Як написати найкращий мотиваційний лист до університету

Готові до найгарячішої пори цього року – до вступної кампанії? Сподіваємося, що так! Цьогоріч вона особлива: більше нервів, більше перепон, більше нововведень... Серед яких і мотиваційні листи. Не варто ставитися до них як до не надто обов'язкового доповнення до результатів Національного мультитесту, ні, це дійсно важливий документ. Адже він має розкрити перед приймальною комісією вашу особистість! 

І отут ми підходимо до найскладнішого: як вмістити в кілька сотен слів усі свої зацікавлення та досягнення, мрії та надії? Це не так уже і просто, але надзвичайно важливо. 

Чого хоче приймальна комісія?

Насамперед – отримати уявлення про вас як про особистість. Що вас характеризує? Ви амбітні, маєте чудове почуття гумору, неймовірно розвинену уяву, дуже товариські чи самокритичні? Саме про те, які ви, і варто написати.

А ще члени комісії хочуть прочитати цікаву історію, а не просто добірку красивих речень. Вони хочуть зрозуміти вашу мету, чого ви прагнете досягти, як у цьому допоможе конкретний виш, а також яку користь ви в майбутньому зможете принести своєму університету та спільноті загалом. Не варто намагатися схитрувати чи заплутати читачів складними формулюваннями, вони нікого не вразять, члени комісії бачили багато такого, тож просто будьте собою! Але намагайтеся висловити свої думки якомога яскравіше.

Для України мотиваційний лист для вступу є новинкою, тоді як потрапити без нього до закордонного університету просто неможливо. Тож звернімося до закордонного досвіду. Так, закордонні викладачі вважають, що мотиваційний лист має продемонструвати абітурієнта як людину:

  1. Зацікавлену навчанням.
  2. Грамотну (навіть якщо ви хочете бути математиком, це не означає, що ви маєте забути про синтаксис та пунктуацію).
  3. Хорошо підготовлену до навчання у виші (це легко показати, згадавши у тексті кілька відповідних майбутній спеціальності термінів).
  4. Комунікабельну.  
  5. Яка може впоратися із викликами.
  6. Потенційно успішну.

А ще приймальна комісія хоче, аби ви уважно читали вимоги до написання мотиваційних листів (так, у кожного університету вони можуть бути своїми) та створювали текст, що їм відповідатиме. 

Структура мотиваційного листа

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Як ми уже казали у попередній статті, немає сенсу дотримуватися жорсткої структури, можна креативити. Але все ж є сенс слідувати певному плану, зрештою, так простіше, адже ви пишете мотиваційний лист уперше в житті. Пропонуємо три варіанти структури:

1. Учора – Сьогодні – Завтра.

  • Я вже отримав необхідний досвід та знання для успішного навчання у виші.
  • Наразі прагну отримати нові знання для подальшого розвитку.
  • Ваш університет, цей факультет та саме ця спеціальність є для мене ідеальним варіантом, оскільки завдяки ним у майбутньому я зможу...

2. Я – Ви – Ми.

  • Опис своїх досягнень, талантів, зацікавлень.
  • Пояснення того, чому саме ця спеціальність відповідає вашим прагненням та амбіціям.
  • Мотивація: ця спеціальність допоможе мені розкрити свій потенціал та принесе такі плоди...

3. Що – Чому – З якою метою.

  • Що саме я хочу вивчати.
  • Чому я хочу вчитися саме на цьому факультеті, чому він важливий для мене.
  • Навчання на цій спеціальності допоможе мені досягти мети...

4. П'ять актів.

  • Вступ. Якою є моя головна мета? Чому я хочу вчитися саме на цьому факультеті/спеціальності? (Фактично перший абзац має привернути увагу читача. Це навіть може бути цікавий чи смішний випадок із життя, але він має підводити до суті вашого листа).
  • Чому я? Які знання, здобутки чи досвід, що мають значення для навчання на обраній спеціальності, я вже маю? 
  • Чому тут? Як мої прагнення та здобутки корелюють із обраним напрямом? Чи є конкретні предмети, які я найбільше прагну вивчати?
  • Чого я досягну? Які я прагну вчитися саме тут та як навчання в цьому виші допоможе мені в майбутньому?
  • Висновок. Тут варто подумати над тим, який висновок має зробити читач, чим ви запам'ятаєтеся членам приймальної комісії? (Можна, наприклад, пов'язати висновок зі вступом, створивши кільцеву композицію).

Загалом мотиваційний лист має відповідати вимогам конкретного університету, а найцікавіші факти про себе варто подавати на початку тексту або хоча б у перші половині (на випадок, якщо члени комісії не захочуть чи не матимуть часу читати все). Водночас важливо, аби ваша розповідь була логічною та послідовною, величезну роль відіграє і легкість читання. 

Етапи написання мотиваційного листа

Як би нам не хотілося, але хороший мотиваційний лист до університету неможливо написати за кілька хвилин. Чудово, якщо ви матимете на роботу хоча б кілька днів. 

Етап 1. Підготовка

Це етап рефлексії та самоаналізу, який допоможе впоратися зі страхом перед «чистою сторінкою». Адже насправді часто лише здається, шо написати мотиваційний лист просто. В реальності ж буває складно зробити це з першого разу. Саме тому:

  1. Сядьте та запишіть найцікавіше, що з вами відбувалося, розпишіть свої враження. Записуйте все, не варто недооцінювати якісь події або намагатися одразу оцінити певні пункти з точки зору того, наскільки вони корисні. Це можна зробити і пізніше.
  2. Проведіть мозковий штурм. Спробуйте відповісти на запитання про себе та свої вміння. Але важливо: напишіть якомога більше варіантів відповідей! А потім оберіть ті, на які орієнтуватиметися під час роботи над мотиваційним листом. 

    Орієнтовні запитання для мозкового штурму:
    - Чим я особливий? Які унікальні риси маю? Які деталі мого життя допоможуть мені виділитися на фоні конкурентів та постати у кращому світлі на фоні інших кандидатів?
    - Коли я вперше зацікавився цією спеціальністю? Що сприяло розвитку моєї зацікавленості та зміцнювало мою впевненість у тому, що я зробив правильний вибір? 
    - Як я дізнався про цю спеціальність/сферу підготовки/професію? 
    - Якщо у мене вже якийсь досвід, то чого саме він мене навчив?
    - Чи є в мене кар'єрні цілі та які саме? (Не бійтеся мріяти!)
    - Чи були в моєму житті якісь незвичні події або труднощі, які я впевнено подолав? 
    - Які особисті якості допоможуть мені досягнути успіху в майбутній професії?
    - Які навички я маю?
    - Чим я відрізняюся від інших абітурієнтів?
    - Чому саме я маю найбільше зацікавити приймальну комісію?

  3. Створіть експериментальний зразок листа. Уявіть, що вам потрібно розповісти про якусь подію, яка неабияк вплинула на вас. Але важливо зробити це так, щоб навіть незнайома людина, прочитавший текст, відчула, що знає вас уже не перший день. 

Етап 2. Написання мотиваційного листа

Найскладніший етап, звісно. Але ви впораєтеся! Аби саме ваш лист запам'ятався комісії, потрібно:

  • Почати з «гачка». Розпочніть свій текст не з банального «Я хочу вступити на економічний факультет та отримати ступінь бакалавра, адже мені так легко дається математика». А з чогось цікавішого, наприклад «Коли мені було 11 років, ми із дідусем зайшли до книжкового магазину. Він запропонував мені обрати будь-яку книжку. Майже випадково я обрав економічну енциклопедію: вона була така яскрава! Але прочитавши її, я зрозумів, що саме економіка рухає світ, і я хочу робити це разом із нею».
  • Спробувати пов'язати обрану спеціальність із якимись подіями з життя або з позашкільною діяльністю. 
  • Не боятися креативити. 
  • Писати легко та живо.
  • Перерахувати основні вміння, навички та досягнення. І це зовсім не обов'язково мають бути якісь захмарні досягнення, ні, достатньо розповісти про те, про що ви згадуєте з гордістю та теплом. 

Етап 3. Оцінка та редактура

Перш ніж надсилати остаточний варіант приймальній комісії, ще раз перечитайте та проаналізуйте мотиваційний лист. Особливу увагу зверніть на стиль, наявність помилок та логічних нестиковок. Але не забувайте про так звану «авторську сліпоту», тому краще попросіть рідних чи друзів теж переглянути текст. А потім ще відкладіть його на день-два: така невеличка пауза допоможе поглянути на мотиваційний лист по-новому та краще зрозуміти, що потрібно виправити.

Поставте собі кілька запитань:

  • Чи відповідає мій лист формальним вимогам вишу?
  • Чи допоможе він справити потрібне враження на комісію?
  • Чи немає в моєму листі двозначних фраз або суперечливих моментів?
  • Що нового чи неочікуваного я дізнався про себе, поки писав цей текст?
  • Чи є в моїй історії кліше або банальні фрази?
  • Чи був я чесним із самим собою?

Також варто звернутися по допомогу до рідних і попросити їх допомогти проаналізувати ваш мотиваційний лист для вступу. Тільки не ображайтеся, а сприймайте критику правильно! Попросіть того, хто вам допомагає, дати відповідь на кілька запитань:

  1. Чи привернув вашу увагу вступ?
  2. Загалом мотиваційний лист вас зацікавив?
  3. Що ви думаєте з приводу його структури?
  4. Чи можна назвати цей текст чесною презентацією мене?
  5. Він відповідає на поставлені запитання?
  6. Чи є щось, що я пропустив? Що варто додати?
  7. Чи не видалися якісь фрази недоречними?
  8. Які висновки можна зробити про мене після прочитання тексту?
  9. Чи були в тексті одруківки та помилки?
  10. Як ви вважаєте, чи допоможе цей мотиваційний лист мені виділитися на фоні інших абітурієнтів.
  11. Чи вдалося мені обґрунтувати своє бажання вступити до цього університету, на цей факультет, вивчати цю спеціальність?
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Просто слідуйте цим порадам та неодмінно перегляньте відео «Вступ-2022. Мотиваційний лист: як презентувати себе?». І все вдасться!

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо