НМТ – 2024: Біологія

Цього року НМТ, враховуючи безпекову ситуацію в країні, знову підміняє ЗНО. Проте є деякі відмінності від минулорічного тестування. Зокрема, тепер усі вступники мають скласти іспит із трьох обовʼязкових предметів і одного на вибір. І одним із них цілком може стати біологія. Тож розповідаємо про те, яким буде НМТ з біології. 

Яким буде зміст завдань

Зміст завдань блоку НМТ з біології відповідатиме чинній програмі ЗНО з біології. Таким чином, вона охоплюватиме 5 розділів, які ви вивчали в межах шкільного курсу. А саме:

  • Вступ. Хімічний склад, структура і функціонування клітин. Реалізація спадкової інформації;
  • Закономірності спадковості і мінливості;
  • Біорізноманіття;
  • Організм людини як біологічна система;
  • Основи екології і еволюційного вчення.

Якою буде структура блоку

Для того, аби впоратися з усіма завданнями, ви матимете 60 хвилин. Загалом кількість завдань у блоці, присвяченому біології, становить 30. Із них:

  1. 24 завдання з вибором однієї правильної відповіді. 

    Ці запитання матимуть 4 варіанти відповіді. Але лишень одна із них буде правильною.

  2. 4 завдання на встановлення відповідності.

    Це завдання, які включають основу та інформацію, позначену буквами й цифрами, між якими потрібно встановити відповідності. Таким чином, ви маєте увідповіднити  дані, позначені цифрами (від 1 до 4) та буквами (від А до Д).

  3. 2 завдання з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей.

    У завданнях є основа та три групи відповідей. І в кожній із груп є лише одна правильна відповідь. 

Система зарахує завдання як виконані за тієї умови, якщо ви виберете варіант, який вважаєте правильним, позначите його та обовʼязково збережете.

Як нараховуватимуть бали

За умови правильної відповіді на всі запитання ви отримаєте 46 бали.  

Кожне завдання з вибором однієї правильної відповіді оцінюється в 1 бал (якщо відповідь буде некоректною, ви отримаєте 0 балів). За завдання на встановлення відповідності можна набрати від 0 до 4 балів. Таким чином, за кожну правильно визначену логічну пару ви отримаєте 1 бал. Щодо завдань на встановлення відповідності, то ви отримаєте 1 бал за кожен правильно вказаний варіант відповіді з трьох, тобто максимум можна розраховувати на 3 бали. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Важливо! Результати тестування ви отримаєте одразу ж після відповіді на останнє запитання. Згодом, відповідно до таблиці переведення тестових балів, результат кожного блоку переведуть у рейтингову оцінку за шкалою 100–200 балів. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо