Особливості вступу на медичні спеціальності в 2021

Про що потрібно пам’ятати при вступі на медичні спеціальності?

Тим, хто планує вступ до медичного ВНЗ, варто пам’ятати певні деталі. Наприклад, існують профільні предмети для вступу на медичні спеціальності, а також мінімальний бал, без якого омріяна спеціальність так і лишиться недосяжною. Усі основні вимоги до вступників-медиків ми зібрали у цій статті, аби дати вам змогу якомога ретельніше спланувати свій вступ.

Предмети для вступу на медичні спеціальності в 2021

Якщо ви бажаєте скласти ЗНО на медичні спеціальності (стоматологія, медицина, медсестринство, технології медичної діагностики та лікування, медична психологія, фармація, промислова фармація, фізична терапія, ерготерапія, педіатрія, громадське здоров’я), радимо якісно готуватися, адже у майбутньому ви будете нести відповідальність за здоров'я і навіть життя своїх пацієнтів.

Які предмети потрібно здавати на ЗНО на медичні спеціальності? Це:

  • українська мова;
  • біологія, хімія або фізика на вибір (другий конкурсний предмет);
  • математика (третій конкурсний предмет).

УВАГА! Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступатимуть на перший курс для здобуття ступеня бакалавра, зараховуватимуться бали сертифікатів ЗНО з трьох конкурсних предметів, а молодшого бакалавра – з двох конкурсних предметів. Перелік дисциплін може різнитися для вступників за контрактом та на бюджетні місця.

Прохідний бал на медичні спеціальності

Важливим аспектом вступу є прохідний бал на медичні спеціальності в 2021 році. Для здобуття ступеня «Магістр» за напрямами «Медицина», «Педіатрія», «Стоматологія» (незалежно від форми фінансування освіти) перший предмет у сертифікаті вступника – українська мова, необхідно скласти на 130 балів і вище. Другий та третій предмети – біологія, хімія, фізика, математика – 150 та вище. Конкурсний бал для вступу на магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» не може бути менше, ніж 130 балів. 

Вступники, які претендують на здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти допускаються до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення за наявності конкурсного бала не менше 125.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Вступ на контрактній основі має нижчий поріг. Подекуди мінімальна кількість балів тут може сягати і 100. Вимоги до вступників можуть бути різними: це залежить від спеціальності та обраного абітурієнтом закладу.

Додамо, що у 2021 році для вступу приймаються сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання попередніх років – 2018, 2019, 2020 та 2021.

ТОП вишів України для вступу на медичні спеціальності

Звісно, не кожне українське місто має медичний ВНЗ, тож певна кількість вступників традиційно подає документи до університетів та академій із обласних центрів. Якщо ви плануєте переїжджати, варто звернути увагу на найкращі медичні заклади країни, адже саме вони мають потужну матеріально-технічну та клінічну бази.

Їхня позиція у рейтингу періодично змінюється, втім, одними з кращих в Україні вважаються «Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького (ЛНМУ)» та «Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (НМУ)».

До інших найбільш відомих вишів країни належать:

  • Національний фармацевтичний університет (НФаУ)
  • Буковинський державний медичний університет (БДМУ)
  • Харківський національний медичний університет (ХНМУ)
  • Дніпропетровська державна медична академія (ДДМА)
  • Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського (ТДМУ)
  • Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова (ВНМУ)
  • Івано-Франківський національний медичний університет (ІФГМУ)
  • Одеський національний медичний університет (ОНМУ)

Медичні спеціальності: ким працювати після випуску

Наприкінці 2016 року Верховна Рада України відмінила примусове працевлаштування випускників медичних ВНЗ, адже вільний вибір місця подальшої роботи – це їхнє конституційне право. Водночас була передбачена можливість першочергового зарахування до медичних вищих навчальних закладів тих вступників, які самі виявлять бажання відпрацювати у сільській місцевості.

Дефіцит лікарів, особливо первинної ланки, є досить великим, що пов’язано зі старінням кадрів та небажанням молоді обіймати посади на не надто привабливих умовах. Галузь охорони здоров’я потребує, перш за все, сімейних лікарів, спеціалістів швидкої допомоги, фтизіатрів, лікарів-лаборантів (із підрозділу так званих «непрестижних» напрямів), попит на яких навряд чи буде вичерпаний у найближчі п’ять років.

Сподіваємось, у нашій статті ви знайшли відповіді на основні запитання, щодо вступу на медичні спеціальності. Якщо ж у вас з’явились нові запитання, радимо звернутися до інших статей, присвячених ЗНО на нашому сайті.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо