Скільки балів ЗНО потрібно для вступу на бюджет

Розраховуємо необхідну для вступу кількість балів.

Кожен колишній школяр мріє поступити на бюджет, утім, для цього треба добре постаратись. Аби ви знали, до чого прямувати, ми публікуємо відповіді на основні запитання, що стосуються конкурсних балів та вступу на бюджет. Отримані відповіді дозволять абітурієнтам та їхнім батькам зважено оцінити шанси щодо вступу на державне замовлення до обраного ВНЗ.

Скільки балів ЗНО потрібно набрати, щоб претендувати на вступ до ВНЗ

На початку 2021 року уже відомий мінімальний прохідний бал ЗНО на бюджет. Він складатиме 125 для більшості спеціальностей, хоча, варто зауважити, що заклади вищої освіти мають право самостійно визначати мінімальне значення кількості балів (не менше порогового), з якими вступник допускатиметься до участі у конкурсі.

Порогові бали на бюджет у 2021:

  • 150 балів на ЗНО – щонаймеше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів для лікарських спеціальностей;
  • 140 балів – треба набрати для вступу за спеціальностями «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини»";
  • 130 балів – для вступників, які планують навчатися за фармацевтичними напрямками.

Середній бал для вступу на бюджет серед українських вишів

При визначення середнього балу для вступу у ВНЗ враховується кількість завдань у тестах, яку слід співвідести з кількістю бажаючих отримати державне замовлення та показниками сертифікатів ЗНО минулих років. Таким чином, середній бал, що забезпечить зарахування на бюджетне місце необхідно вираховувати по кожному вузу, факультету і спеціальності окремо.

Конкурсні бали державного замовлення для вступу до вищого навчального закладу на бюджет визначаються за формулою: (бали кожного сертифіката ЗНО + середній рейтинговий бал атестата + оцінка за конкурс творчих або фізичних здібностей) помножені на вагові коефіцієнти, загальна сума яких дорівнює одиниці.

Абітурієнти, що бажають наперед визначити приблизний середній бал для обраної спеціальності, можуть скористатися спеціальним онлайн-сервісом. Для цього, у порожні рядки треба ввести наступні дані:

  • бажану спеціальність;
  • ВНЗ (не обов'язково);
  • назви предметів ЗНО (для розрахунку ймовірності вступу);
  • бали (можна ввести свої бажані або протестувати різні варіанти).
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Також, аби мати уявлення про те, скільки балів ЗНО потрібно для вступу, можна ознайомитися зі списком вузів та дізнатися, з яким середнім балом вступали на бюджетні місця абітурієнти попереднього року. Загалом він складає від 127 до 187 залежно від форми здобуття освіти та престижності закладу. Варто зауважити, що вузи надають перевагу заявам тих випускників, що обрали їхній закладі у якості пріоритету серед 5 можливих вступних заяв.

Зміни у державному замовленні за спеціальностями 2021

Для абітурієнтів, що бажають вступати саме за цим освітньо-кваліфікаційним рівнем молодших бакалаврів на держзамовлення мінімальний поріг у 125 балів не діятиме.

Абітурієнтам, які здаватимуть іспит для вступу до юридичного вузу, варто відмітити – у 2020 році було скорочено обсяг державного замовлення на юридичні спеціальності і наразі інформації про його збільшення немає. Під це обмеження підпадають усі вступники за державним або регіональним замовленням, що претендують на здобуття ступеня молодшого бакалавра. 

Натомість студенти, що навчаються за найбільш затребуваними на ринку праці напрямами підготовки (інженерними, технічними, аграрними, математичними тощо) отримають більш високу стипендію та додаткові соціальні пільги при першому працевлаштуванні.

І про бюджетні місця. Традиційно вони будуть розподілені після затвердження Державного бюджету 2021 (ближче до вступної кампанії). Кількість бюджетних місць для тих ВНЗ, 3 які подають документи абітурієнти з високими балами ЗНО, буде більше. Таким чином, ці місця будуть віддавати кращим.

Сподіваємось, у нашій статті ви знайшли відповідь на одне з найактуальніших питань українських абітурієнтів – скільки потрібно балів, щоб поступити на бюджет. Чимало інших тем, що докладно розкривають питання вступу чи підрахунку балів ЗНО ви знайдете на нашому сайті.

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо