Шлях до університету: що робити після НМТ

Основна сесія Національнго мультипредметного тесту добігла кінця, а отже тепер можна видихнути, перепочити та нарешті приділити увагу ще одному дуже важливому моменту: подальшому вступу до омріяного університету. Тим паче, що, склавши НМТ, перший крок ви вже зробили. Тож рахуємося далі! 

Крок 1 – отримуємо офіційні результати мультитесту

Свої результати ви могли побачити на екрані комп'ютера одразу після завершення тестування. Але це ще, звісно, не остаточний результат, та й використати одразу його не вийде. Фактично це просто інформація для вас, завдяки якій вам не доведеться очікувати результату кілька тижнів та зайвий аз нервуватися.

Максимальна кількість балів з:

  • української мови – 45 балів,
  • з математики, фізики, іноземної мови – 32 бали,
  • історії України – 54 бали,
  • біології – 46 балів,
  • хімії – 40 балів.

Для отримання позитивного результату потрібно було дати хоча б 10% правильних відповідей на завдання з кожного предмета – з історії України – 6 балів, з української мови та біології мінімум 5 балів, з математики, фізики, іноземної мови, хімії – 4 бали.

Для конкурсного відбору до університетів під час вступної кампанії використовуватимуть результати кожного блоку, переведені у шкалу 100–200 балів.

Офіційні результати ви, якщо брали участь в основній сесії НМТ, отримаєте до 28 червня – ви побачите їх у своєму персональному електронному  кабінеті. Якщо ви складатимете тестування під час додаткової сесії, то отримаєте свої офіційні результати до 29 липня.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

А втім, розрахувати свої результати за шкалою 100-200 балів ви можете й самостійно, використавши офіційні таблиці переведення тестових балів в 2023 році.

Крок 2 – реєструємо електронний кабінет

Цього року, як і минулого, ви маєте можливість подати вступні заяви до омріяних університетів онлайн через електронні кабінети. А реєстрація електронних кабінетів розпочнеться вже незабаром – 1 липня.

Для цього потрібно увійти на сторінку системи подання заяв в електронній формі – знайти її ви можете за посиланням.

На цьому етапі вказуємо адресу електронної пошти (на неї надійде лист для активації доступу до кабінету), а також вносимо свої дані – інформацію про сертифікат НМТ (ЗНО), свідоцтва про повну загальну середню освіту (атестата) тощо.

Якщо ж у вас немає результатів НМТ (ЗНО), то зареєструвати електронний кабінет можна за документом, що посвідчує особу.

Крок 3 – завантажуємо документи 

Після активації електронного кабінету ви маєте ввести та завантажити інформацію про себе:

  • контактний номер телефону;
  • кольорову фотокартку;
  • фотокопію додатка до свідоцтва / атестата про повну загальну середню освіту.

Не хвилюйтеся, якщо щось буде не дуже зрозуміло, адже для допомоги вступникам у приймальних комісіях вишів будуть створені спеціальні консультаційні центри. Там вам за потреби допоможуть створити електронний кабінет, подати заяву, завантажити додаток до документа про освіту тощо.

Крок 4 – подаємо заяву на вступ

Прийом заяв та документів стартує 19 липня (окрім вищих військових навчальних закладів, закладів зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів) та закінчується о 18:00 31 липня 2023 року.

Важливо! Після подання першої заяви ви вже не зможете вносити зміни до електронного кабінету. Тож будьте уважні!

Ви маєте можливість подати до 5 заяв на бюджетну форму навчання до будь-якого університету. Немає також обмежень щодо кількості спеціальностей, на які їх можна подати, та до 15 заяв на контракт.

Крок 5 – визначаємо пріорітетність заяв

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Вступ на бюджет проходитиме з урахуванням визначених вами пріоритетностей заяв.

Тож для кожної з поданих заяв важливо обов’язково встановити пріоритетність – від 1 до 5. Де 1 – це найвища пріоритетність (тобто це той самий омріяний вами університет), а 5 – найнижча, тобто найменш бажаний варіант (який, тим не менш, має вас влаштовувати). 

За виставленими пріоритетами визначається черговість розгляду заяви.

Важливо! Змінити рівень пріоритетності після подання заяви неможливо. 

Крок 5 – підтверджуємо вибір

Не пізніше 5 серпня будуть сформовані рейтингові списки вступників. Тоді ж нададуть рекомендації для вступу. Ви побачите відповідне повідомлення в кабінеті вступника.

Проте мало отримати рекомендацію, необхідно підтвердити свій вибір. Ви маєте зробити це до 18:00 8 серпня наклавши кваліфікований електронний підпис. Також ви можете зробити це особисто в обраному закладі освіти.

Не так уже і складно, чи не так?

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо