Особливості складання НМТ для осіб з інвалідністю

Під час складання ЗНО для осіб із особливими освітніми потребами створювали особливі умови. Утім, враховуючи запровадження НМТ, воєнний стан та поточні умови, довелося змінити процедуру проходження тестування для осіб з інвалідністю.

На жаль, як розповідають в Українському центрі оцінювання якості освіти, від час проведення НМТ для осіб з ООП, зумовленими станом здоров’я, не може бути створено певних особливих (спеціальних) умов, зазначених у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Що замість цього? Як зазначається, замість створення особливої (спеціальної) умови за кодом 0101 в аудиторіях надаватимуть потрібну для проходження НМТ інформацію у вигляді тексту (в друкованому та/або електронному вигляді) без залучення перекладача жестової мови (перекладача-дактилолога).

Учасники, які потребують створення особливої (спеціальної) умови за кодом 0204, матимуть змогу змінювати масштаб зображення на екрані.

Також наразі неможливо створити особливі (спеціальні) умови за кодами 0205, 0301, 0302, 0303, 0601, 0701, а також є необхідність змінити умови за кодами 0101 та 0204. Така ситуація пов’язана насамперед зі зміною у 2022 році формату тестувань.

Потенційні учасники НМТ, яких було зареєстровано для участі в ЗНО та які потребують створення особливих (спеціальних) умов за кодами 0205, 0301, 0302, 0303, 0601, 0701 або яких не влаштовують заміни умов за кодами 0101 і 0204, можуть отримати від УЦОЯО відмову у створенні особливих (спеціальних) умов для проходження НМТ через відсутність організаційно-технологічних можливостей. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Для цього необхідно надіслати на електронну скриньку УЦОЯО (med@testportal.gov.ua) відповідну заяву та копію медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження ЗНО за формою № 086-3/о (далі – медичний висновок), у якому мають бути зазначені коди умов (опис умов), створення яких він потребує. Зразок заяви ви можете знайти за посиланням.

Із відповідною заявою до Українського центру оцінювання якості освіти також можуть звернутися потенційні учасники НМТ, у яких через змінений формат тестувань виникла потреба у створенні нових особливих (спеціальних) умов, додавши до неї копію медичного висновку.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо