Почитай улітку: добірка книжок для захопливих канікул

Що може бути краще за літні канікули? Лише корисні літні канікули! А що може зробити їх надзвичайно корисними? Звичайна книжка! Так-так, не варто дивуватися, насправді все набагато простіше, ніж могло здатися на перший погляд. І, звісно, набагато цікавіше, адже саме книжки відкривають перед нами інші світи, роблять неможливе можливим та допомагають фантазії ожити. 

Якщо ви вже задавалися питанням про те, що ж почитати влітку, то маємо чудові новини! Наш партнер IX Всеукраїнської інтернет-олімпіади від «На Урок» – видавництво BookChef – підготував для вас добірку чудових книг зі «Шкільної серії», які зроблять канікули незабутніми! Увага: тут є цікаві історії для будь-якого віку та на будь-який смак!

Тож уперед, до нових історій! 

Книжки, які зацікавлять учнів 5-6 класів

Поринути в неймовірні (а часом магічні та фантастичні) пригоди, побувати на Алясці, спіймати чорта, дізнатися більше про життя тварин та зрозуміти, що саме робить людину Людиною – про все це можна дізнатися з книжок «Шкільної серії», розрахованих на учнів 5-6 класів. Саме те, що треба для пізнавальних канікул! 

Поліанна | Елеонор Портер

Роману «Поліанна» вже більше ста років, а він і надалі захоплює мільйони читачів. Головна героїня – одинадцятирічна дівчинка, яка приїжджає до своєї тітоньки – єдиної людини, яка може опікуватися Поліанною. Тітка Поллі – строга та педантична. Вона виділяє дівчинці кімнатку на горищі без вікна і з мінімальною кількістю меблів, адже не хоче, щоб дитячі руки псували будинок. Поліанна – сповнена радості дитина, активна, балакуча, весела. Дівчинка вчить оточуючих «грі в радість». Усі повчання тітоньки дівчинка сприймає спокійно і оптимістично. Поліанну люблять усі в місті, і згодом крижане серце тітоньки також починає зігріватись.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Пригоди Тома Соєра | Марк Твен

Марк Твен (1835–1910) – американський письменник, журналіст і громадський діяч, який вигадав двох неймовірних персонажів-авантюристів Тома Соєра й Гекльберрі Фінна, які постійно вплутуються в непрості справи і захопливі пригоди. Повість «Пригоди Тома Соєра» є класикою дитячої літератури. У ній ідеться про шибеників Тома і Гека, які стали втіленням «американської мрії». З відвагою, завзяттям і вірою в себе хлопчаки домагаються права на свободу і щастя – у школі й у церкві; на лісистому острові Джексона, будучи піратами; на судовому засіданні, щоб урятувати невинного; у страшному покинутому будинку, де захований скарб; і в лабіринтах печери Мак-Дугаласа...

Жага до життя | Джек Лондон

Джек Лондон (1876–1916) – письменник, твори якого із захопленням читають у всьому світі. Його збірка «Любов до життя» – одна з яскравих перлин циклу північних оповідань. Аляска – те місце, де кожен змушений виявляти свої справжні риси. Північ рівняє бідних і багатих, пронизливий холод не зважає на неміч, рвучкий вітер байдужий до соціального стану, а дикий звір не розбирає звань. У протистоянні з жорстокою природою герої наведених творів перемагають не тільки завдяки сміливості, витривалості, енергії, а насамперед завдяки силі духу, одержимості життям, здатності навіть в екстремальних умовах залишатися Людиною.

Ніч напередодні Різдва | Микола Гоголь

Смішна, романтична, казкова та чарівна різдвяна повість Миколи Гоголя, якій вже понад 185 років. Видавництво BookChef у 2019 році порадувало своїх дорослих та маленьких читачів свіжим виданням «Ніч напередодні Різдва». Переклад Оксани Кобелецької цілком зберіг атмосферу саме тієї милої серцю Гоголя України, де пройшло його дитинство. Переплетення в повісті давніх легенд та реального життя простих людей того часу створюють неймовірну атмосферу присутності у казкових подіях. Події однієї різдвяної ночі, де чорт хотів посміятися з людей, але в результаті був ошуканий сам козаком Вакулою. Добро перемагає зло, а чорт спокійно вміщується у кишеню козацьких шароварів.

Оповідання про тварин | Ернест Сетон-Томпсон

Ернест Сетон-Томпсон – канадський письменник шотландського походження, який долучився до створення скаутського руху. Піші прогулянки з дітлахами, заняття альпінізмом і спортом, дослідження лісової флори й фауни спонукали письменника до створення циклу оповідань про тварин. До книги увійшли історії з життя пса Снапа, вовка Лобо й чорно-бурого лиса Доміно. Кожне з оповідань розкриває особливості непростого існування братів наших менших як у природному для них середовищі, так і поряд із людьми. І щоразу ми не відаємо, хто переможе у протистоянні людини й природи. Кожна з історій западає в душу як дорослим, так і дітям, знайомлячи нас із особливостями тваринного світу й непростого виживання у ньому.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Різдвяна пісня в прозі | Чарлз Діккенс

Різдвяна повість Чарльза Діккенса про багатія Скруджа, який із скупої та жорстокої людини перетворюється на доброго і щедрого чоловіка. Що посприяло такому перевтіленню головного героя? Скрудж ніколи не любив Свято Різдва, вважав його нісенітницею, ображав людей. Однієї ночі головний герой зустрічає привида свого померлого товариша, який пообіцяв йому зустріч із Духами Минулого, Теперішнього та Майбутнього Різдва. Подорож у своє дитинство, теперішнє та майбутнє дуже вплинули на Скруджа і допомогли змінитися. Він став щедрим, добрим та привітним. Історія має головну мету – навчити читачів робити добро, думати про ближніх та допомагати їм.

Сліпий музикант | Володимир Короленко

Хлопчик Петро народився у заможній сім’ї незрячим. Матір виховувала його, піклувалася та оберігала. Петро пізнавав світ на дотик, саме так познайомився із  музичним інструментом – фортепіано. Завдяки музиці головний герой по-новому дивиться на світ, але відчути повноцінність життя йому не вдавалося. Читач проходить із героєм нелегкий шлях прийняття, пошуку натхнення, внутрішніх сил та щастя. Головною метою цього драматичного роману є відтворення світовідчуття сліпої людини, зображення туги за повнотою людського спілкування. Роман було екранізовано у 1960 році, а також твір рекомендовано до прочитання у середній школі.

Запах думки: вибрані оповідання | Роберт Шеклі

До збірника оповідань американського письменника Роберта Шеклі увійшли твори, які принесли автору світову славу: «Запах думки», «Заборонена зона», «Остання зброя». Його оповідання відрізняє парадоксальний погляд, що показує звичайнісінькі обставини і предмети з незвичайного боку, а також непередбачувані розв’язки. У творі «Запах думки» читач знайомиться із міжгалактичним листоношею Лероєм Кліві. Герой потрапляє на дивну планету, де істоти живуть, спираючися на телекінез. Лерою необхідно навчитися контролювати свої думки, щоб залишатися у безпеці. Який вихід знайде Кліві – читачі дізнаються у фіналі оповідання.

Хатина дядька Тома | Гаррієт Бічер-Стоу

Ця книга містить адаптований текст найвідомішого роману американської письменниці Гаррієт Бічер-Стоу «Хатина дядька Тома» про жахливі умови життя рабів у США на початку 1850 років. Плантатор Шелбі після невдалих операцій на біржі вирішує віддати свого найліпшого чорношкірого раба Тома работорговцю Гейлі. Неодноразово власники покірного і відданого Тома змінюють один одного. Найжорстокішим виявляється деспотичний Саймон Легрі, який прагне зробити з доброго та чуйного Тома жорстокого наглядача. Проте той не поступається своїм внутрішнім людським принципам, намагаючись полегшити життя інших рабів, допомагає їм та підтримує. Після втечі двох невільниць Тома забивають до непритомності й залишають у хатині...

Книжки, які не залишать байдужими учнів 7-8 класів

Фантастика чи детективи? А може романтичні чи комедійні оповідання? Якщо складно обрати, то вихід лише один: читати все! Справді, найкраще рішення, адже на вас уже чекають славетний детектив Шерлок Голмс, замріяна Асоль та сумний Маленький Принц. Дізнайтеся про них більше!

Останній листок | О. Генрі

«Останній листок» – одна з найкращих новел у світовій літературі, присвячених темі відданості людини іншій людині, любові до ближнього. Вона відзначається великою увагою до «маленької людини», порушує проблеми злиденного життя людей мистецтва, боротьби за виживання, взаємопідтримки і самопожертви. О. Генрі створив чудовий твір, який вже понад століття не лишає байдужим читача і вражає своєю неповторністю.

Чарівна крамниця | Герберт Веллс

Ця книга знайомить читача з одним із найкращих зразків малої прози Герберта Веллса (1866–1946) – відомого­ англійського письменника-фантаста. Персонажами його оповідань стають люди, у розмірене життя яких вривається щось незвичайне: чи то наукове відкриття, чи то чарівник, котрий виконує всі бажання­, чи просто голодний страус, що випадково проковтнув діамант. Оповідач за проханням маленького сина заходить до крамниці «магічних товарів». Спочатку йому здається, що це просто продаж реквізиту для фокусників. Але чимдалі хазяїн демонструє йому свій крам, тим більше в оповідача складається враження, що тут панує справжнє чарівництво...

Золотий жук: збірка оповідань | Едгар Аллан По

Едґар Аллан По (1809–1849) – класик американської літератури, людина яскравого таланту і трагічної долі; один із засновників детективу і жанру наукової фантастики. До збірки «Золотий жук» увійшли оповідання, написані в готичному, містичному, детективному й гумористичному стилі, герої яких мають незвичайну вдачу й вирізняються своєрідною поведінкою. Твори насичені глибоким психологізмом, екстремальними ситуаціями, в яких виживають лише сильні духом, загадками, які читачі можуть спробувати розгадати раніше за героїв, тонким гумором і сатирою.

Пісня над піснями | Шолом-Алейхем

«Пісня над піснями» – один із найвизначніших творів Шолом-Алейхема, єврейського письменника з Переяслава (Полтавщина), який писав здебільшого їдишем та івритом. Цей невеличкий юнацький роман є одою першого, світлого, чистого почуття – кохання, яке зроджується в палкому серці малого Шимека до чарівної дівчинки Естер-Ліби, Лібузі, Бузі… Роки минають, а кохання паленіє дужче, ширячись світом і заполоняючи все довкола. Цікаво, чим закінчиться ця історія? Тим паче, якщо Бузя – племінниця Шимека...

Пурпурні вітрила | Олександр Ґрін

Олександр Ґрін – письменник-неоромантик, з-під пера якого вийшло чимало філософсько-психологічних творів із елементами символічної фантастики, зокрема й образ незнаної країни  Ґрінландії, яка співзвучна з його прізвищем, і де відбуваються події роману «Та, що біжить хвилями» і повісті «Пурпурні вітрила». «Пурпурні вітрила» – це повість-феєрія про непереборну віру і всепереможну, величну мрію, про те, що кожен може створити для ближнього чудо. Це історія маленької дівчинки Ассоль, яка все життя міряла про неймовірне, величезне кохання, що заполоняє весь світ, і капітана Ґрея, який береться чинити добро і справджувати мрії, щоб ті, хто вірить, ніколи не зневірювались і рухалися назустріч майбуттю.

Пістрява стрічка. Спілка Рудих

Шерлок Голмс — чи не найвідоміший літературний детектив світу. Понад сто років він залишається улюбленим слідчим для багатьох поколінь читачів. Вражаюча дедукція та яскравість особистості Голмса, дивовижні таємниці й карколомні повороти сюжетів, інтрига, що тримає у напруженні аж до фіналу – все це робить «Пригоди Шерлока Голмса» надзвичайно популярними і цікавими. «Спілка рудих» і «Пістрява стрічка» – два особливо захопливих оповідання, що подано в цій збірці, входять до шкільної програми і безперечно сподобаються дітям.

Міщанин-шляхтич. Комедія-балет | Жан-Батист Мольєр

В основу класичної комедії Мольєра «Міщанин-шляхтич» покладена смішна історія про намагання багатого буржуа пана Журдена скидатися на дворянина. Головний комізм цього персонажа полягає в його незграбному наслідуванні чужої для нього культури, певній наївності і, чого там приховувати, глупстві. Жагою простакуватого буржуа користуються практично усі. А близькі люди, які потерпають від самодурства глави сімейства, роблять усе, щоби завадити втіленню його безглуздих рішень. Комедія Мольєра популярна вже понад 300 років. Вона входить до обов'язкової шкільної програми з курсу «Зарубіжна література» у 8 класі.

Маленький принц | Антуан де Сент-Екзюпері

«Маленький принц» – усесвітньо відома казка французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері. Мудра і зворушлива історія про маленького принца, який прилетів на планету Земля зі своєї крихітної, далекої зорі. Подорожуючи, хлопчик зустрічав на інших планетах різних дивакуватих персонажів. На своїй маленькій планеті у принца залишилася троянда, про яку він піклувався і хвилювався за неї. Кожен герой відображає певну людську якість, що дає змогу задуматися над глибоким сенсом цього твору. Казка про любов і дружбу, Людину і людяність, обов’язок і вірність. Ілюстрації, які створив сам автор, надають книзі особливої цінності.

Коли відпочивають янголи | Марина Аромштам

Усе могло би скластися інакше, якби в мене був тато. Мама тоді могла б із ним порадитися. Порадилася б – і не віддала мене вчитися до Тетяни Володимирівни. Тетяна Володимирівна не сказала б: «Встати! Руки за голову!» Дідуся б це не нажахало, і він не наполіг би на тому, щоби перевести мене в іншу школу. І я не потрапила б у клас до Марсем. Це Марсем розповіла нам про янголів – про те, що вони повинні відпочивати. Відтоді минуло багато років. Але коли зі мною щось трапляється – погане чи добре, – я про це згадую…» Та перш ніж Марсем розповіла про янголів, у житті Аліни було чимало подій: В. Г. почав приходити в гості, принци здійснили подвиг, у клас прийшов новий учень, а з шафок позникали магніти…

Книжки, які вразять учнів 9-10 класів

Чи реально за півроку зробити з неосвіченої квіткарки світську леді? А чи справді можна перетворити звичайного собаку на людину? Хто мешкає у таємничому українському пралісі? І чому, зрештою, чийсь ніс гуляє сам по собі? Відповіді на всі ці (і не тільки!) запитання шукайте у цих книжках! 

Пігмаліон | Бернард Шоу

Колись скульптор Пігмаліон вирізьбив із мармуру прекрасну Галатею. Її врода була такою неперевершеною, що автор закохався у своє творіння і попросив Афродіту оживити статую. У п’єсі Бернарда Шоу таким творцем стає професор фонетики Генрі Гіґінс, який побився об заклад, що за шість місяців зможе перетворити просту неосвічену квіткарку на леді з вищого світу. І йому це вдалося! Та як далі розгортатиметься сюжет? І чи знадобиться допомога Афродіти?

Собаче серце | Михайло Булгаков

Це історія пса, якого завдяки експерименту перетворили на людину. Проте наслідки такого перетворення трагічні. У повісті «Собаче серце» до найдрібніших деталей відтворено картину сучасного письменницького життя, утім вона в жодному разі не стає документальним портретом епохи, натомість перед нами постає гротескний образ тогочасної дійсності. Повість є довершеним взірцем сатиричної фантастики. Михайло Булгаков  написав її 1925 року, але через цензуру вона була заборонена до друку і так і не побачила світ за життя письменника. Уперше повість вийшла 1968 року в Лондоні, а в СРСР – аж 1987. І лише за 30 років опісля першої публікації на пострадянському просторі з’явився переклад українською мовою.

Гобсек | Оноре де Бальзак

Оноре де Бальзак, безперечно, один із найкращих французьких романістів 19 століття. Найважливіша особливість полягає в тому, що він не просо залишив по себі величезний літературний спадок, але й відобразив у ньому історію всього суспільства. Повість «Гобсек», надрукована вперше в 1830 році, відкриває епопею «Людська комедія» як частина «Сцен приватного життя». Основною темою повісті є влада грошей, а головним персонажем, навколо якого відбуваються всі події, є лихвар Гобсек.

Шинель. Ніс | Микола Гоголь

«Шинель» – повість, що розповідає про велику трагедію маленької людини – титулярного радника. Подія, описана у творі, може здаватися незначною для більшості читачів, проте для скромного службовця Акакія Акакійовича вона стала трагічною. І хоча спочатку ця повість була задумана як сатирична, вона стала сентиментальною і сумною. А сам персонаж замість сміху викликає співчуття. Що сталося з паном радником? Сатирична повість «Ніс» розповідає про незвичайні пригоди носа колезького асесора. Чому частина тіла цієї поважної людини розгулює в гаптованому золотому мундирі, і ніхто не може цьому зарадити? Чим закінчиться ця дивна історія?

Палата №6 | Антон Павлович Чехов

Загадкова, парадоксальна і тривожна повість Антона Чехова. Твір, який можна назвати найбільш песимістичним, але водночас найбільш життєствердним у творчості автора. Доктор Рагін був головним лікарем у психіатричній лікарні, але незабаром він сам потрапляє в «палату №6». Усвідомивши, що з неї вже не вибратися, головний герой помирає на наступний день від інсульту. Твір Чехова піднімає такі важливі теми як самотність, байдужість, прийняття в суспільстві, інакомислення, проблеми психічно хворих людей. Думки героя актуальні й нині, адже люди надалі борються за свої права, дотримання законів, свободу думок. Повість Антона Чехова оживає в театральних постановках та екранізаціях у багатьох країнах.

Пригоди Чиполіно | Джанні Родарі

Улюблена кількома поколіннями читачів казка про веселого й бунтівного хлопчика-цибульку, який понад усе прагнув справедливості. Перед вами новий український переклад книги «Пригоди Чиполіно», який уперше виконано безпосередньо з італійського оригіналу та позбавлено застарілих ідеологічних виправлень. Це видання створено до 100-річчя автора – славетного казкаря Джанні Родарі. Нове видання «Чиполіно» з оригінальними чорно-білими ілюстраціями зробить цю казку ще популярнішою серед українських читачів.

Енеїда | Іван Котляревський

«Енеїда» – українська бурлескно-травестійна поема, написана письменником Іваном Котляревським, на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. Складається з шести частин, на відміну від дванадцяти частин Віргілія. Написана чотиристопним ямбом. Розповідає про пригоди троянського отамана Енея, який після зруйнування батьківщини ворогами, за кілька років поневірянь, разом зі своїм козацьким військом засновує омріяну державу в Римі, майбутню імперію.

Лісова пісня | Леся Українка

Прекрасний предковічний ліс на Волині приховує безліч таємниць і загадок. Тут замешкують дивовижні міфічні істоти, які плекають свій багатогранний, красивий, сповнений пристрастей і карколомних подій світ. Він прихований від людей, за винятком тих, хто володіє магією справжнього мистецтва. Мавка закохалась у Митця, бо спів його сопілки долинув у її зачарований світ. І все навколо змінилося… Драма-феєрія Лесі Українки – красива історія з глибинним сенсом, що вражає, закохує і спонукає задуматися про направду вартісні речі.

Інститутка. Маруся | Марко Вовчок

Вродлива панночка, яка приїхала до бабусі після закінчення навчання в інституті, здавалася всім такою милою. Проте кріпосні дівчата дуже швидко зрозуміли, що краса й чарівність можуть іти поряд із жорстокістю. Особливо якщо є відчуття безкарності. У повісті «Інститутка» оповідь іде від імені Устини – кріпосної дівчини, яка стала особистою служницею панночки й потерпала найбільше. Марко Вовочок змогла розкрити всю трагічну суть кріпосництва через талановито виписані образи молодих дівчат, які за інших умов могли б мати зовсім інакші стосунки. До збірки також увійшла історична повість «Маруся», яку рекомендовано для додаткового читання в 9 класі.

Звернули увагу? Всі згадані книжки віходять до шкільної програми. Прочитайте їх заздалегідь улітку і здивуйте вчителя на уроці!  

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо