Поради щодо електронної подачі документів на вступ до ВНЗ

Інструкція для абітурієнтів: подача заяви на вступ в електронній формі.

Що найперше турбує абітурієнтів після успішного складання ЗНО? Електронна подача документів на вступ до ВНЗ. Але у цьому немає нічого складного. Майбутнім бакалаврам потрібно розібратися в етапах та правилах вступу, які цьогоріч у зв'язку зі світовою пандемією зазнали певних змін.

ВАЖЛИВО! Вступники на бакалаврат у 2021 році мають змогу подати сертифікати ЗНО за 2018, 2019 та 2020 роки (з усіх предметів). Сертифікати різних років можна комбінувати!

Ми підготували детальну інформацію про те, як подати заяву в електронному вигляді до ВНЗ.

Правила електронної подачі документів на вступ до ВНЗ

Тож як подавати електронну заяву до ВНЗ? 

1. У 2021 році для того, щоби подати електронну заяву на вступ, абітурієнт має зареєструватися на інтернет-сайті за адресою: http://ez.osvitavsim.org.ua/ (реєстрація стартує з 1 липня). Прийом документів та заяв від вступників розпочнеться 14 липня.

Увага! Вступники за квотами подають заяву на вступ до приймальної комісії університету у паперовій формі – особисто.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

2. Як подавати документи до ВНЗ через інтернет? Після реєстрації вступник має зазначити наступні дані: адресу електронної пошти, серію та номер документа про освіту, номер, пін-код і рік отримання сертифіката ЗНО, серію та номер документа, що посвідчує особу.

3. Після реєстрації вступник отримає логін та пароль для доступу до особистого електронного кабінету. Як подавати заяву на вступ в електронній формі: в особистому електронному кабінеті вступнику необхідно внести дані про себе, обрати університет, спеціальність та освітню програму. 

4. Усі вступники, які встигли подати заяву на вступ в електронному вигляді, можуть побачити своє ім'я у списках рекомендованих для зарахування (списки оформлені за конкурсною базою). 

5. Вступники протягом 5 днів після оприлюднення списків зарахованих особисто подають оригінали документів до приймальної комісії університетів (атестат про повну загальну середню освіту і т.д.). Не забудьте підготувати всі необхідні документи завчасно!

Детальну інструкцію про те, як подавати документи до ВНЗ в електронному вигляді, читайте за посиланням.

Коли можна подати документи до ВНЗ через інтернет?

Ми вже з'ясували, як подати документи для вступу в електронному вигляді. А які терміни виділено на цю процедуру для тих, хто планує вступати на денну форму навчання у ВНЗ? 

  • 1 липня – початок реєстрації електронних кабінетів; 
  • 14–23 липня– вступники подають заяви через електронний кабінет (до 16 серпня – дедлайн для осіб, що мають особливі умови вступу). Документи можна подати у 5 вищих навчальних закладів, кожен із яких абітурієнт позначає номером за пріоритетом;
  • 28 липня – оприлюднення рейтингових списків рекомендованих до зарахування на бюджет;
  • 2 серпня до 18:00 – вступники подають оригінали документів у Приймальну комісію для зарахування на бюджет;
  • 9 серпня – наказ про зарахування на бюджет;
  • 10 серпня – зарахування майбутніх бакалаврів на контракт.

Значення статусів заяв в особистому кабінеті

Параметр «Статус електронної заяви» може набувати таких значень:

  1. «Зареєстровано в ЄДЕБО» – підтверджено факт подання електронної заяви до обраного вступником закладу вищої чи фахової передвищої освіти.
  2. «Потребує уточнення вступником» – електронну заяву прийнято закладом вищої або фахової передвищої освіти до розгляду, однак дані вступника потрібно уточнити. 
  3. «Зареєстровано у закладі освіти» – заклад вищої (фахової передвищої) освіти прийняв електронну заяву до розгляду та в установленому порядку приймається рішення про допуск вступника до участі в конкурсному відборі або допуск до вступних випробувань.
  4. «Відмовлено закладом освіти» – власника зареєстрованої електронної заяви не допущено до участі у конкурсному відборі (відмова) на підставі рішення приймальної комісії. 
  5. «Скасовано вступником» – подану електронну заяву скасовано вступником в особистому електронному кабінеті.
  6. «Скасовано закладом освіти» – подану електронну заяву скасовано закладом освіти за рішенням приймальної комісії (виявлено технічну помилку під час внесення даних до ЄДЕБО).
  7. «Допущено до конкурсу» – власника зареєстрованої електронної заяви допущено до участі у конкурсному відборі на бюджетні та контрактні місця. 
  8. «Рекомендовано до зарахування» – вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування.
  9. «Виключено зі списку рекомендованих (навчання за кошти державного регіонального) бюджету)» – вступник втратив право бути зарахованим до закладу вищої (фахової передвищої) освіти за обраною спеціальністю (спеціалізацією).
  10. «Включено до наказу (навчання за кошти державного бюджету)» – вступника зараховано до закладу вищої (фахової передвищої) освіти за кошти державного бюджету.
  11. «Включено до наказу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» – вступника зараховано до закладу вищої (фахової передвищої) освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб.
  12. «Відраховано» – вступника відраховано із закладу або скасовано його зарахування.

Чи безпечно подавати заяву на вступ в електронному вигляді?

Абітурієнтам не варто хвилюватися стосовно того, що електронним заявам при вступі у ВНЗ надаватиметься нижчий пріоритет. Крім того, подані заяви точно не можуть «загубитися».  

Для того, щоби встигнути подати заяву, вступникам не варто відкладати цю справу на останній день. Як правило, в останні дні особистий кабінет може тимчасово припинити свою роботу у зв'язку з перевантаженням на сервер. Особисті дані вступника не можуть бути викраденими, а доступ до кабінету має лише абітурієнт.

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо