайфхаки. І, звісно, про те, хто ж такий насправді помідор! Книжка не об'ємна, проте дуже інформативна, але нудно не буде, адже автор щедро розбавив свій текст гумором і мемами.

Ніл Шубін, «Риба всередині нас»

Ні-ні, це не про ту рибу, яку ви з'їли вчора. Це про неймовірну еволіцію нашого тіла протягом 3,5 мільярдів років. Автор книги - один із провідних світових палеонтологів Ніл Шубін, який вміє говорити про такі складні речі як історія розвитку тіла людини просто та цікаво. А починається все з уважного огляду скам'янілих решток доісторичної риби тіктаалік.

Чи справді наші руки еволюціонували з риб'ячих плавників? Чи дійсно будова нашої голови майже нічим не відрізняється від будови голови цієї давньої риби? А чи є щось спільне між нашими руками та крильцями метелика? А як пов'язані між собою наші вуха, волосся та молочні залози? Так, ці запитання можуть здаватися трохи дивними, але насправді відповіді на них допоможуть краще зрозуміти будову нашого тіла, а отже - розібратися із його слабкостями та знайти причини хвороб. І, звісно, неабияк розширити кругозір!

Маріано Сіґман, «Таємне життя розуму» 

Що ми знаємо про свій мозок? Ще кілька років тому всі стверджували, що він працює лише на 10%, а що в цей час роблять інші 90%? Зараз ми знаємо, що це твердження неправильне, але як він працює насправді? На це запитання намагається знайти відповідь нейробіологія. Саме ця наука займається ретельним вивченням окремого всесвіту під назвою Мозок. Як ми навчаємося, мріємо, відчуваємо, мислимо? Доктор Сіґман, який 20 років досліджував мозок, знає відповідь.

Ця книжка - провідник у світ людського інтелекту. Завдяки ній можна дізнатися, чим займається наш мозок, поки ми спимо, навіщо він вигадує певні події та видає їх за реальність, як вивчення інших мов змінює анатомію мозку та навіть як музика впливає на продажі у супермаркетах. Буде цікаво!

«365 наукових дослідів»

Ну хто не любить досліди? Навіть якщо ви не геній хімії та фізики, то, напевно, вам було цікаво створювати вулкани та змішувати зимічні речовини. Одна біда, у шкільному курсі фізики та хімії уваги експертиментам насправді приділено не так багато, як хотілося б. Утім, ця книжка покликана виправити цю несправедливість.

Під її обкладинкою сховано безіч цікавих і безпечних дослідів. Хімія, біологія, фізика і навіть метеорологія - чого тут тільки немає! До того ж кожен дослід супрводжується детальною і зрозумілою інструкцією.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

А де ж знайти всі бесперечно цікаві та корисні книжки? Відповідь настільки очевидна, що навіть трохи страшно - у бібліотеці. Так-так, у цьому чарівному (і трохи сонному) царстві на вас чекає багато цікавинок. А якщо ви раптом гадаєте, що бібліотека - це завжди суворе напівтемне приміщення, де прохолодно, тихо і сумно, то ви дуже помиляєтеся! Адже бібліотеки бувають різними: казковими, сучасними, технологічними, стильними, футурістичними... А ще більше про те, якими можуть бути сховища світової мудрості, ви зможете дізнатися, взявши участь у нашому новому інтернет-конкурсі «Не сподівайтеся позбутися книжок»

До речі, назва конкурсу - цитата. А звідки?

Ми зібрали найцікавіші факти про найдавніші, найсучасніші, найвищі та найбільші книгозбирні України та світу. І до 21 жовтня у вас ще є час дізнатися багато цікавого. Тож не гайте часу та реєструйтеся і обов'язково розкажіть про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо