Як підготуватися до ЗНО з математики: план дій

Як підготуватися до ЗНО з математики? Це питання турбує багатьох випускників, адже без сертифіката саме з цього предмета не обійтися, якщо дитина прагне потрапити у топовий виш на цікаву спеціальність. А ще цьогоріч математика знову є обов'язковим предметом Державної підсумкової атестації. Тобто, у 2022 році тестування з математики потрібне ще й для того, аби отримати атестат. 

Що робити? Ретельно готуватися! Для цього необхідно озброїтися старанням, наполегливістю та впевненістю у собі. Але варто пам’ятати, що математика – це не та наука, яку вивчають поспіхом і поверхово. Утім, нерідко дітям не вдається впоратися самостійно, в тому числі й через хвилювання. І тут потрібен досвідчений «штурман», що зробить підготовку до тестування простішою. Стати ними можуть педагоги онлайн-школи «На Урок», які точно знають, як привести старшокласників до омріяної мети. Працюючи з викладачами, якi знають про ЗНО все, на тематичних курсах, учні можуть бути впевнені, що чудово складуть тест, а їхні батьки – що підготовка під контролем.

Поради, які допоможуть підготуватися

Якщо ви рішуче налаштовані підготуватися до ЗНО з математики якнайкраще, варто знати - існує безліч можливостей втілити цю мету в життя! Ми підготували поради, які допоможуть обрати зручний для вас формат роботи, а ще краще – скомбінувати декілька!

Самостійна підготовка

Така місія цілком здійсненна, адже у вільному доступі можна знайти багато інформації для успішного складання тестів. Вебінари, підручники, приклади розв'язання задач і покроковий розбір завдань ДПА та зовнішнього незалежного тестування – ці інструменти допоможуть досягти відмінного результату. Ваші шанси на успіх у самостійній підготовці суттєво зростають, якщо ваші семестрові оцінки з алгебри та геометрії були вищими за 8 балів.

Залучайте всі можливі джерела отримання інформації: шукайте експертні блоги репетиторів, звертайте увагу на всі рекомендації про те, як підготуватись до ЗНО з математики. Також у межах самостійної підготовки ви можете скористатися допомогою онлайн-фахівця. За декілька уроків він допоможе спланувати вашу самостійну підготовку та об'єктивно оцінити ваш рівень знань на початку інтенсивної роботи.

Однак будьте готові, що така підготовка потребує самоорганізованості та правильної систематизації інформації.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

План дій:

1. Чітко сформулюйте мету (це важливий етап). Оцініть свої знання та зрозумійте, до якого рівня хочете дійти.

2. Визначте прогалини у знаннях і проблемні моменти (так буде легше їх ліквідувати). На які теми слід звернути увагу?

3. Тренуйтеся, звіряйте свої відповіді з правильними, читайте роз’яснення до завдань.

4. Побудуйте структуру підготовки. Для цього необхідно вивчити програму, «озброїтися» терпінням й системним мисленням. Готуватися слід завчасно!

5. Розрахуйте час для занять. Визначте, скільки днів або тижнів залишилося до іспиту та розподіліть план підготовки. При цьому враховуйте свята або інші дні, коли ви не зможете готуватись.
Exercitatio artem parat – вправи породжують майстерність. Здобути міцні знання та успішно скласти іспит реально лише завдяки постійному повторенню матеріалу й поглиблення розуміння математичних процесів.

6. Пишіть пробні тестування. Аби успішно скласти іспит, слід не лише перейматися, як підготуватися до ЗНО з математики, але й практикуватися! Тільки так ви зможете виробити ефективну особисту стратегію написання роботи.

7. Тренуйтеся на минулорічних тестах. Розв'язуючи задачі минулих років, ви зможете відстежити певні аналогії та зрозумієте, що саме потребує вашої найбільшої уваги. Наприклад, тригонометрія – досить широка тема. Вона потребує розуміння певних процесів, зв'язків і формул. У завданнях за попередні роки чітко видно, який саме тип тригонометричних задач зустрічаються найчастіше. Отже, зверніть увагу саме на популярні завдання.

8. Оберіть власну стратегію. Ось настав вирішальний день, перед вами бланк із завданнями, в голові структурована інформація та легке хвилювання. Із чого починати? Обирати, звісно вам! Тому слід потренуватися завчасно та обрати найефективнішу лінію поведінки.

Однак фахівці радять не намагатися винайти велосипед та йти у черговості бланку. Спочатку вирішуйте прості тести, потім переходьте до відкритих блоків. Чітко контролюйте таймінг:

  • на один тест першого блоку радять витрачати не більше двох хвилин;
  • на завдання другого - 6-10 хв;
  • на складні завдання третього блоку – залишок часу.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Розрахунок логічний і зрозумілий: два перші блоки вважаються простими, але в сумі кількість балів, які за них отримують, більша, ніж у третьому.

9. Вчіть формули. Так-так, дива не станеться, без формул дитині не скласти ЗНО. Гарна новина: формули не обов'язково зазубрювати, їх можна зрозуміти!  А якщо бути точнішими – зрозуміти, як їх виводити.

10. Також непогано було б скласти власний довідничок, у який слід записати актуальні формули. Коли найважливіші моменти зібрані в одному місці – вони краще запам'ятовуються. До того ж так зручніше повторювати.
У власноруч створеному довідничку обов'язково мають бути такі формули:

  • знаходження площ геометричних фігур;
  • властивість степеню з від’ємним показником;
  • скороченого множення.

Занотуйте та запам'ятайте основні теореми:

  • синусів і косинусів;
  • теореми Піфагора, Фалеса;
  • наслідок із теореми синусів.

За допомогою репетитора

Якщо організація самостійної роботи здається дитині складною чи нецікавою – це завдання варто делегувати професіоналу. Репетитору. Перевагами такого підходу є чіткий графік занять та контроль при виконанні завдань.

Займаючись із викладачем, завжди отримуєш відгук про свій прогрес і можеш декілька раз перепитати деталі, з’ясувати всі незрозумілі моменти.

Переваги підготовки з репетитором:

  1. Зручність. Заняття відбуваються в зручний час – удома чи в іншому комфортному місці, онлайн чи офлайн.
  2. Економія. Не потрібно витрачати кошти на різноманітні підручники, репетитор відібрав найбільш ефективні саме для цього учня і ділиться перевіреними матеріалами.
  3. Впевненість. Обираючи досвідченого репетитора, можна бути впевненими в тому, що будуть розглянуті не лише основні питання, а й враховані всі додаткові моменти у підготовці.
  4. Актуальність. Оскільки такий викладач спеціалізується на підготовці до іспитів, він тримає руку на пульсі та відстежує нові завдання та зміни, що вносяться до структури ЗНО та ДПА. Тож підготовка буде проводитися за найновішими актуальними матеріалами.

До того ж мотиваційна складова процесу частково переходить на плечі репетитора. Бо відповідальний педагог завжди націлений на результат, тому в учня  немає жодного шансу пропустити важливі нюанси. Дисципліна та чіткий розклад проведення занять дозволять рівномірно розподілити навчальний матеріал й отримати бажаний результат.

За допомогою онлайн-курсів

Паралельно долучайте різноманітні онлайн-джерела: дистанційні курси, освітні проєкти, платформи, додатки для смартфонів, блоги на Ютубі. Все це може допомогти структурувати знання та  вхідну інформацію.

Обирати онлайн-курси слід дуже уважно. Адже деякі можуть бути корисними здебільшого для того, щоб «підтягнути» шкільну програму. Часто вони складаються із теорії, роз'яснення домашніх завдань та низки вправ на самостійне опрацювання. На щастя, вибір онлайн-курсів доволі великий. Можна легко обрати комфортну для дитини програму, враховуючи потреби та тривалість навчання. Якщо ви обираєте формат групових занять, то краще, щоб уроки проходили в мінігрупах (до 8 абітурієнтів).

Онлайн-курси мають низку переваг:

  • гнучкий графік;
  • низька ціна (або взагалі безкоштовно);
  • можливість працювати в комфортній атмосфері дистанційно;
  • різноманітність курсів та їхніх навчальних програм;
  • можливість спілкуватися з викладачем та іншими учасниками курсу в онлайн-чаті.

Як підготуватися до ЗНО з математики за допомогою онлайн-курсів «На Урок»

Тож як покращити свої знання математики та успішно скласти тести? Онлайн-школа «На Урок» дарує учням можливість підготуватись до ЗНО з математики в межах ефективних онлайн-курсів! Заняття проводять найкращі педагоги-практики, яким не байдужа доля української освіти. Вони знають про іспити все та допоможуть підготуватися до ЗНО та ДПА!

Що отримає дитина від навчання в онлайн-школі «На Урок»:

  1. Підвищить шкільні оцінки. Завдяки інтерактивним онлайн-урокам цариця наук точно стане ближчою школярам.
  2. Розкриє власні здібності. Активна робота на заняттях та під час виконання домашніх завдань сприятиме розкриттю математичних здібностей та формування логічного мислення.
  3. Поглибить знання. Онлайн-курси «На Урок» дають більше, ніж передбачає шкільна програма. Працюючи над матеріалом, що виходить за межі звичайних уроків, учень розширить уявлення про математику та світ.
  4. Вступить до бажаного університету. Отримуючи знання та корисні поради від кращих педагогів України, абітурієнт точно досягне бажаної мети!
  5. Заощадить кошти родини. Вартість онлайн-курсів удвічі менша робота зі звичайним репетитором!
  6. Отримає індивідуальний підхід. Таке ставлення до викладання допоможе заповнити прогалини у знаннях та раз і назавжди розібратися у складних темах.

Якщо вас досі бентежить запитання «як підготуватися до ЗНО з математики» та отримати найвищий результат на тестуванні, залучайте всі формати підготовки. Бажаємо вам особистих перемог і високих балів!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо