Як написати мотиваційний лист: лайфхаки та поради

Цьогоріч усі (чи майже всі) вступники мають продемонструвати вправність у написанні мотиваційних листів. У Європі ця частина вступних випробувань уже давно стала звичною, а от у нас поки що не прижилася. Фактично масово мотиваційні листи для вступу використовують вперше, тож це буде дечим новеньким не лише для абітурієнтів, а й для вишів. 

Написати хороший мотиваційний лист, що виділить вас із натовпу конкурентів, не так просто, як може здатися на перший погляд. От спробуйте просто зараз дати чітку відповідь на запитання «Чому ви хотіли б вступити до нашого університету?» (варіант «Мені дуже треба отримати нормальну професію, аби в майбутньому не вмерти з голоду» хоча і чесний, але не підходить).

Тож що робити? Поговоримо про те, як створити мотиваційний лист, який вразить приймальну комісію омріяного вами університету! 

Що таке мотиваційний лист і чому він важливий?

Мотиваційний лист – це есе на одну сторінку (максимум на дві!), покликане довести, що саме ви є ідеальним кандидатом на вакантне місце.

Невдовзі ви писатимете мотиваційний лист для вступу до унверситету, але насправді вміння створювати такі листи неабияк стане вам у пригоді і надалі. Так, зараз без мотиваційного листа не обійтися під час пошуку роботи чи подачі заявки на стажування/гранти/додаткове навчання/тощо, а ще його обов’язково пишуть волонтери. 

Добре, ми зрозуміли, що мотиваційні листи пишуться не раз у житті, але чому вони такі важливі? Річ у тім, що всі організації – і університети також – шукають людей, які дійсно хочуть бути з ними, які будуть у захваті від того, що роблять, а не просто перечікуватимуть незручні моменти чи вчитимуться лише тому, що всі вчаться. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Мотиваційний лист не впливає на рейтингування при вступі на бюджет. Але може повністю змінити ситуацію на вашу користь, якщо ви та ще кілька абітурієнтів із однаковими балами за результатами НМТ претендуватимете на останнє бюджетне місце. А от при вступі на контракт мотиваційний лист буде єдиною вимогою, тож теж варто постаратися. 

Структура мотиваційного листа

Хороший мотиваційний лист – це коротке есе, де ви представляєте себе, розповідаєте свою історію та демонструєте неабияку зацікавленість навчанням саме у цьому ЗВО.

Є два найвідоміших та найзручніших способи структурувати мотиваційний лист:

  1. Він може мати класичну структуру та складатися з трьох частин: вступ, основна частина і висновок. Усе дуже просто.
  2. Він може складатися з п’яти-семи частин. Вступ, основні факти біографії та досягнення, якими пишаєтеся (їх має бути 3-5, кожному варто приділити увагу, розписати в 1-3 реченнях), висновнок.

Який варіант обрати? Якщо ви хочете подати більше конкретних фактів, то обирайте другий, а якщо обираете формат оповіді – то перший. Не варто хвилюватися: обидва варіанти по-своєму хороші, просто обирайте той, який подобається більше. У будь-якому випадку в кожній з частин має бути:

1. Вступ – коротка інформація про себе (а також контакти) та пояснення того, чому ви подаєте заявку. Тільки не захоплюйтеся: пояснення має бути короким, просто вкажіть загальну причину. Детальніше поясните в основній частині. 

Наприклад:

кому: назва університету
ПІБ
електронна пошта
номер телефону

Шановний [ім’я контактної особи]!

Мене звати [ваше ім’я], і я зацікавлений у подачі заявки на бакалаврську програму з історії України в [назва університету]. Я завжди мріяв стати істориком та допомагати людям дізнаватися правду про історію нашої країни, і я вважаю, що навчання в [назва університету] допоможе мені досягти цієї мети.


2. Основна частина: умовно кажучи, тут ви «продаєте себе», розповідаючи про свої навички та досягнення, про мотивацію та успіхи. Не варто нічого вигадувати, потрібна правда та лише правда! 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Наприклад:

У десятому класі я зацікавилася SMМ, тож почала активно вивчати тему, читаючи все, що могла знайти. Потім я знайшла та пройшла хороші курси, під час яких ми виконували багато цікавих проєктів – це дозволило мені отримати базовий досвід. Тепер я хочу глибоко зануритися у цифровий маркетинг, отримати ґрунтовні знанні та бути в курсі передових ноу-хау. Саме тому я хочу вчитися на [назва програми та факультету]. 

3. Висновок. Тепер коротко підсумуйте основні моменти. Можна написати щось на кшталт: «Я хочу бути частиною [назва університету, факультету], оскільки це дозволить мені…». Потім подякуйте читачам та завершіть лист. 

Як написати вдалий мотиваційний лист

Утім, варто розуміти, що мотиваційних листів, написаних за правилами, буде багато. Тож як написати такий лист, який виділить вас із широкого кола претендентів? Таємниця проста: писати потрібно не узагальнено, не одразу для всіх та нікого, а конкретно для певного університету, факультету та спеціальності. 

Перш ніж почати писати:

  • дізнайтеся, хто входить до складу приймальної комісії та у вступній частині зверніться до них безпосередньо (Шановна пані Петренко…);
  • детально вивчіть вимоги спеціальності, на яку мрієте вступити, та саме спираючися на них поясніть, що ви - найкращий претендент;
  • вивчіть історію закладу та продемонструйте, що поділяєте його цінності.

Ваш мотиваційний лист має переконати приймальну комісію в тому, що ви дійсно хочете вчитися у цьому виші. Але не просіть та не вмовляйте! Вкажіть конкретні причини, продемонструйте знання (тут можна вдатися до сторітелінгу). 

Запитання, на які варто відповісти у мотиваційному листі:

  • Чому вам цікавий цей виш?
  • Чому ви хочете опанувати саме цю спеціальність?
  • Які цінності закладу поділяєте?
  • Чому саме ви відповідаєте всім вимогам?
  • Чого сподіваєтеся досягти, навчаючися тут?
  • Чим щиро захоплюєтеся?

Насправді написати мотиваційний лист не так складно, як може здатися на перший погляд. Але і розслаблятися не варто! Тож не лінуйтеся та тренуйтеся!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо